In this study, Tagetes erecta L. (Velvet Flower), Petunia hybrida L. (Laughter Flower)
and Gazania splendens L. (Gazania, Koyungözü) F1 species were tested under controlled conditions
against salt stress (0 mM, 20 mM, 40 mM, 60 mM and 80 mM NaCl). Seeds were germinated in peat;
when cotyledon leaves were formed, the seedlings were transplanted into plastic bags containing natural
soil. Distilled water is used to prepare the different salt concentrations. Plants were irrigated with 10
ml of saline water at 20 mM, 40 mM, 60 mM and 80 mM NaCl concentrations every day. In order to
investigate salt stress tolerance of plants, plant analysis (total fresh weight analysis, stem and root wet
weight analyses, analysis of plant height, stem, root and leaf length analyses, analyses of leaf number,
stem diameter, and determination of fresh weight ratios) and soil analysis (soil texture, soil acidity, salt
content, organic substance analysis, nitrogen, available phosphorus, exchangeable potassium, calcium
and sodium levels, available chlorine level) were conducted in laboratory conditions. According to
the results of the study, Tagetes erecta, Petunia hybrida, and Gazania splendens were found to be salt
tolerant to 40 mM, 40 mM, and 60 mM of salt, respectively. It was shown that concentration of 40 mM
NaCl and above for irrigation showed signi cant negative effects for plant growth parameters such as
stem diameter, stem length, plant height, root fresh weight, fresh stem weight and concentrations above
80 mM NaCl resulted in death.
Bu araştırmada Tagates erecta L.(Kadife çiçeği) Petunia hybrida L.(Kahkaha çiçeği) ve Gazania
splendes L.(Gazanya,Koyungözü) türlerinin tuz stresine karşı (0mM, 0,20 mM, 40 mM, 60 mM, 80 Mm
NaCl) reaksiyonları kontrollü koşullarda test edilmiştir. Bitki tohumları torf ortamında çimlendirilmiş
kotiledon yaprakları oluştuğunda ise,saf halde arazilerden alınan ve şaşırtma poşetlerine konan
topraklara şaşırtılmıştır. Sulamada kullanılan su, saf su olup tuz konsantrasyonlarının hazırlanmasında
da kullanılmıştır. Bitkiler hazırlanan (0,20 mM, 40 mM, 60 mM, 80 Mm NaCl) konsantrasyonlarında
hazırlanan tuzlu su ile her gün ve 10ml olacak şekilde sulanmıştır. Bitkilerin tuz stresine toleransını
inceleyebilmek için laboratuar koşullarında bitkisel analizler (toplam yaş ağırlık analizi, gövde-kök yaş
ağırlık analizi,bitki boyu analizi, gövde, kök ve toprak analizleri (toprak tekstürü, toprak reaksiyonu,
tuz içeriği, organik madde, azot, alınabilir klor) yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre
Kadife ve petunya 40mM,Gazanya 60mM tuza toleranslı bulunmuştur.Gövde çapı,kök uzunluğu,gövde
uzunluğu,bitki boyu kök yaş ağırlığı,gövde yaş ağırlığı gibi bitki gelişim parametreleri için 40mM’den
yüksek dozda ki tuzlu suyla sulamada olumsuz etkiler göstermişve bütün parametreler için istatistik
olarak önemli bulunmuştur.Artan tuzluluk oranının 40mM’ün üzerinde bitki gelişimini olumsuz
etkilediği,80mM’de ise ölümle sonuçlandığı saptanmıştır.
Journal Section | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2013 |
Submission Date | April 20, 2012 |
Acceptance Date | October 8, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 3 Issue: 4 |