Bu çalışmada Allium tuncelianum ve Allium sativum L. ekstraktlarının antioksidan ve antiradikal
kapasiteleri, yağ asidi, amino asit ve fenolik kompozisyonları araştırılmıştır. Ekstraktların antioksidan kapasitelerini
değerlendirmek için total antioksidan kapasiteleri, radikal giderme ve metal şelatlama aktiviteleri, kuprik ve ferrik
iyonlarını indirgeme metotları uygulanmış ve referans antioksidanlarla karşılaştırılmıştır. Fenolik bileşiklerin
kantitatif miktarları, sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi ile belirlenmiştir. Yağ/yağ asidi ve amino asit bileşimleri
için sırasıyla gaz kromatografisi-kütle spektrometresi ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemleri
kullanıldı. Tunceli sarımsındaki p-Kumarik asit içeriği kültür sarımsağına oranla daha yüksek bulunmuştur. Toplam
antioksidan kapasite IC50 değerleri Tunceli sarımsağında 72.20 µg.ml-1 olarak belirlenirken kültür sarımsağı için
bu değer 63.80 µg ml-1 olarak bulunmuştur. Yağ asit bileşimleri açısından, Tunceli sarımsağı (ω-3, %3.92; ω-6,
%46.91; ω-9, %14.16), kültür sarımsağı ile karşılaştırıldığında, daha etkili bir temel omega asit düzeyine sahip
olduğu gözlendi (ω-3, %3.20; ω-6, %50.37; ω-9, %5.18). Esansiyel amino asit içeriğine göre, Tunceli sarımsağı,
kültür sarımsağından daha zengin bulunmuştur. Sonuç olarak, Tunceli sarımsağının yüksek biyolojik aktivitesi
nedeniyle, kanser ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisi açısından diyette daha yararlı olacaktır.
Allium sativum L. antioksidan kapasite esansiyel yağ asitleri amino asit Allium tuncelianum amino asit
In the present study, the extracts of Allium tuncelianum and Allium sativum L. were evaluated
for antioxidant capacities, fatty acid, amino acid and phenolic compositions. In order to evaluate the antioxidant
capacity of the extracts, total antioxidant amount, radical scavenging and chelating activities, reducing power
by cupric reducing antioxidant capacity and ferric reduction antioxidant power methods were performed and
compared with reference antioxidants. Quantitative amounts of phenolic compounds were determined by the
liquid chromatography–mass spectrometry. Gas chromatography–mass spectrometry and high performance liquid
chromatography methods were used for the fat / fatty acid and amino acid compositions, respectively. The content
of p-Coumaric acid in Tunceli garlic was found higher compared to the cultuvated garlic. Total antioxidant capacity
IC50 values were determined in Tunceli garlic as 72.20 µg ml-1; in cultuvated garlic as 63.80 µg ml-1. In terms
of fatty acid compositions, Tunceli garlic (ω-3, 3.92%; ω-6, 46.91%; ω-9, 14.16%) was observed having more
effective level of essential omega acids compared to the cultuvated garlic (ω-3, 3.20%; ω-6, 50.37%; ω-9, 5.18%).
According to essential amino acid contents, the Tunceli garlic was found to be richer than cultuvated garlic. As a
result, due to the high biological activity of Tunceli garlic, it would be more beneficial in diet, in terms of cancer
and cardiovascular disease treatment.
Allium sativum L. antioxidant capacity essential fatty acids amino acid Allium tuncelianum amino acid
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | May 25, 2018 |
Acceptance Date | August 17, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 4 |