Year 2022,
, 1358 - 1363, 01.09.2022
Yasemin Kemeç Hürkan
,
Cüneyt Akı
Project Number
FDK-2020-3345
References
- Açkurt F, 1999. Sağlıklı Beslenmede Kayısının Önemi ve Yeni Kayısı Ürünleri. I. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, pp:2129.
- Asma BM, 2011. Her Yönüyle Kayısı. Uyum Ajans No:1, Ankara-Türkiye.
- Aydoğdu B 2016. Iğdır Kayısısının İktisadi Durumu. Serhat Kalkınma Ajansı, pp:42.
- Layne REC, Bailey CH, Hough LF 1996. Apricots. Fruit breeding. John Wiley & Sons, Inc. Vol. 1, pp. 79–111
- Ledbetter CA 2008. Temperate Fruit Crop Breeding. Apricots. Springer Science+Business Media B. V. pp. 39–82.
- Mante S, Scorza R, Cordts JM 1989. Plant Regeneration from Cotyledons of Prunus persica, Prunus domestica, and Prunus cerasus. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 19 (1): 1–11. https://doi.org/10.1007/BF00037771
- Otlu A, Öztürk F, Asma BM 2008. Kayısının İnsan Sağlığına Etkileri Konusunda Yapılmış Bilimsel Araştırmalar. Malatya Valiliği Yayınları.
- TÜİK, (2022). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Search/Search?text=kay%C4%B1s%C4%B1&dil=1 (Erişim Tarihi: 08.04.2022).
- Wang H, Alburquerque N, Burgos L, Petri C 2011. Adventitious Shoot Regeneration From Hypocotyl Slices Of Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Seeds: A Feasible Alternative for Apricot Genetic Engineering. Scientia Horticulturae, 128 (4): 457–464. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2011.02.020
- Wang H, Petri C, Burgos L, Alburquerque N 2013. Efficient In Vitro Shoot Regeneration from Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Cotyledons. Scientia Horticulturae, 160: 300–305. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.06.013
- Yıldırım H 2006. “Hacıhaliloğlu” Kayısı (Prunus armeniaca L.) Çeşidinin In Vitro Çoğaltımı. Dicle Üniversitesi.
- Yıldırım H 2012. Bazı Yerli Kayısı Çeşitlerinin In Vitro Embriyo Kültürleri Üzerine Besi Ortamı ve Genotipin Etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (2): 9–16.
- Yıldırım H, Onay A, Şimşek M, Erdoğan A, Ernim C 2011. Development of Surface Sterilisation Techniques for the Different Explant Types of Apricot to use in Micropropagation. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp:934–941.
- Yücecan S 1994. Kayısının Beslenmemizdeki Yeri ve Önemi. Standart Dergisi (Kayısı Özel Sayısı), pp:61–63.
Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak)
Year 2022,
, 1358 - 1363, 01.09.2022
Yasemin Kemeç Hürkan
,
Cüneyt Akı
Abstract
This research was carried out with the aim of improving the surface sterilization optimization technique in seeds which in vivo and in vitro growth of Şalak apricot cultivar. For seed sterilization, the effects of 0%, 10%, 15%, 20% NaOCl and 10, 15, 20 minutes exposure times were investigated. Seeds were kept in 70% ethanol for 40 seconds for pre-sterilization. The results of the study were evaluated as the rates of germinated seed (%) and contaminated seed (%). It was concluded that 20% NaOCl+15 minutes application for seed sterilization would be sufficient for surface sterilization with 12% contamination.
Supporting Institution
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Project Number
FDK-2020-3345
Thanks
This study was supported by Council of Higher Education 100/2000 Fellowship Program, TÜBİTAK-BİDEB 2211/A National PhD Scholarship Program and the project FDK-2020-3345 by Çanakkale Onsekiz Mart University Scientific Research Projects Coordination Unit. This research is a part of a Mrs. Yasemin KEMEÇ HÜRKAN’s Doctoral thesis.
References
- Açkurt F, 1999. Sağlıklı Beslenmede Kayısının Önemi ve Yeni Kayısı Ürünleri. I. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, pp:2129.
- Asma BM, 2011. Her Yönüyle Kayısı. Uyum Ajans No:1, Ankara-Türkiye.
- Aydoğdu B 2016. Iğdır Kayısısının İktisadi Durumu. Serhat Kalkınma Ajansı, pp:42.
- Layne REC, Bailey CH, Hough LF 1996. Apricots. Fruit breeding. John Wiley & Sons, Inc. Vol. 1, pp. 79–111
- Ledbetter CA 2008. Temperate Fruit Crop Breeding. Apricots. Springer Science+Business Media B. V. pp. 39–82.
- Mante S, Scorza R, Cordts JM 1989. Plant Regeneration from Cotyledons of Prunus persica, Prunus domestica, and Prunus cerasus. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 19 (1): 1–11. https://doi.org/10.1007/BF00037771
- Otlu A, Öztürk F, Asma BM 2008. Kayısının İnsan Sağlığına Etkileri Konusunda Yapılmış Bilimsel Araştırmalar. Malatya Valiliği Yayınları.
- TÜİK, (2022). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Search/Search?text=kay%C4%B1s%C4%B1&dil=1 (Erişim Tarihi: 08.04.2022).
- Wang H, Alburquerque N, Burgos L, Petri C 2011. Adventitious Shoot Regeneration From Hypocotyl Slices Of Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Seeds: A Feasible Alternative for Apricot Genetic Engineering. Scientia Horticulturae, 128 (4): 457–464. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2011.02.020
- Wang H, Petri C, Burgos L, Alburquerque N 2013. Efficient In Vitro Shoot Regeneration from Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Cotyledons. Scientia Horticulturae, 160: 300–305. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.06.013
- Yıldırım H 2006. “Hacıhaliloğlu” Kayısı (Prunus armeniaca L.) Çeşidinin In Vitro Çoğaltımı. Dicle Üniversitesi.
- Yıldırım H 2012. Bazı Yerli Kayısı Çeşitlerinin In Vitro Embriyo Kültürleri Üzerine Besi Ortamı ve Genotipin Etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (2): 9–16.
- Yıldırım H, Onay A, Şimşek M, Erdoğan A, Ernim C 2011. Development of Surface Sterilisation Techniques for the Different Explant Types of Apricot to use in Micropropagation. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp:934–941.
- Yücecan S 1994. Kayısının Beslenmemizdeki Yeri ve Önemi. Standart Dergisi (Kayısı Özel Sayısı), pp:61–63.