Bu çalışma, Hatay bölgesinden toplanan H. stoechas’ın esansiyel yağ bileşimi, antioksidan kapasitesi ve
toplam fenolik içeriğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. H. stoechas ağırlıkça % 13,55 nem içeriğine sahipken,
esansiyel yağ içeriği ağırlıkça % 0,3 oranında olup içerdiği on uçucu bileşik GC ile belirlenmiştir. Ağırlıklı olarak
uçucu bileşenler rosifoliol % 4,89, 3-metoksi-y-asaron % 34,69, elemisin % 3,24, miristisin % 23,35, apiol %
27,38’dir. Metanolde çözünen madde miktarı % 15,3 olarak bulundu. Toplam fenolik madde konsantrasyonu
256,55 ± 3,7mg Gallik asit eşdeğeri/g olarak bulunmuştur. DPPH serbest radikal süpürme aktivitesi IC50 değeri
2,76 ± 44x10-2 mg mL-1 olarak bulundu. Metanolik ekstrenin inhibisyon değeri BHA ve BHT ile karşılaştırıldı.
Uçucu yağ, halüsinojenik özelliğe sahip elemisin ve miristisin açısından zengindir. Elde edilen sonuçlar, metanolik
ekstraktının fenolik madde bakımından zengin olduğunu ve sentetik antioksidanlar BHT ve BHA’ya yakın bir
antioksidan etkinliğe sahip olduğunu gösterdi.
This study was carried out to determine the essential oil composition, antioxidant capacity and total
phenolic substance of Helichrysum stoechas which was gathered from Hatay region. H. stoechas had a moisture
content of 13.55 weight%, while the essential oil content of 0.3 wt% and ten volatile compounds were determined
and identified by GC. Predominantly volatile components are rosifoliol 4.89%, 3-methoxy-γ-asarone 34.69%,
elemicin 3.24%, myristicin 23.35%, apiol 27.38%. Methanol soluble fraction was found to be 15.3%. Total phenol
concentration was found 256.55 ± 3.7 mg gallic acid equivalent/g of extract powder. DPPH free radical-scavenging
activity IC50 was found as 2.76 ± 44x10-2 mg mL-1. The inhibition value of methanolic extract was compared with
BHA and BHT. The volatile oil is rich in hallucinogenic elemicin and myristicin. Obtained results showed that the
methanolic extract was rich in phenolic content and has a close antioxidant activity to the synthetic antioxidants
BHT and BHA.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering |
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | May 9, 2018 |
Acceptance Date | August 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |