Other

Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı

Volume: 3 Number: 1 June 15, 2016
  • Merve Topal
  • Hasan Said Tortop
TR

Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı

Abstract

Amy Chua’nın kaleme aldığı Kaplan Anne’nin Zafer Marşı; üstün yetenekli çocuk yetiştirme konusunda katı ve tavizsiz kurallara sahip bir yol izleyen Çinli Anne’nin mücadelesini anlatmaktadır. Amy Chua, bu mücadeleyi bizlere aktarırken akıcı bir dil kullanmakta, yaşananları açık ve eğlenceli bir şekilde kaleme almaktadır. Aynı zaman da Batı ile Doğu’nun çocuk yetiştirme konusunda ki farklılıklarına da değinmektedir. Kaplan Anne, çocuk yetiştirmek dâhil her şeyin mükemmel olması için çalışmakta ve iki kızını da yetiştirirken uyguladığı bu sert kurallara sahip yöntemin dışında kendisi de en az çocukları kadar çaba sarf etmektedir. Fakat kullanmış olduğu bu katı yöntem, ebeveyn-çocuk ilişkisinin nasıl olması gerektiğine dair tartışmalara neden olmaktadır. Bu çalışma da ise Kaplan Anne’nin bu yöntemi üstün yetenekli çocukların eğitimi açıdan incelenmektedir. 

Keywords

References

  1. Baumrind, D. (1968). Authoritarian vs. authoritative parental control. Adolescents, 3, 255-272.
  2. Boveja, M.E. (1998). Parenting styles and adolescents’ learning strategies in the urban community. Journal of Multicultural Counseling and Development, 26, 110-119.
  3. Buri, J.R. (1991). Parental Authority Questionnaire. Journal of Personality and Social Assessment, 57(1), 110-119.
  4. Cornell, D. G. (1983). Gifted children: The impact of positive labeling on the family system. American Journal of Orthopsychiatry, 53, 322–336.David, H. (2013). Who ıs to be treated when there are two gifted siblings who need counseling?. Üstün Yetenekliler Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 1(1), 1-9.
  5. Dwairy, M. (2004). Parenting styles and mental health of Arab gifted adolescents. Gifted Child Quarterly, 48, 275-286.
  6. Gross, J. (1989). Psychology and Parenthood. Philadelphia: Open University Press. Renzulli, J. S. (1978). What makes giftedness? Reexamining a definition. Phi DeltaKappan, 60, 180–184.
  7. Renzulli, J. S. (2005). The three-ring conception of giftedness. In R. J. Sternberg & J. E.Davidson (Eds.), Conceptions of giftedness (2.Baskı, ss. 246–279). New York:Cambridge University Press.
  8. Sak, U. (2010). Üstün zekâlılar tanılanmaları eğitimleri özellikleri. Ankara: MayaAkademi.Tannenbaum, J. A. (1983). Gifted children: Psychological and educational perspectives.New York: Macmillan.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Other

Authors

Merve Topal This is me
Türkiye

Hasan Said Tortop This is me

Publication Date

June 15, 2016

Submission Date

July 31, 2018

Acceptance Date

July 31, 2018

Published in Issue

Year 2016 Volume: 3 Number: 1

APA
Topal, M., & Tortop, H. S. (2016). Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı. Journal of Gifted Education and Creativity, 3(1), 51-60. https://izlik.org/JA89DU84SS
AMA
1.Topal M, Tortop HS. Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı. JGEDC. 2016;3(1):51-60. https://izlik.org/JA89DU84SS
Chicago
Topal, Merve, and Hasan Said Tortop. 2016. “Kitap Eleştiri Ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı”. Journal of Gifted Education and Creativity 3 (1): 51-60. https://izlik.org/JA89DU84SS.
EndNote
Topal M, Tortop HS (June 1, 2016) Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı. Journal of Gifted Education and Creativity 3 1 51–60.
IEEE
[1]M. Topal and H. S. Tortop, “Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı”, JGEDC, vol. 3, no. 1, pp. 51–60, June 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA89DU84SS
ISNAD
Topal, Merve - Tortop, Hasan Said. “Kitap Eleştiri Ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı”. Journal of Gifted Education and Creativity 3/1 (June 1, 2016): 51-60. https://izlik.org/JA89DU84SS.
JAMA
1.Topal M, Tortop HS. Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı. JGEDC. 2016;3:51–60.
MLA
Topal, Merve, and Hasan Said Tortop. “Kitap Eleştiri Ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı”. Journal of Gifted Education and Creativity, vol. 3, no. 1, June 2016, pp. 51-60, https://izlik.org/JA89DU84SS.
Vancouver
1.Merve Topal, Hasan Said Tortop. Kitap Eleştiri ve İncelemesi: Kaplan Anne’nin Zafer Marşı. JGEDC [Internet]. 2016 Jun. 1;3(1):51-60. Available from: https://izlik.org/JA89DU84SS

JGEDC is one of approximately ten academic journals in the world that publish in the field of gifted education, and its editorial board includes some of the most prominent scholars in this field.