Fonksiyonel gıda kavramı temel beslenmenin yanı sıra sağlığa bir fayda sağlayan gıdaları tanımlar. Aldığımız gıdaların besleyici olması kaliteli ve uzun bir yaşam sürdürebilmemiz için şarttır. Fenolik maddeler, antioksidanlar, besinsel lifler, oligosakkaritler, probiyotikler, prebiyotikler, vitaminler, çoklu doymamış yağ asitleri, sülfür içeren bileşenler, fitoöstrojenler ve bitki sterolleri gıdalara eklenerek gıda fonksiyonel hale getirilebilmektedir. Bu derlemede fonksiyonel gıda bileşeni olarak kullanılan antioksidanların bazı özelliklerine değinilmiştir
The concept of functional food describes the foods which provide health benefits. The foods we
eat should be nutritious for qualified and a longer life. Functional foods are obtained by adding some functioanl
ingredients to food such as phenolics, antioxidants, dietary fiber, oligosaccharides, probiotics, prebiotics, vitamins,
polyunsaturated fatty acids, sulfur-containing compounds, phytoestrogens and plant sterols. In this review, we discussed
some properties of the antioxidants.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Gıda Mühendisliği / Food Engineering |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2012 |
Submission Date | April 6, 2012 |
Acceptance Date | May 7, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 2 Issue: 2 |