BibTex RIS Cite

USAP MATRİSİ KULLANILARAK FİZİKSEL ENGELLİ BİREYLERİN EV İÇİNDEKİ ENGELLERİNE ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMESİ

Year 2017, Volume: 5 , 49 - 58, 30.03.2017

Abstract

Daha önce yapılmış çalışmalar incelendiğinde, engelli bireylerin kullanacağı evlerin normal bireylere göre daha güvenli ve fonksiyonel tasarımlara sahip olması gerektiği gözlemlenmiştir. Fiziksel engellerin önüne geçmek için günümüz teknolojisini kullanarak geçmişe kıyasla daha iyi çözümler sunulmaktadır. Gelişen akıllı ev teknolojileri, radyo frekans ve Wi-Fi teknolojisi ile çalışan akıllı ev aletleri pek çok engelin aşılmasında büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada beyin fırtınası yöntemi kullanılarak, engellilerin yaşayabileceği senaryolar düşünülmüş bu senaryolara çözümler aranmıştır. Çözümleri geliştirmek için AutoCAD tasarım programı kullanılarak geliştirilen modeller görseller halinde sunulmuştur.

USING THE USAP MATRIX TO DEVELOP SOLUTIONS FOR PHYSICAL HANDICAPPED INDIVIDUALS IN THE HOME

Year 2017, Volume: 5 , 49 - 58, 30.03.2017

Abstract

After the previous studies were examined, compared to normal individuals was observed that the house will be used by people with disabilities need to have a more secure and functional design. Compared to the past using today's technology to avoid physical barriers are offered better solutions. Developing smart home technology, radio frequency and smart appliances with working Wi-Fi technology is crucial in overcoming the many obstacles for disabled persons. With this study, using the brainstorming method is intended for people with disabilities could live scenario-solutions to these scenarios were examined. New models & designs were developed using AutoCAD computer program for figure out new solutions that are presented in visuals with this paper.

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section SI: ERGONOMI2016
Authors

Onur Ülker

Haldun Ender Erdem This is me

Osman Çamlıbel

Publication Date March 30, 2017
Submission Date October 15, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 5

Cite

APA Ülker, O., Erdem, H. E., & Çamlıbel, O. (2017). USAP MATRİSİ KULLANILARAK FİZİKSEL ENGELLİ BİREYLERİN EV İÇİNDEKİ ENGELLERİNE ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMESİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 49-58. https://doi.org/10.21923/jesd.82969