Seçmen Tercihinde Aday İmajının Rolü: 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri Öncesinde Konya Seçmeni Üzerine Bir Araştırma
Abstract
Aday hakkındaki tüm görüşlerin toplamını ifade eden aday imajı, adayın kişisel özellikleriyle mensubu olduğu çevresinin (partisi, cemaati, hemşeriliği vb.) özelliklerinin toplamından oluşmaktadır. Seçmenlerin adayları destekleme ve oy kullanma tercihlerinin belirlenmesinde de, bu özelliklerin çeşitli önem dereceleri ile belirleyici oldukları düşünülmektedir.
Seçmen tercihinde aday imajının rolünü test etmek amacıyla Konya seçmeni üzerinde bir saha araştırması uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgularda seçmenlerin, adayın imajını oluşturan özelliklerden en fazla dürüstlük, güvenilirlik, olumlu imaj ve yeni projelere sahip olma gibi kişisel özellikleri önemsediklerini, en az düzeyde de zenginlik, aynı mahallede yaşıyor olmak ve yakın çevrenin bu adayı destekliyor olması gibi çevresel özellikleri önemsedikleri sonucuna varılmıştır.
Keywords
References
- Bakan Ö (2005) Kurumsal İmaj: Oluşumu ve Etkili Faktörler, Tablet Yayını, Konya.
- Bakan Ö (2008) Kurumsal Kimlik ve İmaj, Ahmet Kalender ve Mehmet Fidan (ed.), Halkla İlişkiler, Tablet Yayını, Konya, ss.289-310.
- Bilir F (2008) Adaylık ve Meclis’te Yenilenme, Yasama Derg, S.9, 6-16.
- Boiney J ve Paletz D L (1991) In Search of the Model: Political Science Versus Political Advertising Perspectives on Voter Decision Making, F Biocca (ed), Television and Political Advertising, Vol. 1: Psychologial Processes, Lawrence Erlbaum Associates, New Jersey, pp. 3-25.
- Damlapınar Z ve Balcı Ş (2005) Seçmenin Zihnindeki Aday İmajını Belirleyen Etkenler: 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri Alan Araştırması, Selçuk İletişim Derg, 4 (1), 58-79.
- Daver B (1968) Siyasal Bilimine Giriş, S.B.F. Yayını, Ankara.
- Devran Y (2003) Siyasal Kampanya Yönetimi: Mesaj, Strateji ve Taktikler, And Yayınları, İstanbul.
- Ertekin Y (1986) Halkla İlişkiler ve Görüntü Yaratma, Fermani Maviş (der), Halkla İlişkiler (Seçme Yazılar), Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir, s. 288- 298.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Kadir Canöz
This is me
Publication Date
November 19, 2013
Submission Date
December 4, 2013
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2010 Volume: 6 Number: 2
