In this study, antioxidant and antiradical properties of corn silk (Zea mays L.) were investigated. For this aim, it was elucidated the antioxidant and antiradical activity of water (SEZM) and ethanol (EEZM) extracts of corn silk by different in vitro antioxidant assays. Radical scavenging activities of corn silk extracts were performed by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH·) and 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) radical (ABTS•+) scavenging assays. So, reducing power corn silk extracts has been evaluated by Cu2+-Cu+ reducing (CUPRAC), Fe3+-Fe2+ and [Fe3+-(TPTZ)2]3+-[Fe2+-(TPTZ)2]2+ (FRAP) reducing abilities. Both corn silk extracts have showed certain amount of antioxidant activity. α-Tocopherol ((2R)-2,5,7,8-Tetramethyl-2-[(4R,8R)-(4,8,12-trimethyltridecyl)]-6-chromanol), trolox (3,4-dihydro-6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethyl- 2H-1-benzopyran-2-carboxylic acid), butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene (BHT) have been used as positive controls. Moreover, IC50 values were calculated for DPPH•, ABTS•+ radicals scavenging effects of corn silk extracts.
Bu çalışmada, mısır ipeği’nin (Zea mays L.) antioksidan ve antiradikal özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla mısır ipeği’nin su (SEZM) ve etanol (EEZM) ekstrelerinin farklı in vitro antioksidan analizlerle antioksidan ve antiradikal aktivitesi açıklanmıştır. Mısır ipek özütlerinin radikal giderme aktiviteleri, 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH.) ve 2,2'-azino-bis (3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit) radikal (ABTS•+) giderme deneyleriyle gerçekleştirilmiştir. Böylece, mısır ipeği özütlerinin indirgeyici gücü, Cu2+-Cu+ indirgeme (CUPRAC), Fe3+-Fe2+ ve [Fe3+-((TPTZ)2]3+-[Fe2+-(TPTZ)2]2+ (FRAP) indirgeme testleri ile değerlendirilmiştir. Her iki mısır ipek özütleri, belirli miktarda antioksidan aktivite göstermiştir. α-Tokoferol ((2R)-2,5,7,8-Tetrametil-2-[(4R,8R)-(4,8,12-trimetiltridesil)]-6-kromanol), troloks (3,4-dihidro-6-hidroksi-2,5,7,8-tetrametil-2H-1-benzopiran-2-karboksilik asit), bütillenmiş hidroksianisol (BHA) ve bütillenmiş hidroksitoluen (BHT) pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Ayrıca mısır ipeği özütlerinin DPPH• ve ABTS•+ radikallerini giderme etkileri için IC50 değerleri hesaplanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2021 |
Submission Date | June 4, 2020 |
Acceptance Date | October 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 1 |