Holothuria tubulosa Türkiye denizlerinde bulunan ekonomik ve en çok hasat edilen deniz hıyarı
türlerindendir. Deniz hıyarları insan sağlığı için önemli olan bioaktif bileşiklerin kaynağı olarak bilinmektedir.
Bu çalışmada H. tubulosa’nın antioksidan ve antimikrobiyal etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. H. tubulosa
ekstraktları, asitontril/trifloroasetik asit, methanol ve su/metanol gibi farklı çözücüler kullanılarak elde edilmiştir.
Sonuçlara göre, ekstraktların antioksidan aktiviteleri, referans antioksidanlara göre tüm konsantrasyonlarda daha
düşük belirlenmiştir. Ancak, yüksek konsantrasyonlarda, ekstraktların antioksidan aktivitesi referans
antioksidanlara yakın derecede bulunmuştur. Bakteriyostatik etki 12 µg/ml konsantrasyonundan sonra
belirlenmiş, ancak bu etki hiçbir konsantrasyon ve ekstrakta, Bacillus cereus için gözlemlenmemiştir. Sonuç
olarak, Türkiye denizlerinde bulunan H. tubulosa’nın, potansiyel doğal antioksidan kaynağı olabileceği
düşünülmektedir.
Holothuria tubulosa Deniz Hıyarı Ekstraktı Antimikrobiyal Aktivite Antioksidan Aktivite DPPH
Holothuria tubulosa is an economic and most harvested sea cucumber species found in Turkey seas.
Sea cucumbers are known to be sources of some of bioactive components which are play important roles in
human health. In this study, it was aimed to determine the antioxidant and antimicrobial activity of H. tubulosa.
The extracts of H. tubulosa were obtained with using different solvents such as, acetonitrile/trifloroacetic acid,
methanol, and water/methanol. According to results, antioxidant activity of the extracts was lower than the
reference antioxidant agents at all concentrations. However, the activity at higher concentrations of extracts was
found to be closer to reference agents. Bacteriostatic effect was observed after the concentration of 12 µg/ml for
all bacteria except Bacillus cereus, which has also shown resistance to reference antibiotic. As a consequence,
H. tubulosa found in Turkey seas may be regarded as potential source of natural antioxidant agent.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Short Communication |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2018 |
Submission Date | November 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 2 |