Bu makalede, Lizbon'daki NOVA Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'nde 2011 yılının bahar yarıyılında öğrenciler ve bir öğretmen tarafından oluşturulan Portekiz'deki Roma Mozaikleri ile ilgili çevrimiçi bir proje kısaca tanıtılacaktır. Proje "Opusmusiuum - Portekiz'deki Roma Mozaikleri" olarak isimlendirilmiştir ve tıpkı musaların mozaiklerin bezenmesi için ilham vermesi gibi öğrenciler de fikirlerini hayata geçirmek için projeye hevesli bir şekilde katılım göstermişlerdir. Örneğin, bir web sitesi kataloğu oluşturmak için Portekiz'de in situ olarak bulunan ya da müzelerde korunan Roma mozaikleri hakkında bir bilgi bankası oluşturmuşlardır. Hazırlanan içerikler, öğrenciler, araştırmacılar ve tüm halka açık olacak şekilde kısa videolar, ses kayıtları ve kısa metinler aracılığıyla kullanıma sunulacaktır. Bunun neticesinde de, oluşturulan web sitesi ihtisaslaşmış konuyla ilgili Portekizce literatürde bir boşluğu dolduracaktır.
Haziran 2011’de, Profesör José Maria Blázquez Martínez, Portekizli ve İspanyol bir grup araştırmacının bir araya geldiği Kahramanmaraş’taki V. Uluslararası Türkiye Mozaik Korpusu Sempozyumu’na katılmıştır. Kendisinin mozaik çalışmalarının potansiyeline olan inancı ve yeni keşiflere olan ilgisi, öğrencileri ve meslektaşlarını araştırmaya devam etmeleri için her zaman motive etmiştir. Martínez’in Kahramanmaraş’ta ilham veren bir örnek olması, akademiyi “öğretmenler laboratuvarı” olarak isimlendirdiğim zorlu bir ortam, aynı zamanda yeni fikirlerin doğduğu ve paylaşıldığı, heyecan verici bir yer olarak düşünmemi sağlamıştır. “Opusmusiuum - Portekiz’deki Roma Mozaikleri”, “öğretmenler laboratuvarı”nın bir sonucu oldu. Projenin bir sınıfta tasarlanmasından bu yana yedi yıl geçti. Bu projenin amaçlarının, başarılarının (tamamlanmamış olsa da) iyi bir bilimsel uygulamanın değerlerinin ilham veren bir Profesöre saygı göstermeye değer olduğunu düşünüyorum. Profesör Blázquez gibi, Opusmusiuum’un bir gün kamuoyuna kavuşmasını umuyoruz.
Roma mozaikleri Portekiz'deki Roma mozaikleri Portekiz'deki Opusmusiuum - Roma Mozaik-leri Portekiz'deki Roma mozaikleri çevrimiçi kataloğu
This paper will briefly describe an online academic project about Roman mosaics in Portugal created by students and a teacher during the Spring Semester 2011 at the Faculty of Social Sciences and Humanities, NOVA University, Lisbon. The project is titled “Opusmusiuum- Roman Mosaics in Portugal” and just as the muses have inspired the work of mosaics, students were enthusiastically involved in making their idea come to light i.e. preparing quality information about Roman mosaics found in Portugal either in situ or in museums for a website catalogue. The contents would be displayed to students, researchers and lay public through short vi-deos, audio recordings and short texts. Eventually, this website would fulfil a gap in the specialized Portuguese literature on this topic.
On June 2011, Professor José Maria Blázquez Martínez attended the V. International Symposium of the Mosaic Corpus of Türkiye in Kahramanmaraş, Turkey, where a group of Portuguese and Spanish researchers met. His enthusiasm for the potentialities of the study of mosaics and the joy for new discoveries have always motivated students and colleagues to continue investigation. In Kahramanmaraş, his inspiring example made me think about academia as an exciting place were ideas are born and shared, a challenging environment I would call, a “teachers’ lab.” The “Opusmusiuum- Roman Mosaics in Portugal” project was the result of a teachers’ lab and now that seven years have passed since it was devised in a classroom I think that its goals, achievements (though incomplete) and values of good scientific practice are worthy of paying tribute to an inspiring Professor. Like Professor Blázquez, we persevere in this task hoping one day the Opusmusiuum will meet its public.
Roman mosaics Roman mosaics in Portugal Opusmusiuum - Roman Mosaics in Portugal Roman mosaics in Portugal online catalogue
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Archaeology |
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Issue: 11 |