TR
EN
EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)
Abstract
Bu çalışmada; Ege Bölgesi’nin kıyı ve iç kesimi restoranlarının karşılaştırması yapılmaya çalışılmıştır. Bu sebeple Ege Bölgesi’nin en kalabalık şehirleri olan İzmir ve Denizli illeri örnek olarak seçilmiş, bu illerin şehir merkezlerinde bulunan yeme-içme mekânları (restoranlar) tasarım kriterleri açısından incelenmiştir. Bu amaçla, İzmir ve Denizli’de bulunan (20x2=40) toplam 40 adet yeme-içme mekânı (restoran) değerlendirilmek üzere incelemeye alınmıştır. Çalışma kapsamında incelenen yeme-içme mekânlarında fotoğraflama işlemleri yapılmış, bazı donatı elemanlarının ölçüleri alınmış ve ergonomik kriterlere uygunluğu incelenmiş, toplam 25 sorudan oluşan bir anket uygulanarak yeme-içme mekanlarına ait bilgiler ve tasarım kriterleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda incelenen yeme-içme mekânlarında ergonomik olmayan mobilya ve donatı elemanlarının kullanımının kullanıcılarda bazı sağlık sorunları oluşturabileceği ve olumsuz psikolojik etkilere sebep olabileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu mekânlarda yeme-içme gereksinimlerini gidermek isteyen kullanıcıların daha rahat bir ortamda ve daha işlevsel donatı elemanlarıyla bu ihtiyaçlarını giderebilmeleri için öneriler ortaya konulmuştur.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
March 30, 2017
Submission Date
October 20, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 5 Number: 0
APA
Dizel, T., Kuşkun, T., Efe, H., & Kasal, A. (2017). EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 247-256. https://doi.org/10.21923/jesd.61566
AMA
1.Dizel T, Kuşkun T, Efe H, Kasal A. EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). JESD. 2017;5:247-256. doi:10.21923/jesd.61566
Chicago
Dizel, Taner, Tolga Kuşkun, Hasan Efe, and Ali Kasal. 2017. “EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)”. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi 5 (April): 247-56. https://doi.org/10.21923/jesd.61566.
EndNote
Dizel T, Kuşkun T, Efe H, Kasal A (April 1, 2017) EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5 247–256.
IEEE
[1]T. Dizel, T. Kuşkun, H. Efe, and A. Kasal, “EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)”, JESD, vol. 5, pp. 247–256, Apr. 2017, doi: 10.21923/jesd.61566.
ISNAD
Dizel, Taner - Kuşkun, Tolga - Efe, Hasan - Kasal, Ali. “EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5 (April 1, 2017): 247-256. https://doi.org/10.21923/jesd.61566.
JAMA
1.Dizel T, Kuşkun T, Efe H, Kasal A. EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). JESD. 2017;5:247–256.
MLA
Dizel, Taner, et al. “EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)”. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, vol. 5, Apr. 2017, pp. 247-56, doi:10.21923/jesd.61566.
Vancouver
1.Taner Dizel, Tolga Kuşkun, Hasan Efe, Ali Kasal. EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). JESD. 2017 Apr. 1;5:247-56. doi:10.21923/jesd.61566