Bu çalışmada perakende satış yapan, Türkiye’de süpermarketler zinciri
bulunan bir firmanın şubelerinden birinin kasap, şarküteri, depo ve manav
reyonlarında ve temizlik işlerinde çalışanların elle kaldırma işleri ve çalışma
duruş pozisyonları incelenmiştir. Kasap reyonunda çalışanların el ile yük
kaldırma işleri NIOSH (Ulusal Mesleki Sağlık ve Güvenlik Enstitüsü) yöntemi
kullanarak analiz edilmiştir. Ayrıca kasap reyonu çalışanlarının tezgâhtan ürün
alma duruş pozisyonları Hızlı Tüm Vücut Değerlendirme (REBA) yöntemi
kullanılarak analiz edilmiş ve on bir olarak hesaplanan REBA skoru hareketin
çok tehlikeli risk seviyesinde olduğunu göstermiştir. Tezgâhta mekanik
değişiklikler yapılması önerilerek yapılan iyileştirmeler sonucunda REBA skoru
üçe düşürülerek güvenli çalışma ortamı sağlanmıştır. Şarküteri çalışanlarının
tezgâha ürün yerleştirme ve etiket değiştirme işleri sırasındaki duruşları REBA
yöntemi kullanılarak incelenmiş ve daha güvenli çalışabilmeleri için önerilerde
bulunulmuştur. Manav reyonu çalışanlarının el ile kasaları kaldırma ve
tezgâhlara ürün yerleştirme işleri NIOSH yöntemi ile değerlendirilerek, yük
miktarının azaltılması ve asimetri açısının azaltılması yönünde öneriler
getirilmiştir. Depo bölümünde yapılan Snook tabloları analizi ile çalışanların
çok ağır yükleri transpalet yardımı ile iterek ve çekerek taşıdıkları tespit
edilmiştir. Forklift veya mekanik alet kullanılarak taşıma yapılması tavsiye
edilmiştir. Temizlik elemanlarının zemin temizliği sırasında yaptıkları itme
işi SNOOK tabloları kullanılarak incelenmiş, daha hafif bir yer temizleme
cihazının alınması veya işin iki çalışan arasında dönüşümlü olarak yapılması
önerilmiştir.
In this study, the manual handling
and working posture positions of employees working in a supermarket in Turkey
were investigated by ergonomic risk assessment methods. The supermarket has butchery,
delicatessen, warehouse and grocery sections. Manual load handling works were
analyzed using revised NIOSH (National Occupational Health and Safety
Institute) lifting equation. The working posture positions were analyzed using
the Rapid Entire Body Assessment (REBA) method. Pulling and pushing forces were
analyzed using Snook Tables method.
As a result of the
mechanical changes in the workbench of the butcher, the REBA score was reduced
to three and a safe working environment was provided. Suggestions had been made
to reduce the amount of load and asymmetry angle in the work of manual handling
of load carriage and placement of products on benches in grocery department. In
the warehouse section, a forklift or a mechanical tool was recommended for
transportation. For the pushing action of the employees during floor cleaning,
a lighter floor-cleaning device was suggested and it is recommended that the
work be done alternately between the two employees.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Industrial Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 28, 2018 |
Submission Date | June 13, 2017 |
Acceptance Date | August 14, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 3 |