Aim: Endometrium cancer is one of the most common gynecological malignancies. In this study we aim to examine the effect of poor glycaemic control on stage and grade of endometrial carcinoma.Material and Methods: Hospital records of patients who had a diagnosis of endometrium cancer and underwent a surgical staging for endometrial cancer were retrospectively reviewed. The patients who had examined forgly cosylated hemoglobin HgA1c within 3 months preoperatively, fasting plasma glucose and fasting insulin levels were included to the study. Final pathology results were examined to determine the FIGO stage and grade of tumour. HbA1c fasting insulin levels and fasting glucose levels of the patients were compared according to stage and grade.Results: There was a significant difference among the stage of tumours according to fasting plasma glucose levels. There was a significant difference in terms of HgA1c levels among grade of tumours. HgA1c levels were found to be higher in favour of grade III tumours p
Amaç: Endometrium kanseri en sık görülen jinekolojik kanserlerden biridir. Bu çalışmamızda kötü glisemik kontolün hastalığın evre ve derecesi üzerine etkisini incelemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Endometrium kanseri tanısı almış ve bu sebeple cerrahi evrelemeye tabi tutulmuş hastaların kayıtarı retrospektif olarak incelendi. Ameliyattan 3 ay önceki döneme kadar glikozle haemoglobin HgA1c , açlık glikozu ve açlık insulin seviyesi ölçülmüş olanhastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların nihai patoloji sonuçları hastalığın evre ve derecesi için incelendi. HgA1c ve açlık glikoz ve insulin düzeyleri hastalığın evre ve dereceleri ile karşılaştırıldı.Sonuç: Açlık glikoz seviyeleri ile hastalığın evresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. Ayrıca HgA1c seviyeleri ve hastalığınderecesi arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. HgA1c seviyeleri grade 3 tümörlerde daha yüksek bulundu. p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 13 Issue: 3 |