Malva sylvestris, Falcaria vulgaris Bernh ve Chenopodium botrys L, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi
sakinleri tarafından besin ve tıbbi amaçla yaygın olarak tüketilen yabani yenilebilir bitkilerdir. Yabani yenilebilir
bitkilerin besin değeri ve mineral bileşimlerinin belirlenmesi gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından oldukça
önemlidir. Bu nedenle, bu çalışmada seçilen bitki türlerinin besin değeri ve mineral bileşimi araştırılmıştır. Bu
çalışma, Doğu Anadolu’daki birçok alanda geleneksel olarak tüketilen üç yabani bitki türünün besin değeri bilgisini
ortaya koymak için faydalı veriler de (kuru madde, toplam kül,% N, ham protein, ham lif, pH ve mineral içeriği)
sunmaktadır. Laboratuvar analiz sonuçlarına göre Malva sylvestris (% 44.64), Falcaria vulgaris (%18.34) ve
Chenopodium botrys L. (%36.04) ile kıyasla yüksek ham lif oranı sahiptir. Falcaria vulgaris Bernh ve Chenopodium
botrys L’nin ham protein içeriği sırasıyla %21.69 ve % 12.25, Malva sylystsis’in ham protein içeriği ise %8.57
olarak hesaplandı. Toplam kül içeriği açısından, Chenopodium botrys L’nin diğerlerine kıyasla daha yüksek bir
değere (% 20.84) sahip olduğu görülmüştür. Sodyum (1.24g kg-1), potasyum (28.22g kg-1), kalsiyum (46.87g kg-1),
fosfor (3.95g kg-1), magnezyum (10.61 g kg-1), demir (580.53 mg kg-1), manganese (79.54mg kg-1) gibi elementlerin
en yüksek değerleri Chenopodium botrys L’de gözlenirken, en yüksek kükürt (1.91g kg-1), çinko (43.14mg g-1) ve
toplam kül oranı değerleri (% 20.84) Malva sylvestris türünde tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2018 |
Submission Date | December 21, 2017 |
Acceptance Date | January 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |