Research Article
BibTex RIS Cite

Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri

Year 2019, , 2313 - 2320, 01.12.2019
https://doi.org/10.21597/jist.557935

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Malatya ilinde kayısı üretiminde karşılaşılan risk kaynaklarını ve bu risklere karşı uygulanan risk stratejilerini belirlemektir. Araştırmada, Akçadağ, Darende ve Merkez ilçelerinde oransal örnekleme ile 159 kayısı üreticisinden anket yöntemiyle derlenen veriler analiz edilmiştir. Araştırmada öncelikle üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri incelenmiş, daha sonra kayısı üretiminin teknik ve ekonomik yönleri ortaya konulmuştur. Üreticilere göre risk kaynakları ve stratejileri beşli likert ölçeği ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kayısı üretiminde en önemli risk kaynakları sırasıyla; girdi fiyatları yüksekliği, iklim koşulları ve sulama koşullarıdır. Bu riskler için uygulanan en önemli risk stratejileri ise; satışların zaman dilimine yayılması, nakit sermayenin yüksekliği ve ürün sigortası olarak tespit edilmiştir.

References

  • Akçaöz H, Özkan B, Karadeniz CF, Fert C, 2006a. Tarımsal Üretimde Risk Kaynakları ve Risk Stratejileri: Antalya İli Örneği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1): 89-97.
  • Akçaöz H, Özkan B, Kızılay H, 2006b. Antalya İlinde Tarımsal Üretimde Risk Yönetimi ve Tarım Sigortası Uygulamaları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2):93-103.
  • Akçaöz H, Kızılay H, Özcatalbaş O, 2009. Risk Management Strategies in Dairy Farming: A Case Study in Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(5): 949-958.
  • Anonim, 2014. Tarım ve Orman Bakanlığı, Malatya Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları, Malatya.
  • Anonim, 2019a. FAOSTAT, Crop Production Statistics, http://faostat.fao.org, (Date of access: 10 March 2019).
  • Anonim, 2019b. Türkiye İstatistik Kurumu, Tarımsal İstatistikler, http://www.tuik.gov.tr, (Erişim tarihi: 25.03.2019).
  • Aslan A, 2013. Malatya İlinde Organik ve Konvansiyonel Kayısı Üretimi Yapan İşletmelerin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış),
  • Bayramoğlu Z, Kaya S, Karakayacı Z, 2013. Tarım İşletmelerinde Risk Kaynakları ve Risk Yönetim Stratejilerinin Belirlenmesi; Çumra İlçesi Örneği. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 27(1):46-54.
  • Binici T, Koç A, Zulauf CR, Bayaner A, 2003. Risk Attitudes of Farmers in Terms of Risk Aversion. A Case Study of Lower Seyhan Plain Farmers in Adana Province. Turkey, Turkish Journal of Agricultural and Forestry, 27:305-312.
  • Çetin İ, Esengün K, 2012. Amasya İlinde Kuru Soğan Yetiştiren İşletmelerin Risk Davranışına Göre Sosyo-Ekonomik Analizi. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1):81-92.
  • Çetin İ, Esengün K, 2013. Amasya İlinde Yaygın Olarak Yetiştirilen Ürünlerde Verim ve Fiyat Riski. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergisi, 15(25):57-65.
  • Çukur F, Saner G, 2008. Malatya İli Kayısı Üretiminde Riskin Ölçülmesi ve Riske Karşı Oluşturulabilecek Stratejiler. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(1):33-42.
  • Çukur F, Saner G, Çukur, T, Uçar K, 2008. Malatya İlinde Kayısı Üreticilerinin Riskin Transferinde Tarım Sigortasına Bakış Açılarının Değerlendirilmesi; Doğanşehir İlçesi Polatdere Köyü Örneği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(2):103-111.
  • Engindeniz S, Çukur F, Engindeniz D, 2003. Alternative Opportunities for Small Farms: A Case Study on Technical and Economic Analysis of Peach Growing. Journal of Agriculture and Food Information, 5(4): 47-58.
  • Engindeniz S, Çukur F, Engindeniz D, 2006. Factors Affecting the Profitability of Peach Growing in Turkey. Agricultura Tropica Et Subtropica, 39(4):227-232.
  • Engindeniz S, Coşar G, Engindeniz D, Uçar K, 2013. Adaptation Measures to Climate Change and Drought in Turkish Agriculture, 24th International Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry, September 25-29, 2013, Sarajevo/Bosnia and Herzegovina. pp:314-318.
  • Gültekin U, 2004. Türkiye’de Organik Kuru Kayısı Üretiminin Ekonomik Analizi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmış).
  • Gündüz O, Aslan A, Ceyhan V, Bayramoğlu Z, 2018. Kuru Kayısı Üreticilerinin Risk Değerlendirmeleri Üzerine Bir Araştırma, Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi, 6(2):1-7.
  • Kızılaslan H, Kızılaslan N, 2007. Risk Analysis in Turkey Milk Production. Czech J. Food Sci., 25(3): 144-150.
  • Newbold P, 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall International, 867 p. New Jersey.
  • Saner G, 1999. Tarımda Riskin Ölçülmesine İlişkin Bir Deneme: Süt Sığırcılığı Örneği, İnci Ofset, ISBN: 975-96867-0-8, İzmir.
  • Sarıbaş EB, 2012. Türkiye Kayısı Sektörünün Ekonomik Analizi: Malatya İli Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Uçar K, 2011. Malatya İlinde Organik ve Konvansiyonel Kuru Kayısı Üretiminin Ekonomik Analizi, , Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Uçar K, Engindeniz S, 2016. Economic Aspects of Fresh Apricot Production in Turkey, International Scientific Days 2016: The Agri-Food Value Chain: Challenges for Natural Resources Management and Society, May 19-20, Nitra- Slovak Republic, p.163-168.
  • Uçar K, Saner G, Engindeniz S, 2017. The Comparative Economic Analysis of Organic and Conventional Dried Apricot Production: A Case Study for Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 26(7):4555-4560.
  • Uçar K, Engindeniz S, 2018. Malatya İlinde Kuru Kayısı Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 32(3):249-256.

