Bu araştırma Van Gölü havzasında şekerpancarı üretim durumu ve üretim potansiyelinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Şeker pancarı üreten işletmelerin seçiminde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada, 117 şekerpancarı üreten işletmeden toplanan veriler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; şekerpancarı yetiştiren işletmelerde ortalama kişi sayısı 8.47 ve müteşebbislerin eğitim süresi 7.46 yıldır. Üreticiler bölgede ortalama 24.35 yıldan beri şekerpancarı yetiştirmektedirler. Araştırma kapsamında görüşülen işletmelerin ortalama şekerpancarı ekim alanı 30.14 dekar olarak tespit edilmiştir. Bu değer 1. Grup işletmelerde 9.12 da, 2. Grup işletmelerde 28.52 da ve 3. Grup işletmelerde 70.95 da olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin şekerpancarı ekimi yaptıkları arazinin % 74.45’i mülk arazidir. Şekerpancarı üretiminde dekara ortalama verimin 4.301 kg olduğu saptanmıştır. Araştırmada işletmelere ait genel bilgiler ile şekerpancarı üretimine ait teknik ve ekonomik bilgiler verilmiştir. Üreticilerin şekerpancarı tohumu ve kullanımı ile ilgili bilgileri azdır. Çünkü şekerpancarı tohumunu şeker şirketi temin etmekte ve ekimini yapmaktadır
This study was conducted to determine potential and sugar beet production state in Van Lake Basin.
In selection of district to be studied, strafed sampling method was used taking into sugar beet production area. The
data used in the study were collected from 117 farms. According to the results obtained in the research: average
number of people on the sugar beet farms are 8.47 and average education period was 7.46 year. Their average sugar
beet production experience was 24.35 year. The average size of all farms groups was 30.14 decare. The average
size of the farm was 9.12 decare in first group, 28.52 decare in the second group and 70.95 decare in the third group.
The owned land covered the 74.45% of the total land. It has been found that the average productivity in the sugar
beet is 4.301 kg per decare. The research initially covers the general information about farms and technical and
economic information concerning sugar beet production. The producers have very little knowledge in keeping and
using sugar beet seeds. However, sugar firm provides the seeds and the planting of seeds is being done by this firm.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2012 |
Submission Date | February 1, 2012 |
Acceptance Date | February 24, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 2 Issue: 1 |