In this study, Santos wood, an important tree species in the woodworking industry, was investigated for color parameter changes caused by some waste vegetable oils (sunflower, olive, corn, and walnut) that had reached the end of their service life on the surfaces of Santos (Myroxylon balsamum (L.) Harms) wood. According to the obtained results, significant multivariate variance analyses have been determined for all color parameters. ∆E* values were determined as 16.59 for sunflower, 17.01 for olive, 18.90 for walnut, and 19.91 for corn. In all waste oils, L*, b*, C*, and ho values decreased. In the case of a* values, an increase was observed in the application of sunflower oil, while a decrease was determined in the applications of olive, corn, and walnut oils. It was observed that the applied waste oils had a color-changing effect on the wood material
Santos odunu, ahşap işleyen endüstri alanları için önemli bir ağaç türü olmaktadır. Bu çalışmada, hizmet ömrünü tamamlamış bazı atık bitkisel yağlarının (ayçiçeği, zeytin, mısır ve ceviz), santos (Myroxylon balsamum (L.) Harms) odunu yüzeylerinde meydana getirdiği renk parametrelerindeki değişiklikler araştırılmıştır. Elde edilmiş olan sonuçlara göre, çok değişkenli olarak hesaplanmış varyans analizleri üzerinde bütün renk parametreleri için anlamlı olarak belirlenmiştir. ∆E* değerleri ayçiçeği için 16.59, zeytin için 17.01, ceviz için 18.90 ve mısır için 19.91 olarak tespit edilmiştir. Bütün atık yağlarda L*, b*, C* ve ho değerleri azalmıştır. a* değerlerinin ise ayçiçeği yağı uygulamasında artarken, zeytin, mısır ve ceviz yağlarına ait uygulamalarında azaldığı belirlenmiştir. Uygulanan atık yağların ahşap malzeme üzerinde renk değiştirici etkide bulunduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Waste Management, Reduction, Reuse and Recycling |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2024 |
Submission Date | November 26, 2023 |
Acceptance Date | July 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 2 Issue: 2 |
Bu dergideki tüm makaleler Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) ile lisans altına alınmıştır.