The Risk Sources of Apricot Production and Applicable Risk Management Strategies in Malatya Province

Year 2019, , 2313 - 2320, 01.12.2019
https://doi.org/10.21597/jist.557935

Abstract



The aim of this study is to determine the risk sources encountered in apricot production and the risk strategies applied against these risks in Malatya province. The data collected from 159 apricot farmers in Akçadağ, Darende and Merkez districts by proportional sampling were analyzed. In this study, firstly socio-economic characteristics of farmers were examined and then technical and economic aspects of apricot production were revealed. According to the farmers, risk sources and strategies were evaluated with five-point Likert scale. According to the results of the study, the most important risk sources in apricot production are; input prices are height, climatic conditions and irrigation conditions. The most important risk strategies applied for these risks are; the spread of sales over time period, the height of cash capital and product insurance.

References

  • Akçaöz H, Özkan B, Karadeniz CF, Fert C, 2006a. Tarımsal Üretimde Risk Kaynakları ve Risk Stratejileri: Antalya İli Örneği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1): 89-97.
  • Akçaöz H, Özkan B, Kızılay H, 2006b. Antalya İlinde Tarımsal Üretimde Risk Yönetimi ve Tarım Sigortası Uygulamaları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2):93-103.
  • Akçaöz H, Kızılay H, Özcatalbaş O, 2009. Risk Management Strategies in Dairy Farming: A Case Study in Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(5): 949-958.
  • Anonim, 2014. Tarım ve Orman Bakanlığı, Malatya Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları, Malatya.
  • Anonim, 2019a. FAOSTAT, Crop Production Statistics, http://faostat.fao.org, (Date of access: 10 March 2019).
  • Anonim, 2019b. Türkiye İstatistik Kurumu, Tarımsal İstatistikler, http://www.tuik.gov.tr, (Erişim tarihi: 25.03.2019).
  • Aslan A, 2013. Malatya İlinde Organik ve Konvansiyonel Kayısı Üretimi Yapan İşletmelerin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış),
  • Bayramoğlu Z, Kaya S, Karakayacı Z, 2013. Tarım İşletmelerinde Risk Kaynakları ve Risk Yönetim Stratejilerinin Belirlenmesi; Çumra İlçesi Örneği. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 27(1):46-54.
  • Binici T, Koç A, Zulauf CR, Bayaner A, 2003. Risk Attitudes of Farmers in Terms of Risk Aversion. A Case Study of Lower Seyhan Plain Farmers in Adana Province. Turkey, Turkish Journal of Agricultural and Forestry, 27:305-312.
  • Çetin İ, Esengün K, 2012. Amasya İlinde Kuru Soğan Yetiştiren İşletmelerin Risk Davranışına Göre Sosyo-Ekonomik Analizi. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1):81-92.
  • Çetin İ, Esengün K, 2013. Amasya İlinde Yaygın Olarak Yetiştirilen Ürünlerde Verim ve Fiyat Riski. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergisi, 15(25):57-65.
  • Çukur F, Saner G, 2008. Malatya İli Kayısı Üretiminde Riskin Ölçülmesi ve Riske Karşı Oluşturulabilecek Stratejiler. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(1):33-42.
  • Çukur F, Saner G, Çukur, T, Uçar K, 2008. Malatya İlinde Kayısı Üreticilerinin Riskin Transferinde Tarım Sigortasına Bakış Açılarının Değerlendirilmesi; Doğanşehir İlçesi Polatdere Köyü Örneği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(2):103-111.
  • Engindeniz S, Çukur F, Engindeniz D, 2003. Alternative Opportunities for Small Farms: A Case Study on Technical and Economic Analysis of Peach Growing. Journal of Agriculture and Food Information, 5(4): 47-58.
  • Engindeniz S, Çukur F, Engindeniz D, 2006. Factors Affecting the Profitability of Peach Growing in Turkey. Agricultura Tropica Et Subtropica, 39(4):227-232.
