BibTex RIS Cite

Evaluation of the Fast-Food Consumption Habits of Students at Gaziosmanpasa University

Year 2013, Volume: 4 Issue: 2, 11 - 28, 01.12.2013

Abstract

Aim of this study was to investigate the fast-food consumption habits of students at Gaziosmanpasa University and factors affecting the consumption habits were determined by chi-square analyses. In addition, factor analysis was performed to obtain the students' thoughts on the location of fast-food consumption. The data obtained through questionnaires conducted with 297 students in April-May 2010 period were used. According to the survey results, most of the students (71,38%) consume fast-food and the percentage of fast-food consumption is higher in female students. The majority of fast-food consumption takes place at off-campus locations (the most preferred place is the döner shop). Order of precedence in selection of fast-food consumption place and döner shop, kebab shop and burger shop have significant at the 0,01% level.

References

  • Akgül, A., Çevik, O. (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset Ltd. Şti., 2. Baskı, Ankara.
  • Akşit, S., Egemen, A., Kitapçıoğlu, G., Kusin, N., Kurugöl, Z., Öztürk, M. (1997). Alışkanlıkları. V. Halk Sağlığı Günleri-Beslenme Sorunları ve Yasal Durum Bildiri Özet, 8-10 Eylül, Isparta, 29. İle Beslenme
  • Arslan, P., Pekcan, G. (1985). Yurtta Kalan Yüksek Öğrenim Gençlerinin Beslenme Durumları ve Sorunları. Diabet Yıllığı 4, Temel Matbaası, İstanbul.
  • Baysal, A. (1990). Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 5. Baskı, Ankara.
  • Çelik, F., Toksöz, P. (1999). Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Besin Tüketim Düzeyleri ve Beslenme Alışkanlıkları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28: 4-9.
  • Demirezen, E., Coşansu, G. (2005). Adölesan Çağı Öğrencilerde Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 14(8):174-177.
  • Dinger, M.K., Maigandt, A. (1997). Dietary Intake and Physical Activity Behaviors of Male and Female College Students. American Journal of Health Promotion, 11(5): 360–362.
  • Dirican, R., Bilgel, N. (1993). Gençlerin Sağlık Sorunları (Bölüm XIX). Halk Sağlığı-Toplum Hekimliği, 2. Baskı, Uludağ Üniversitesi, Bursa, 419-421.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncüyıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2): 69-73.
  • Düdek, S.G. (1993). Nutrition Handbook for Nursing Practice. Sec.Edition, J.B. Lippincott Company, Philadelphia, 267-323.
  • Elmacıoğlu, F. (1996). Hızlı Hazır Yemek Sisteminde (Fast-food) Önceliklerin Belirlenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 25(1): 30-34.
  • Ergülen, S., Saygun, M., Çöl, M. (2001). Ankara Üniversitesi Öğrencilerinde Anemi Sıklığı, Etkili Faktörler ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 30(2): 24-31.
  • Garibağaoğlu, M., Budak, N., Öner, N., Sağlam, Ö., Nişli, K. (2006). Üç Farklı Üniversitede Eğitim Gören Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Vücut Ağırlıklarının Değerlendirmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3): 173-180.
  • Gül, A. (1995). Sulamanın GAP Alanında Tarım Sektöründe Üretim Yapısı, Girdi Kullanımı, Verimlilik ve İşletme Gelirleri Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.
  • Hertzler, A.A., Frary, R. (1992). Dietary and Eating Out Practices of College Students. Journal of American Dietetic Association, 92: 867-869.
  • Heşeminia, T., Çalışkan, D., Işık, A. (2002). Ankara’da Yüksek Öğretim Öğrenci Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Beslenme Sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi, 7: 155-166.
