In this study, certain properties of Poliphenol oxidase enzyme (PFO) was investigated after the
enzyme was purified from dill and immobilized by certain clays. Optimum pH, temperature and ionic strength
for four different substrates were determined. KM ve Vmax values for the substrates at optimum conditions were
established. Immobilization was achieved by vortex after adding 0.5 mL enzyme to different amounts of clay and 1
mL buffer. PFO activity was measured spectrophotometrically at 420 nm using chatecol as the substrate. From the
measurements the IC50 ve Ki values for the activity was calculated.
The percentage inhibition of the enzyme isolated from dill was calculated from various concentrations. The
concentrations for three different clay samples were as follow: 0.066 g mL-1; 0.040 g mL-1; 0.020 g mL-1; 0.0133 g
mL-1; 0.0066 g mL-1 ve 0.0033 g mL-1. Activity for the immobilized enzyme for the selected concentrations of the
three various clays are as follow: green clay; 92%, 86%, 80%, 75%, 70% , 68% yellow clay; 80%, 79%, 76%, 75%,
70%, 69% ve red clay; 84%, 81%, 77%, 72%, 66%, 65%. These results suggest that PFO from dill are stronger
immobilized by green clay compared to PFO immobilized by red and yellow clay.
Bu çalışmada dereotundan (Anethum graveolens) Polifenol oksidaz enzimi (PFO) kısmi saflaştırılarak
bazı killere immobilize edilerek bazı özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla önce dört farklı substrat için, optimum
pH, optimum sıcaklık, optimum iyonik şiddet belirlendi. Daha sonra belirlenen optimum şartlarda bu substratlar
için KM ve Vmax değerleri tespit edildi. İmmobilizasyon işlemi için farklı miktarlarda killer alınıp, 1 ml tampon
çözelti içerisine 0.5 ml enzim ilave edilerek bir karışım oluşturulmuş daha sonra vortexlenerek immobilizasyon
işlemi gerçekleştirilmiştir. PFO enzim aktivitesi, katekol substratı varlığında 420 nm de spektrofotometrik yöntem
kullanılarak ölçülmüştür. Bu aktivitelerden yararlanarak IC50 değerleri ve Ki sabitleri hesaplanmıştır.
Konsantrasyona bağlı olarak kil içindeki enzimin inhibisyon yüzdeleri hesaplanmıştır. Buna göre; 0.066 g mL-1;
0.040 g mL-1; 0.020 g mL-1; 0.0133 g mL-1; 0.0066 g mL-1 ve 0.0033 g mL-1 konsantrasyonlarında üç farklı kilden
numuneler hazırlanmıştır. İmmobilize edilen enzim aktiviteleri, serbest enzim aktivitelerine göre yukarıdaki kil
konsantrasyonlarında yeşil kil ile sırasıyla; %92, %86, %80, %75, %70 ve %68, sarı kil ile sırasıyla ; %80, %79,
%76, %75, %70 ve %69 kırmızı kil ile sırasıyla; %84, %81, %77, %72, %66 ve %65 inhibisyona uğradıkları ve
yeşil kilin dereotu PFO enzimini diğer kırmızı ve sarı killere göre daha kuvvetle immobilize olduğu bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Mechanical Engineering |
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | April 24, 2018 |
Acceptance Date | June 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 3 |