Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2022, , 1358 - 1363, 01.09.2022
https://doi.org/10.21597/jist.1132037

Öz

Proje Numarası

FDK-2020-3345

Kaynakça

  • Açkurt F, 1999. Sağlıklı Beslenmede Kayısının Önemi ve Yeni Kayısı Ürünleri. I. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, pp:2129.
  • Asma BM, 2011. Her Yönüyle Kayısı. Uyum Ajans No:1, Ankara-Türkiye.
  • Aydoğdu B 2016. Iğdır Kayısısının İktisadi Durumu. Serhat Kalkınma Ajansı, pp:42.
  • Layne REC, Bailey CH, Hough LF 1996. Apricots. Fruit breeding. John Wiley & Sons, Inc. Vol. 1, pp. 79–111
  • Ledbetter CA 2008. Temperate Fruit Crop Breeding. Apricots. Springer Science+Business Media B. V. pp. 39–82.
  • Mante S, Scorza R, Cordts JM 1989. Plant Regeneration from Cotyledons of Prunus persica, Prunus domestica, and Prunus cerasus. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 19 (1): 1–11. https://doi.org/10.1007/BF00037771
  • Otlu A, Öztürk F, Asma BM 2008. Kayısının İnsan Sağlığına Etkileri Konusunda Yapılmış Bilimsel Araştırmalar. Malatya Valiliği Yayınları.
  • TÜİK, (2022). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Search/Search?text=kay%C4%B1s%C4%B1&dil=1 (Erişim Tarihi: 08.04.2022).
  • Wang H, Alburquerque N, Burgos L, Petri C 2011. Adventitious Shoot Regeneration From Hypocotyl Slices Of Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Seeds: A Feasible Alternative for Apricot Genetic Engineering. Scientia Horticulturae, 128 (4): 457–464. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2011.02.020
  • Wang H, Petri C, Burgos L, Alburquerque N 2013. Efficient In Vitro Shoot Regeneration from Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Cotyledons. Scientia Horticulturae, 160: 300–305. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.06.013
  • Yıldırım H 2006. “Hacıhaliloğlu” Kayısı (Prunus armeniaca L.) Çeşidinin In Vitro Çoğaltımı. Dicle Üniversitesi.
  • Yıldırım H 2012. Bazı Yerli Kayısı Çeşitlerinin In Vitro Embriyo Kültürleri Üzerine Besi Ortamı ve Genotipin Etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (2): 9–16.
  • Yıldırım H, Onay A, Şimşek M, Erdoğan A, Ernim C 2011. Development of Surface Sterilisation Techniques for the Different Explant Types of Apricot to use in Micropropagation. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp:934–941.
  • Yücecan S 1994. Kayısının Beslenmemizdeki Yeri ve Önemi. Standart Dergisi (Kayısı Özel Sayısı), pp:61–63.

Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak)

Yıl 2022, , 1358 - 1363, 01.09.2022
https://doi.org/10.21597/jist.1132037

Öz

This research was carried out with the aim of improving the surface sterilization optimization technique in seeds which in vivo and in vitro growth of Şalak apricot cultivar. For seed sterilization, the effects of 0%, 10%, 15%, 20% NaOCl and 10, 15, 20 minutes exposure times were investigated. Seeds were kept in 70% ethanol for 40 seconds for pre-sterilization. The results of the study were evaluated as the rates of germinated seed (%) and contaminated seed (%). It was concluded that 20% NaOCl+15 minutes application for seed sterilization would be sufficient for surface sterilization with 12% contamination.

Destekleyen Kurum

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

FDK-2020-3345

Teşekkür

This study was supported by Council of Higher Education 100/2000 Fellowship Program, TÜBİTAK-BİDEB 2211/A National PhD Scholarship Program and the project FDK-2020-3345 by Çanakkale Onsekiz Mart University Scientific Research Projects Coordination Unit. This research is a part of a Mrs. Yasemin KEMEÇ HÜRKAN’s Doctoral thesis.