  • Hollingsworth, D. (1994). Food Service in the Fast Lane. Food Technology, 48(9): 133-138.
  • Kızıltan, G. (2000). Başkent Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği Programına Kayıtlı Öğrencilerin Beslenme Bilgi Düzeyi ve Beslenme Durumuna Beslenme Eğitiminin Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 29: 34-41.
  • Korkmaz, S. (2005). Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 22-39.
  • Köksal, O. (1993). Üniversite Gençliğinin Beslenme Konusu ve Sorunları. III. Halk Sağlığı Günleri Kongre Kitapçığı, Kayseri, 10-12.
  • Kurtuluş, K. (1998). Pazarlama Araştırmaları. Avcıol Basım Yayın, Genişletilmiş Altıncı Baskı, İstanbul.
  • Gujarati, D.N. (1995). Basic Econometrics. 3rd Edition, McGraw-Hill, Inc., New York, U.S.A.
  • Mirer, T.W. (1995). Economic Statistics and Econometrics. 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey, U.S.A.
  • Mazıcıoğlu, M., Öztürk, A. (2003). Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi, 25(4): 172-178.
  • Müftüoğlu, O. (2003). Yaşasın Hayat. Doğan Kitapçılık AŞ, İstanbul, 32-87.
  • Müftüoğlu, O. (2004). Hafifleyin Gençleşin. Doğan Kitapçılık A.Ş., İstanbul, 57-85.
  • Ness, M. (2002). Multivariate Techniques in Market Research. Course of Agro-Food Marketing, 2001-2002, Zaragoza, Spain.
  • Norusis, J.M. (1988). SPSS/PC + Advanced Statistics V2.0 for the IBM PC/XT/AT and PC/2.SPSS Inc. Chicago, Illinois, U.S.A.
  • Orak, S., Akgün, S., Orhan, H. (2006). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(2): 5-11.
  • Özçiçek, C., Akbay, A.O., Özel, R., Usal, G. (2002). Türkiye’de Üniversite Gençliğinin Fast Food Tüketim Tercihleri: Çukurova Üniversitesi Örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1-2): 87-93.
  • Özkurt, Ö., Nural, N., Hindistan, S. (2006). KTÜ Trabzon Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının ve Malnütrisyon Prevelansının Saptanması. 5. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi, Kongre Kitabı, 20-21 Nisan, Şanlıurfa.
  • Özyazıcıoğlu, H., Gökdere Çınar, G., Buran, G., Ayverdi, D. (2009). Uludağ Üniversitesi Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2): 34-40. Yüksekokulu
  • Öğrencilerinde Beslenme
  • Papadaki, A., Hondros, G., Scott, J.A., Kapsokefalou, M. (2007). Eating Habits of University Students Living at, or away from Home in Greece. Appetite, 49: 169-176.
  • Pekcan, G. (2004). Adölesan Döneminde Beslenme. Klinik Çocuk Forumu, 4(1): 38-47.
  • Sağlam, F., Yörükçü, S. (1996). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksek Okul Öğrencilerinin Besin Tüketim Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Beslenme Diyet Dergisi, 25(2): 16-23.
  • Süren, O., Soysal, A. (2002). Okul Kantinleri ve Dengeli Beslenme. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Yayınları Yayın No: 2, Olcay Matbaası, İzmir.
  • Sürücüoğlu, M.S., Çakıroğlu, F.P. (2000). Ankara Üniveristesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 6(3): 116-121.
  • Tanır, F., Şaşmaz, T., Beyhan, Y., Bilici, S. (2001). Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Temmuz: 22-25.
  • Wyne, M., Lee, M.J., Moon, S.J. (1994). Fast-food Consumption in South Korea. Journal of Consumer Studies and Home Economics, 18: 279- 291.
  • Yılmaz, E., Özkan, S. (2000). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6): 87- 104.
  • Yurdakul, O. (1973). Tarım İşletmelerinin Analizinde Yeni Bir Metod “Faktoriyel Analiz”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (11, 12).

