A STUDY ON CONFORMITY OF WORK HEALTH AND SAFETY LEGISLATION IN THE FURNITURE INDUSTRY BY CONTROL LISTS

Volume: 5 Number: 0 March 30, 2017
TR EN

MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Abstract

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. Bu kanunun sahada uygulanmasında detayları belirleyen 39 yönetmelik ve 18 tebliğ hayata geçirilmiştir. Güncel iş sağlığı ve güvenliği (İSG) mevzuatı mobilya endüstrisi kapsamındaki ülkemizdeki yaklaşık 30.000 işletmenin işveren/işveren vekilini ve 100.000’den fazla çalışanı yakından ilgilendirmektedir. Bir işletmede çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini sağlamaktan sorumlu işverenlerin ya da işveren vekillerinin (İSG profesyonelleri de dahil) İSG mevzuatının uygulanmasına yönelik hazırlıkları onları hukuki sorunlardan, idari para cezalarından, tazminatlardan koruyacaktır. Çalışmanın amacı, güncel İSG mevzuatının mobilya endüstrisi proseslerini doğrudan ilgilendiren maddelerinin incelenerek, mobilya endüstrisi işveren/işveren vekillerine ve iş güvenliği uzmanlarına teknik olarak hazırlık yapacakları noktalarını kontrol listeleri ile sıralamaktır. Bu amaçla İSG mevzuatında bulunan 39 yönetmelik incelenmiş ve bunlardan mobilya endüstrisine uygun 21 yönetmelik değerlendirmeye alınmıştır. İlgili yönetmeliklerde dikkat edilen unsurlar gözetilerek, 12 ana başlık altında toplam 220 soru içeren kontrol listeleri oluşturulmuştur. Bu bağlamda makalede iş ekipmanları, işyeri bina ve eklentileri, kimyasal maddelerin kullanımı, kişisel koruyucu donanımlar, elle kaldırma ve taşıma, ekranlı araçlarla çalışma, iş istasyonları ve ergonomi, özel politika gerektiren gruplar vb. başlıklar ele alınmıştır. Bu konularda kontrol listelerinin kullanılması problemlere sistematik yaklaşım geliştirmek, önemli bilgileri toplamak ve eksikleri gözden kaçırmamak gibi yararlar sağlamaktadır. İSG profesyonellerince anlaşılabilir ve yanıtlaması kolay, hızlı değerlendirilebilen ve rehberlik sağlayan 220’ye yakın sorunun olumlu yanıtlanması ile büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşan mobilya endüstrisinin iş güvenliği performansı yükselecektir. İş sağlığı ve güvenliği alanında proaktif bir yaklaşım getiren güncel İSG mevzuatımızın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi; iş yerinde kazaları ve mesleki hastalıkları azaltacak, riskleri düşürmeye yönelik koruyucu kontrol önlemlerin uygulanma başarısını artıracaktır.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

March 30, 2017

Submission Date

November 3, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 5 Number: 0

APA
Engür, M. O. (2017). MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 283-292. https://doi.org/10.21923/jesd.45680
AMA
1.Engür MO. MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. JESD. 2017;5:283-292. doi:10.21923/jesd.45680
Chicago
Engür, Muvaffak Osman. 2017. “MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi 5 (April): 283-92. https://doi.org/10.21923/jesd.45680.
EndNote
Engür MO (April 1, 2017) MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5 283–292.
IEEE
[1]M. O. Engür, “MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”, JESD, vol. 5, pp. 283–292, Apr. 2017, doi: 10.21923/jesd.45680.
ISNAD
Engür, Muvaffak Osman. “MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5 (April 1, 2017): 283-292. https://doi.org/10.21923/jesd.45680.
JAMA
1.Engür MO. MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. JESD. 2017;5:283–292.
MLA
Engür, Muvaffak Osman. “MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, vol. 5, Apr. 2017, pp. 283-92, doi:10.21923/jesd.45680.
Vancouver
1.Muvaffak Osman Engür. MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA UYUMUN KONTROL LİSTELERİ İLE SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. JESD. 2017 Apr. 1;5:283-92. doi:10.21923/jesd.45680

Cited By