  • Engindeniz S, Coşar G, Engindeniz D, Uçar K, 2013. Adaptation Measures to Climate Change and Drought in Turkish Agriculture, 24th International Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry, September 25-29, 2013, Sarajevo/Bosnia and Herzegovina. pp:314-318.
  • Gültekin U, 2004. Türkiye’de Organik Kuru Kayısı Üretiminin Ekonomik Analizi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmış).
  • Gündüz O, Aslan A, Ceyhan V, Bayramoğlu Z, 2018. Kuru Kayısı Üreticilerinin Risk Değerlendirmeleri Üzerine Bir Araştırma, Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi, 6(2):1-7.
  • Kızılaslan H, Kızılaslan N, 2007. Risk Analysis in Turkey Milk Production. Czech J. Food Sci., 25(3): 144-150.
  • Newbold P, 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall International, 867 p. New Jersey.
  • Saner G, 1999. Tarımda Riskin Ölçülmesine İlişkin Bir Deneme: Süt Sığırcılığı Örneği, İnci Ofset, ISBN: 975-96867-0-8, İzmir.
  • Sarıbaş EB, 2012. Türkiye Kayısı Sektörünün Ekonomik Analizi: Malatya İli Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Uçar K, 2011. Malatya İlinde Organik ve Konvansiyonel Kuru Kayısı Üretiminin Ekonomik Analizi, , Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Uçar K, Engindeniz S, 2016. Economic Aspects of Fresh Apricot Production in Turkey, International Scientific Days 2016: The Agri-Food Value Chain: Challenges for Natural Resources Management and Society, May 19-20, Nitra- Slovak Republic, p.163-168.
  • Uçar K, Saner G, Engindeniz S, 2017. The Comparative Economic Analysis of Organic and Conventional Dried Apricot Production: A Case Study for Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 26(7):4555-4560.
  • Uçar K, Engindeniz S, 2018. Malatya İlinde Kuru Kayısı Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 32(3):249-256.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Policy
Journal Section Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy
Authors

Kubilay Uçar This is me 0000-0003-2044-0874

SAİT Engindeniz 0000-0002-7371-3330

Publication Date December 1, 2019
Submission Date April 25, 2019
Acceptance Date September 3, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Uçar, K., & Engindeniz, S. (2019). Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 9(4), 2313-2320. https://doi.org/10.21597/jist.557935
AMA Uçar K, Engindeniz S. Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. December 2019;9(4):2313-2320. doi:10.21597/jist.557935
Chicago Uçar, Kubilay, and SAİT Engindeniz. “Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları Ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 9, no. 4 (December 2019): 2313-20. https://doi.org/10.21597/jist.557935.
EndNote Uçar K, Engindeniz S (December 1, 2019) Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri. Journal of the Institute of Science and Technology 9 4 2313–2320.
IEEE K. Uçar and S. Engindeniz, “Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., vol. 9, no. 4, pp. 2313–2320, 2019, doi: 10.21597/jist.557935.
ISNAD Uçar, Kubilay - Engindeniz, SAİT. “Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları Ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 9/4 (December 2019), 2313-2320. https://doi.org/10.21597/jist.557935.
JAMA Uçar K, Engindeniz S. Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2019;9:2313–2320.
MLA Uçar, Kubilay and SAİT Engindeniz. “Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları Ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 9, no. 4, 2019, pp. 2313-20, doi:10.21597/jist.557935.
Vancouver Uçar K, Engindeniz S. Malatya İlinde Kayısı Üretiminde Karşılaşılan Risk Kaynakları ve Uygulanabilecek Risk Yönetimi Stratejileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2019;9(4):2313-20.