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Year 2013, Volume: 4 Issue: 2, 11 - 28, 01.12.2013

Abstract

Bu araştırmada, Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerin fast-food tüketim alışkanlıkları araştırılmış ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörler ki-kare analizi ile ortaya konulmuştur. Ayrıca, öğrencilerin fast-food tüketim yerlerine ilişkin düşünceleri üzerine faktör analizi uygulanmıştır. Araştırmada Nisan-Mayıs 2010 döneminde 297 öğrenciden anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin çoğu (%71,38) fast-food tüketmekte olup bu oran bayan öğrencilerde daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin fast-food tüketimlerini büyük bir çoğunlukla yerleşke dışındaki yerlerde (en fazla tercih edilen yer dönerci) yaptıkları saptanmıştır. Öğrencilerin fast-food tüketim yeri seçiminde öncelik sıralaması ile bu yerin dönerci, kebapçı, pizzacı ve hamburgerci olması arasında %1 düzeyinde anlamlı bir ilişki söz konusudur.

References

  • Akgül, A., Çevik, O. (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset Ltd. Şti., 2. Baskı, Ankara.
  • Akşit, S., Egemen, A., Kitapçıoğlu, G., Kusin, N., Kurugöl, Z., Öztürk, M. (1997). Alışkanlıkları. V. Halk Sağlığı Günleri-Beslenme Sorunları ve Yasal Durum Bildiri Özet, 8-10 Eylül, Isparta, 29. İle Beslenme
  • Arslan, P., Pekcan, G. (1985). Yurtta Kalan Yüksek Öğrenim Gençlerinin Beslenme Durumları ve Sorunları. Diabet Yıllığı 4, Temel Matbaası, İstanbul.
  • Baysal, A. (1990). Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 5. Baskı, Ankara.
  • Çelik, F., Toksöz, P. (1999). Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Besin Tüketim Düzeyleri ve Beslenme Alışkanlıkları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28: 4-9.
  • Demirezen, E., Coşansu, G. (2005). Adölesan Çağı Öğrencilerde Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 14(8):174-177.
  • Dinger, M.K., Maigandt, A. (1997). Dietary Intake and Physical Activity Behaviors of Male and Female College Students. American Journal of Health Promotion, 11(5): 360–362.
  • Dirican, R., Bilgel, N. (1993). Gençlerin Sağlık Sorunları (Bölüm XIX). Halk Sağlığı-Toplum Hekimliği, 2. Baskı, Uludağ Üniversitesi, Bursa, 419-421.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncüyıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2): 69-73.
  • Düdek, S.G. (1993). Nutrition Handbook for Nursing Practice. Sec.Edition, J.B. Lippincott Company, Philadelphia, 267-323.
  • Elmacıoğlu, F. (1996). Hızlı Hazır Yemek Sisteminde (Fast-food) Önceliklerin Belirlenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 25(1): 30-34.
  • Ergülen, S., Saygun, M., Çöl, M. (2001). Ankara Üniversitesi Öğrencilerinde Anemi Sıklığı, Etkili Faktörler ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 30(2): 24-31.
  • Garibağaoğlu, M., Budak, N., Öner, N., Sağlam, Ö., Nişli, K. (2006). Üç Farklı Üniversitede Eğitim Gören Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Vücut Ağırlıklarının Değerlendirmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3): 173-180.
  • Gül, A. (1995). Sulamanın GAP Alanında Tarım Sektöründe Üretim Yapısı, Girdi Kullanımı, Verimlilik ve İşletme Gelirleri Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.
  • Hertzler, A.A., Frary, R. (1992). Dietary and Eating Out Practices of College Students. Journal of American Dietetic Association, 92: 867-869.
  • Heşeminia, T., Çalışkan, D., Işık, A. (2002). Ankara’da Yüksek Öğretim Öğrenci Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Beslenme Sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi, 7: 155-166.
  • Hollingsworth, D. (1994). Food Service in the Fast Lane. Food Technology, 48(9): 133-138.
