Research Article

BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET

Volume: 6 Number: 1 November 19, 2013
  • Defne Çöloğlu
EN TR

BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET

Abstract

Lütfi Akad'ın yönettiği “Gelin” (1973), “Düğün” (1974) ve “Diyet” (1974) filmleri, göç konusunu inceleyen bir üçlemedir. Üçleme aynı zamanda göç sorununun beraberinde getirdiği modern-geleneksel karşıtlığı açısından da önemli göstergeleri barındırmaktadır. Geleneksel toplumsal yapıda kadın ve erkeğin birbirine karşıt konumları modernlik ve geleneksellik karşıtlığında da paralel bir şekilde gitmektedir. Üçlemede, filmlerin baş kadın karakterleri göç ettikleri büyük şehirde geçerli olan modern hayatın çeşitli kural ve kurumlarını rasyonel düşüncenin bir gereği olarak hayata geçirip modernizm ile birlikte modern düşünceyi temsil ederken; erkek karakterler bu kurumlara karşı çıkarak, bu kurumların karşısına koydukları düşünce yapıları ile geleneksel düşünceyi temsil etmektedirler.

 

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Defne Çöloğlu This is me

Publication Date

November 19, 2013

Submission Date

December 6, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 6 Number: 1

APA
Çöloğlu, D. (2013). BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET. Selçuk İletişim, 6(1), 144-153. https://izlik.org/JA25KP53PA
AMA
1.Çöloğlu D. BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET. JOSC. 2013;6(1):144-153. https://izlik.org/JA25KP53PA
Chicago
Çöloğlu, Defne. 2013. “BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET”. Selçuk İletişim 6 (1): 144-53. https://izlik.org/JA25KP53PA.
EndNote
Çöloğlu D (November 1, 2013) BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET. Selçuk İletişim 6 1 144–153.
IEEE
[1]D. Çöloğlu, “BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET”, JOSC, vol. 6, no. 1, pp. 144–153, Nov. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25KP53PA
ISNAD
Çöloğlu, Defne. “BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET”. Selçuk İletişim 6/1 (November 1, 2013): 144-153. https://izlik.org/JA25KP53PA.
JAMA
1.Çöloğlu D. BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET. JOSC. 2013;6:144–153.
MLA
Çöloğlu, Defne. “BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET”. Selçuk İletişim, vol. 6, no. 1, Nov. 2013, pp. 144-53, https://izlik.org/JA25KP53PA.
Vancouver
1.Defne Çöloğlu. BİR ÜÇLEMEYİ, ‘MODERN – GELENEKSEL VE KADIN - ERKEK’ KARŞITLIĞINDA YENİDEN OKUMAK: GELİN, DÜĞÜN, DİYET. JOSC [Internet]. 2013 Nov. 1;6(1):144-53. Available from: https://izlik.org/JA25KP53PA