The Effect of Educational Status and Income Levels on Seafood Consumption in Erzurum
Year 2020,
, 2101 - 2113, 01.09.2020
Gökhan Arslan
,
Ümit Avcıoğlu
Abstract
This study was aimed to investigate the consumption habits of fishery products by considering the income and education status of persons living in Erzurum. The study was conducted through questionnaires with randomly selected 180 persons, (102 women - 78 men) according to their income and education status in the dates of November-December 2019. It was determined that the monthly meat consumption of the participants (91.4%) whose income levels 0-1000 TL consume 500 TL for meat and 70.7% spent the total amount of 500 TL for red meat. This is an important data to understand the place of meat consumption in nutrition. While the monthly nutritional expenses of 7.1% of the participants whose education level is secondary education are between 1501-2000 TL. This ratio is 57.1% for the participants with educational status. The questionnaires were answered “yes” to the question “Would you consume more fish if fish prices are reduced by half?” as 81.7%. It is an important data source for the fisheries sector. While 28.6% of the participants whose income level is 8000 TL or more consume fish once a week. This rate is determined as 3.4% for the participants, whose income level is 0-1000 TL. It was observed that fish consumption frequency increased with raising income level.
References
- Abdikoğlu Dİ, Azabağaoğlu MÖ, Unakıtan G, 2015. Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences, 01: 01.
- Adıgüzel F, Civelek O, Sayılı M, Büyükbay EO, 2009. Tokat İli Almus İlçesinde Ailelerin Balık Tüketim Durumu. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 35-43.
- Arık Çolakoğlu F, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı HB, 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/3): 387-392.
- Arslan G, 2019. Determination of Fish Consuming Habits of Vocational School Students from Different Families. Marine Science and Technology Bulletin, 8(2): 40-45.
- Atay D, Aydın F, Yavuzcan Yıldız H, 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, s 270. Ankara-Türkiye.
- Aydın M, Karadurmuş U, 2012. Consumer behaviors for seafood in Ordu province. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 3: 18-23.
Aydın M, Karadurmuş U, 2013. Trabzon ve Giresun Bölgelerindeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9): 57-71 .
- Beyazbayrak Z, 2014. Kahramanmaraş İli Merkez İlçede Balık Tüketim Alışkanlıkları. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. (Basılmış).
- Cevger Y, Aral Y, Demir P, Sarıözkan S, 2008. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İntern Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu ve Tüketici Tercihleri. Ankara Üniv Vet Fak Dergisi, 55: 189-194.
- Çiçek E, Akgün H, İlhan S, 2014. Determination of fish consumption habits and preferences in Elazığ province Yunus Research Bulletin, 1: 3-11.
- Çolakoğlu FA, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı H.B, 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3): 387- 392.
- Dağtekin M, Ak O, 2007. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde su ürünleri tüketimi. ihracat ve ithalat potansiyeli. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 7(3): 14-17.
- Elbek AG. İşgören-Emiroğlu D. Saygı H, 1997. Balık tüketimi ve tüketime yönelik sörvey. Akdeniz Balıkçılık Kongresi, İzmir.
- Ercan O. Şahin A, 2016. Kahramanmaraş kent merkezinde balık eti tüketim analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1): 51-65.
- FAO, 2018. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2018 Yearbook. Dünyada Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu, http://www.fao.org/3/CA0191TR/ca0191tr.pdf
- Girard S, Mariajouls C, Paquotte P, Wisner-Bourgeois C, 1998. An analysis of seafood consumption survey methods in France. 9th NFET Conferance-Tromso, Norway.
- Gürel E. Doğan HG, Polat S, Yeşilayer N, Buhan E, 2017. Ağrı ili merkez ilçede yaşayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(3): 26-35.
- Iacono JM, Dougherty RM, 1993. Effects of polyunsaturated fats on blood pressure. Annu Rev. Nut, 13: 243-260.
- Karabulut HA, Yandı İ, 2006. Su ürünlerindeki n–3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3): 339-342.
- Saygı H, Saka Ş, Fırat K, Katağan T, 2006. İzmir Merkez İlçelerinde Kamuoyunun Balık Tüketimi ve Balık Yetiştiriciliğine Yaklaşımı. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(1-2): 133-138.
- Şen İ, Şahin A, 2017. Mersin’de yaşayan tüketicilerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. Journal of Economics and Administrative Sciences, 1: 33-46.
- Şenol Ş, Saygı H, 2001. Su Ürünleri Tüketimi İçin Bir Ekonometrik Model. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 18(3-4): 383-390.
- Turan H, Kaya Y, Sönmez G, 2006. Balık Etinin Besin Değeri ve İnsan Sağlığındaki Yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3): 505- 508.
- TÜİK. Türkiye İstatistik Kurumu. Su Ürünleri 2018.http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30697
- Yüksel F, Karaton-Kuzgun N, Özer Eİ, 2011. Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5): 28-36.