Kaynakça

  • Açkurt F, 1999. Sağlıklı Beslenmede Kayısının Önemi ve Yeni Kayısı Ürünleri. I. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, pp:2129.
  • Asma BM, 2011. Her Yönüyle Kayısı. Uyum Ajans No:1, Ankara-Türkiye.
  • Aydoğdu B 2016. Iğdır Kayısısının İktisadi Durumu. Serhat Kalkınma Ajansı, pp:42.
  • Layne REC, Bailey CH, Hough LF 1996. Apricots. Fruit breeding. John Wiley & Sons, Inc. Vol. 1, pp. 79–111
  • Ledbetter CA 2008. Temperate Fruit Crop Breeding. Apricots. Springer Science+Business Media B. V. pp. 39–82.
  • Mante S, Scorza R, Cordts JM 1989. Plant Regeneration from Cotyledons of Prunus persica, Prunus domestica, and Prunus cerasus. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 19 (1): 1–11. https://doi.org/10.1007/BF00037771
  • Otlu A, Öztürk F, Asma BM 2008. Kayısının İnsan Sağlığına Etkileri Konusunda Yapılmış Bilimsel Araştırmalar. Malatya Valiliği Yayınları.
  • TÜİK, (2022). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Search/Search?text=kay%C4%B1s%C4%B1&dil=1 (Erişim Tarihi: 08.04.2022).
  • Wang H, Alburquerque N, Burgos L, Petri C 2011. Adventitious Shoot Regeneration From Hypocotyl Slices Of Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Seeds: A Feasible Alternative for Apricot Genetic Engineering. Scientia Horticulturae, 128 (4): 457–464. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2011.02.020
  • Wang H, Petri C, Burgos L, Alburquerque N 2013. Efficient In Vitro Shoot Regeneration from Mature Apricot (Prunus armeniaca L.) Cotyledons. Scientia Horticulturae, 160: 300–305. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.06.013
  • Yıldırım H 2006. “Hacıhaliloğlu” Kayısı (Prunus armeniaca L.) Çeşidinin In Vitro Çoğaltımı. Dicle Üniversitesi.
  • Yıldırım H 2012. Bazı Yerli Kayısı Çeşitlerinin In Vitro Embriyo Kültürleri Üzerine Besi Ortamı ve Genotipin Etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (2): 9–16.
  • Yıldırım H, Onay A, Şimşek M, Erdoğan A, Ernim C 2011. Development of Surface Sterilisation Techniques for the Different Explant Types of Apricot to use in Micropropagation. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp:934–941.
  • Yücecan S 1994. Kayısının Beslenmemizdeki Yeri ve Önemi. Standart Dergisi (Kayısı Özel Sayısı), pp:61–63.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Biyoloji / Biology
Yazarlar

Yasemin Kemeç Hürkan 0000-0003-4089-2683

Cüneyt Akı 0000-0002-7486-2282

Proje Numarası FDK-2020-3345
Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2022
Gönderilme Tarihi 16 Haziran 2022
Kabul Tarihi 21 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Kemeç Hürkan, Y., & Akı, C. (2022). Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak). Journal of the Institute of Science and Technology, 12(3), 1358-1363. https://doi.org/10.21597/jist.1132037
AMA Kemeç Hürkan Y, Akı C. Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak). Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Eylül 2022;12(3):1358-1363. doi:10.21597/jist.1132037
Chicago Kemeç Hürkan, Yasemin, ve Cüneyt Akı. “Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus Armeniaca L. Cv. Şalak)”. Journal of the Institute of Science and Technology 12, sy. 3 (Eylül 2022): 1358-63. https://doi.org/10.21597/jist.1132037.
EndNote Kemeç Hürkan Y, Akı C (01 Eylül 2022) Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak). Journal of the Institute of Science and Technology 12 3 1358–1363.
IEEE Y. Kemeç Hürkan ve C. Akı, “Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak)”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 12, sy. 3, ss. 1358–1363, 2022, doi: 10.21597/jist.1132037.
ISNAD Kemeç Hürkan, Yasemin - Akı, Cüneyt. “Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus Armeniaca L. Cv. Şalak)”. Journal of the Institute of Science and Technology 12/3 (Eylül 2022), 1358-1363. https://doi.org/10.21597/jist.1132037.
JAMA Kemeç Hürkan Y, Akı C. Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak). Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2022;12:1358–1363.
MLA Kemeç Hürkan, Yasemin ve Cüneyt Akı. “Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus Armeniaca L. Cv. Şalak)”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 12, sy. 3, 2022, ss. 1358-63, doi:10.21597/jist.1132037.
Vancouver Kemeç Hürkan Y, Akı C. Surface Sterilization Optimization in Seeds of Şalak Apricot Variety (Prunus armeniaca L. cv. Şalak). Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2022;12(3):1358-63.