Cellulose is a straight-chain polysaccharide consisting of glucose units and is the most abundant organic compound in the biosphere. This structure is degraded by the enzyme complex known as cellulase, which consists of multiple enzyme components. Cellulase is the third most widely used enzyme globally and belongs to the hydrolase group of hydrolytic enzymes. It is utilized in various fields, including textiles, detergents, paper, animal feed, and food industries. In the food sector, cellulase shows potential for applications in oil processing, fruit and vegetable products, and even baking. Research has indicated that cellulase offers benefits such as increased oil yield, improved oil quality, enhanced fruit juice production efficiency, and better rheological properties of dough when used in food production. Additionally, cellulase can be employed to extract bioactive compounds and colorants from food wastes.
Selüloz, glukoz ünitelerinden ibaret olan düz zincirli bir polisakkarittir ve biyosferin en büyük kütleli organik yapısıdır. Bu yapı birden fazla enzimi içeren kompleks yapılı selülaz enzimi tarafından parçalanmaktadır ve selülaz miktar olarak Dünya’da en çok kullanılan üçüncü enzimdir. Hidrolazlar grubuna ait hidrolitik bir enzim olan selülaz, tekstil, deterjan, kâğıt, yem ve gıda gibi birçok alanda kullanılmakta olup gıda alanında ise yağ teknolojisinden meyve sebze alanına; hatta fırıncılık alanında bile kullanılma potansiyeline sahiptir. Yapılan araştırmaların sonucunda selülaz'ın gıda alanında kullanılması neticesinde daha fazla yağ elde etme, daha kaliteli yağ bileşenleri elde etme, meyve suyu üretim verimini arttırma, hamurun reolojik özelliklerini geliştirme gibi olumlu özellikler sağladığı bildirilmiştir. Selülaz ayrıca gıda atıklarından çeşitli biyoaktif bileşikler ve boyar maddelerin elde edilmesinde de kullanılabilir.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Food Engineering |
| Journal Section | Gıda Mühendisliği / Food Engineering |
| Authors | |
| Early Pub Date | May 24, 2025 |
| Publication Date | June 1, 2025 |
| Submission Date | November 4, 2024 |
| Acceptance Date | December 4, 2024 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 2 |