  • Kızıltan, G. (2000). Başkent Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği Programına Kayıtlı Öğrencilerin Beslenme Bilgi Düzeyi ve Beslenme Durumuna Beslenme Eğitiminin Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 29: 34-41.
  • Korkmaz, S. (2005). Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 22-39.
  • Köksal, O. (1993). Üniversite Gençliğinin Beslenme Konusu ve Sorunları. III. Halk Sağlığı Günleri Kongre Kitapçığı, Kayseri, 10-12.
  • Kurtuluş, K. (1998). Pazarlama Araştırmaları. Avcıol Basım Yayın, Genişletilmiş Altıncı Baskı, İstanbul.
  • Gujarati, D.N. (1995). Basic Econometrics. 3rd Edition, McGraw-Hill, Inc., New York, U.S.A.
  • Mirer, T.W. (1995). Economic Statistics and Econometrics. 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey, U.S.A.
  • Mazıcıoğlu, M., Öztürk, A. (2003). Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi, 25(4): 172-178.
  • Müftüoğlu, O. (2003). Yaşasın Hayat. Doğan Kitapçılık AŞ, İstanbul, 32-87.
  • Müftüoğlu, O. (2004). Hafifleyin Gençleşin. Doğan Kitapçılık A.Ş., İstanbul, 57-85.
  • Ness, M. (2002). Multivariate Techniques in Market Research. Course of Agro-Food Marketing, 2001-2002, Zaragoza, Spain.
  • Norusis, J.M. (1988). SPSS/PC + Advanced Statistics V2.0 for the IBM PC/XT/AT and PC/2.SPSS Inc. Chicago, Illinois, U.S.A.
  • Orak, S., Akgün, S., Orhan, H. (2006). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(2): 5-11.
  • Özçiçek, C., Akbay, A.O., Özel, R., Usal, G. (2002). Türkiye’de Üniversite Gençliğinin Fast Food Tüketim Tercihleri: Çukurova Üniversitesi Örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1-2): 87-93.
  • Özkurt, Ö., Nural, N., Hindistan, S. (2006). KTÜ Trabzon Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının ve Malnütrisyon Prevelansının Saptanması. 5. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi, Kongre Kitabı, 20-21 Nisan, Şanlıurfa.
  • Özyazıcıoğlu, H., Gökdere Çınar, G., Buran, G., Ayverdi, D. (2009). Uludağ Üniversitesi Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2): 34-40. Yüksekokulu
  • Öğrencilerinde Beslenme
  • Papadaki, A., Hondros, G., Scott, J.A., Kapsokefalou, M. (2007). Eating Habits of University Students Living at, or away from Home in Greece. Appetite, 49: 169-176.
  • Pekcan, G. (2004). Adölesan Döneminde Beslenme. Klinik Çocuk Forumu, 4(1): 38-47.
  • Sağlam, F., Yörükçü, S. (1996). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksek Okul Öğrencilerinin Besin Tüketim Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Beslenme Diyet Dergisi, 25(2): 16-23.
  • Süren, O., Soysal, A. (2002). Okul Kantinleri ve Dengeli Beslenme. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Yayınları Yayın No: 2, Olcay Matbaası, İzmir.
  • Sürücüoğlu, M.S., Çakıroğlu, F.P. (2000). Ankara Üniveristesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 6(3): 116-121.
  • Tanır, F., Şaşmaz, T., Beyhan, Y., Bilici, S. (2001). Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Temmuz: 22-25.
  • Wyne, M., Lee, M.J., Moon, S.J. (1994). Fast-food Consumption in South Korea. Journal of Consumer Studies and Home Economics, 18: 279- 291.
  • Yılmaz, E., Özkan, S. (2000). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6): 87- 104.
  • Yurdakul, O. (1973). Tarım İşletmelerinin Analizinde Yeni Bir Metod “Faktoriyel Analiz”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (11, 12).
There are 42 citations in total.

Details

Other ID JA34YN59EN
Journal Section Articles
Authors

Murat Sayılı This is me

Bilge Gözener This is me

Publication Date December 1, 2013
Submission Date December 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Sayılı, M., & Gözener, B. (2013). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 11-28.