Bu araştırmada, Tunceli’ de doğal olarak yetişen endemik Stachys tundjeliensis Kit Tan & Sorger bitkisinin toprak üstü kısımlarından su distilasyonu ile elde edilen uçucu yağ bileşenlerinin tespiti yapılmıştır. Çalışma ile bitkinin uçucu yağ bileşenlerini tespit ederek tür ve cinsin taksonomisine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma materyali 2021 yılında Tunceli-Ovacık arasında çiçekli olarak toplanarak kurutulup hazır hale getirilmiştir. 100 g bitki örneğinden su distilasyonu yöntemi ile Clevenger aparatı kullanılarak 3 saat distile işlemi sonucu uçucu yağ elde edilmiştir. Analiz için GC/MS (Gaz Kromatografi/Kütle Spektrometresi) cihazı kullanılmıştır. Elde edilen uçucu yağda toplam 29 bileşen belirlenmiştir. Okaliptol (%28.9), timol (%14.3), 4 karvomethanol (%12.5), d-piperiton (%11.2), pinen (%6.3) ve terpineol (%5.7) yüksek orandaki bileşenlerdir. Bu bileşenlerden okaliptol/timol kemotip olarak düşünülebilir.
In this study, the essential oil components obtained from the aerial parts of the endemic Stachys tundjeliensis Kit Tan & Sorger plant, which grows naturally in Tunceli, were determined by water distillation. The aim of the study was to determine the essential oil components of the plant and to contribute to the taxonomy of the species and genus. The study material was collected with flowers between Tunceli-Ovacık in 2021, dried and made ready. Essential oil was obtained from 100 g of plant samples by water distillation method and after 3 hours of distillation using Clevenger apparatus. GC/MS (Gas Chromatography/Mass Spectrometer) were used for analysis. A total of 29 components were determined in the essential oil obtained. Eucalyptol (28.9%), thymol (14.3%), 4 carvomethanol (12.5%), d-piperitone (11.2%), a-pinene (6.3%) and terpineol (5.7%) are high components. It can be considered as eucalyptol/thymol chemotype from these components.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Biyoloji / Biology |
Authors | |
Early Pub Date | May 31, 2022 |
Publication Date | June 1, 2022 |
Submission Date | December 21, 2021 |
Acceptance Date | April 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 2 |