Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları

Volume: 12 Number: 3 May 1, 2015
  • Nilgün Altuntaş
  • Serdar Beken
  • Hülya Koçak
  • Canan Türkyılmaz
  • Ferit Kulalı
  • Sezin Ünal
  • İbrahim Murat Hirfanoğlu
  • Esra Önal
  • Ebru Ergenekon
  • Esin Koç
  • Yildiz Atalay
EN TR

Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları

Abstract

Amaç: Gebelikte tiroid fonksiyon anormallikleri anne, fetüs ve yenidoğan için çeşitli riskler taşımaktadır. Bu çalışmada tiroid hastalıklı annelerin bebeklerinin tiroid fonksiyonları değerlendirildi.Gereç ve Yöntemler: İki yıllık dönemde doğum için hastaneye başvuran 237 tiroid hastalıklı anne ve onların yeni doğmuş bebekleri n: 237 çalışmaya alındı. Bu olguların tıbbi hikayeleri, klinik özellikleri ve laboratuvar değerleri geriye dönük olarak incelendi.Bulgular: Gebelik süresince 95 annenin %40.1 hipotroidi nedeniyle tiroid replasman tedavisi, 5 annenin %2.1 hipertroidi nedeniyle antitiroid tedavi aldığı, 137 annenin %57.8 ise gebelikte ötiroid, subklinik hipotiroidi veya hipertiroidi oldukları ve tedavi almadıkları tespit edildi. Bu 137 anneye gebelik öncesinde tiroid hastalığı tanısı konmuş ve tedavi verilmişti. Doğum sonrası alınan ilk tiroid fonksiyon testlerinde, 5 olguda TSH>20 μIU/mL 20-30 μIU/mL saptandı. Ancak bu 5 olgunun 3’ünün tiroid fonksiyon testleri bir hafta sonra normale dönerken, ikisine %0.8 konjenital hipotiroidi geçici veya kalıcı tanısıyla tiroid hormon replasman tedavisi başlandı. İlk hafta TSH düzeyleri 5-20 μIU/mL arasında olan hiçbir olguda ikinci hafta TSH düzeylerinde artış olmadı ve bu olgularda hipertiroidi veya hipotiroidi tespit edilmedi.Sonuç: Tiroid hastalıklı anne bebeklerinde tiroid fonksiyon bozukluğu daha yaygındır. Yenidoğan tarama programına ek olarak bu bebeklerde ilk hafta içinde tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi önemlidir. Böylece tedaviye daha erken başlanabilecektir.

Keywords

References

  1. Burrow GN. Tyroid function and hyperfunction during gestation. Endocr Rev 1993; 14:194-202.
  2. Smith C, Thomsett M, Choong C, Rodda C, McIntyre HD, Cotterill AM. Congenital thyrotoxicosis in premature infants. Clin Endocrinol 2001; 54:371-376.
  3. Peleg D, Cada S, Peleg A, Ben Ami M. The relationship between maternal serum thyroid-stimulating immunoglobulin and fetal and neonatal thyro- toxicosis. Obstet Gynecol 2002; 99:1040-1043.
  4. Glinoer D. The regulation of thyroid function in pregnancy: pathways of endocrine adaptation from physiology to pathology. Endocr Rev 1997; 18:404-433.
  5. Kamijo K, Saito T, Sato M, Yachi A, Mukai A, Fukusi M, et al. Transient subclinical hypothyroidism in early pregnancy. Endocrinol Jpn 1990; 37:397- 403.
  6. Klein RZ, Haddow JE, Faix JD, Brown RS, Hermos RT, Pulkkinen A, et al. Prevalence of thyroid deficiency in pregnant women. Clin Endocrinol (Oxf) 1991; 35:41-46.
  7. Montoro M, Collea JV, Frasier SD, Mestman JH. Successful outcome of pregnancy in women with hypothyroidism. Ann Intern Med 1981; 94:31- 34.
  8. Balen AH, Kurtz AB. Successful outcome of pregnancy with severe hy- pothyroidism. Case report and literature review. Br J Obstet Gynaecol 1990; 97:536-539.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Nilgün Altuntaş This is me

Serdar Beken This is me

Hülya Koçak This is me

Canan Türkyılmaz This is me

Ferit Kulalı This is me

Sezin Ünal This is me

İbrahim Murat Hirfanoğlu This is me

Esra Önal This is me

Ebru Ergenekon This is me

Esin Koç This is me

Yildiz Atalay This is me

Publication Date

May 1, 2015

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 12 Number: 3

APA
Altuntaş, N., Beken, S., Koçak, H., Türkyılmaz, C., Kulalı, F., Ünal, S., Hirfanoğlu, İ. M., Önal, E., Ergenekon, E., Koç, E., & Atalay, Y. (2015). Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 12(3), 101-105. https://izlik.org/JA83SY74GP
AMA
1.Altuntaş N, Beken S, Koçak H, et al. Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2015;12(3):101-105. https://izlik.org/JA83SY74GP
Chicago
Altuntaş, Nilgün, Serdar Beken, Hülya Koçak, et al. 2015. “Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi 12 (3): 101-5. https://izlik.org/JA83SY74GP.
EndNote
Altuntaş N, Beken S, Koçak H, Türkyılmaz C, Kulalı F, Ünal S, Hirfanoğlu İM, Önal E, Ergenekon E, Koç E, Atalay Y (May 1, 2015) Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 12 3 101–105.
IEEE
[1]N. Altuntaş et al., “Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları”, Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 12, no. 3, pp. 101–105, May 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83SY74GP
ISNAD
Altuntaş, Nilgün - Beken, Serdar - Koçak, Hülya - Türkyılmaz, Canan - Kulalı, Ferit - Ünal, Sezin - Hirfanoğlu, İbrahim Murat et al. “Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 12/3 (May 1, 2015): 101-105. https://izlik.org/JA83SY74GP.
JAMA
1.Altuntaş N, Beken S, Koçak H, Türkyılmaz C, Kulalı F, Ünal S, Hirfanoğlu İM, Önal E, Ergenekon E, Koç E, Atalay Y. Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2015;12:101–105.
MLA
Altuntaş, Nilgün, et al. “Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 12, no. 3, May 2015, pp. 101-5, https://izlik.org/JA83SY74GP.
Vancouver
1.Nilgün Altuntaş, Serdar Beken, Hülya Koçak, Canan Türkyılmaz, Ferit Kulalı, Sezin Ünal, İbrahim Murat Hirfanoğlu, Esra Önal, Ebru Ergenekon, Esin Koç, Yildiz Atalay. Tiroid Hastalıklı Anne Bebeklerinin Tiroid Fonksiyonları. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi [Internet]. 2015 May 1;12(3):101-5. Available from: https://izlik.org/JA83SY74GP