Erzurum İlinde Eğitim Durumlarının ve Gelir Düzeylerinin Su Ürünleri Tüketimine Etkisi
Year 2020,
, 2101 - 2113, 01.09.2020
Gökhan Arslan
,
Ümit Avcıoğlu
Abstract
Bu çalışma Erzurum ilinde yaşayan bireylerin gelir ve eğitim durumları dikkate alınarak su ürünleri tüketim alışkanlıklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2019 yılı Kasım-Aralık aylarında Erzurum’da ikamet eden bireylere; gelir ve eğitim durumlarına göre tesadüfi olarak seçilen 102’si bayan, 78’i bay olmak üzere 180 katılımcı ile yüz yüze görüşülerek 15 sorudan oluşan anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Gelir düzeyleri 0-1000 TL olan katılımcıların %91.4’ ü aylık 500 TL’ lik et tükettiklerini beyan ederken bunların %70.7’ si bu miktarın tamamını kırmızı ete harcamaktadır. Bu durum et tüketiminin beslenmedeki yerini anlamamız noktasında önemli bir veridir. Eğitim durumları ortaöğretim olan katılımcıların %7.1’lik kısmının aylık beslenme gideri 1501-2000 TL arasındayken. eğitim durumları lisansüstü olan katılımcılarda bu oran %57.1’dir. Balık fiyatları yarı oranda inse daha fazla balık tüketir misiniz? sorusuna katılımcıların %81.7’si evet cevabını vermiştir. Su ürünleri sektörü açısından önemli bir veri kaynağıdır. Gelir düzeyleri 8000 TL ve üzeri olan katılımcıların %28.6’sı haftada bir balık tüketirken, gelir düzeyleri 0-1000 TL olan katılımcılarda bu oran %3.4 olarak tespit edilmiştir. Gelir düzeyi arttıkça balık tüketim sıkılığının arttığı görülmüştür.
References
- Abdikoğlu Dİ, Azabağaoğlu MÖ, Unakıtan G, 2015. Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences, 01: 01.
- Adıgüzel F, Civelek O, Sayılı M, Büyükbay EO, 2009. Tokat İli Almus İlçesinde Ailelerin Balık Tüketim Durumu. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 35-43.
- Arık Çolakoğlu F, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı HB, 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/3): 387-392.
- Arslan G, 2019. Determination of Fish Consuming Habits of Vocational School Students from Different Families. Marine Science and Technology Bulletin, 8(2): 40-45.
- Atay D, Aydın F, Yavuzcan Yıldız H, 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, s 270. Ankara-Türkiye.
- Aydın M, Karadurmuş U, 2012. Consumer behaviors for seafood in Ordu province. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 3: 18-23.
Aydın M, Karadurmuş U, 2013. Trabzon ve Giresun Bölgelerindeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9): 57-71 .
- Beyazbayrak Z, 2014. Kahramanmaraş İli Merkez İlçede Balık Tüketim Alışkanlıkları. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. (Basılmış).
- Cevger Y, Aral Y, Demir P, Sarıözkan S, 2008. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İntern Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu ve Tüketici Tercihleri. Ankara Üniv Vet Fak Dergisi, 55: 189-194.
- Çiçek E, Akgün H, İlhan S, 2014. Determination of fish consumption habits and preferences in Elazığ province Yunus Research Bulletin, 1: 3-11.
- Çolakoğlu FA, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı H.B, 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3): 387- 392.
- Dağtekin M, Ak O, 2007. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde su ürünleri tüketimi. ihracat ve ithalat potansiyeli. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 7(3): 14-17.
- Elbek AG. İşgören-Emiroğlu D. Saygı H, 1997. Balık tüketimi ve tüketime yönelik sörvey. Akdeniz Balıkçılık Kongresi, İzmir.
- Ercan O. Şahin A, 2016. Kahramanmaraş kent merkezinde balık eti tüketim analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1): 51-65.
- FAO, 2018. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2018 Yearbook. Dünyada Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu, http://www.fao.org/3/CA0191TR/ca0191tr.pdf
- Girard S, Mariajouls C, Paquotte P, Wisner-Bourgeois C, 1998. An analysis of seafood consumption survey methods in France. 9th NFET Conferance-Tromso, Norway.
- Gürel E. Doğan HG, Polat S, Yeşilayer N, Buhan E, 2017. Ağrı ili merkez ilçede yaşayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(3): 26-35.
- Iacono JM, Dougherty RM, 1993. Effects of polyunsaturated fats on blood pressure. Annu Rev. Nut, 13: 243-260.
- Karabulut HA, Yandı İ, 2006. Su ürünlerindeki n–3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3): 339-342.
- Saygı H, Saka Ş, Fırat K, Katağan T, 2006. İzmir Merkez İlçelerinde Kamuoyunun Balık Tüketimi ve Balık Yetiştiriciliğine Yaklaşımı. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(1-2): 133-138.
- Şen İ, Şahin A, 2017. Mersin’de yaşayan tüketicilerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. Journal of Economics and Administrative Sciences, 1: 33-46.
- Şenol Ş, Saygı H, 2001. Su Ürünleri Tüketimi İçin Bir Ekonometrik Model. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 18(3-4): 383-390.
- Turan H, Kaya Y, Sönmez G, 2006. Balık Etinin Besin Değeri ve İnsan Sağlığındaki Yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3): 505- 508.
- TÜİK. Türkiye İstatistik Kurumu. Su Ürünleri 2018.http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30697
- Yüksel F, Karaton-Kuzgun N, Özer Eİ, 2011. Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5): 28-36.