Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları
Abstract
İletişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte insanoğlunun yaşam pratikleri üzerinde de önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Ağ toplumu olarak da nitelendirilen bu dönemde dünya nüfusunun önemli bir bölümü sosyal ağları kullanmakta ve bireyler; duygu, düşünce, istek ve beklentilerini anında iletebilmektedirler. Bu bağlamda, sosyal ağlar; insanoğlunun belirli ihtiyaçlarını gidermesi konusunda önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçevede, sosyal ağların; bireylerin belirli ihtiyaçlarına cevap vermesi ve bireyleri bir doyuma ulaştırması bakımından kullanımlar ve doyumlar yaklaşımıyla ele alınması doğru olacaktır.
Bu çalışmanın amacı, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında üniversite öğrencilerinin YouTube kullanım motivasyonlarını ortaya koymaktır. Zira, Türkiye’de en fazla kullanılan sosyal ağın ‘YouTube’ olmasından dolayı, bu ortamın kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında incelenmesi de gerekli görülmüştür. Bu amaçla yapılan çalışmada; araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi; örneklemini, 640 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Bu amaçla, nicel araştırma yöntemlerinden; genel tarama ve ilişkisel tarama modeline başvurulmuş ve hazırlanan veri toplama araçlarıyla veriler toplanmıştır. Verilerin analiz edilmesi sürecinde ise; lisanslı SPSS 23. 0 programı kullanılarak 0,05 hata payı göz önünde bulundurulup gerekli istatistiksel işlemler yapılmıştır. Elde edilen bulgularda; sosyal etkileşim, ürün ve içerik tanıma/tanıtma, kaçış, eğitim ve eğlence şeklinde beş temel motivasyon ortaya çıkarılmıştır. YouTube kullanım süresi ile kaçış motivasyonu arasında anlamlı bir farkın olduğu tespit edilen önemli bulgular arasındadır. Ayrıca, ortaya konulan beş alt boyut ile cinsiyet arasında anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Bu durum, alt boyutlardaki motivasyonların kadın ve erkekler tarafından benzer bir biçimde giderildiğini ortaya koymaktadır.
Keywords
References
- Akınç, S. (2019). Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Perspektifinden Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kanallarını İzleme Motivasyonları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.
- Arklan, Ü. ve Kartal, N. Z. (2018).Y Kuşağının İçerik Tüketicisi Olarak Youtube Kullanımı Kullanım Amaçları Kullanım Düzeyleri ve Takip Edilen İçerikler Üzerine Bir Araştırma. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi. 6 (2), ss. 929-965.
- Ayhan, B. ve Balcı (2009). Kırgızistan’da Üniversite Gençliği ve İnternet: Bir Kullanımlar ve Doyumlar Araştırması, Bilig Journal Of Social Sciences Of The Turkish. 48, s. 13-44.
- Ayhan, B. ve Çavuş, S. (2014). İzleyici Araştırmalarında Değişim: Kullanımlar ve Doyumlardan Bağımlılığa. Selçuk İletişim Dergisi,8 (2), ss. 32-60
- Bal, H. (2001).Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi, Isparta. Baran, S.J. and Davis, D.K. (2003). Mass Communication Theory: Foundations, Ferment, And Future. Avustralya: Thomson and Wadsworth.
- Boyd, D. and Ellison, J. (2004). Social Network Sites: Definition, History And Scholarship. Journal Of Computer-Mediated Communication, 13.
- Can, A. (2013), Spss İle Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi, Pegem, Ankara.
- Castells, M. (2008), Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür, Ağ Toplumunun Yükselişi. Ebru Kılıç (Çev.) İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 1, 2020
Submission Date
March 3, 2020
Acceptance Date
June 17, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 13 Number: 2
APA
Biçer, S., & Şener, Y. (2020). Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları. Selçuk İletişim, 13(2), 589-627. https://doi.org/10.18094/josc.697809
AMA
1.Biçer S, Şener Y. Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları. JOSC. 2020;13(2):589-627. doi:10.18094/josc.697809
Chicago
Biçer, Serkan, and Yeşim Şener. 2020. “Kullanımlar Ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları”. Selçuk İletişim 13 (2): 589-627. https://doi.org/10.18094/josc.697809.
EndNote
Biçer S, Şener Y (July 1, 2020) Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları. Selçuk İletişim 13 2 589–627.
IEEE
[1]S. Biçer and Y. Şener, “Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları”, JOSC, vol. 13, no. 2, pp. 589–627, July 2020, doi: 10.18094/josc.697809.
ISNAD
Biçer, Serkan - Şener, Yeşim. “Kullanımlar Ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları”. Selçuk İletişim 13/2 (July 1, 2020): 589-627. https://doi.org/10.18094/josc.697809.
JAMA
1.Biçer S, Şener Y. Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları. JOSC. 2020;13:589–627.
MLA
Biçer, Serkan, and Yeşim Şener. “Kullanımlar Ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları”. Selçuk İletişim, vol. 13, no. 2, July 2020, pp. 589-27, doi:10.18094/josc.697809.
Vancouver
1.Serkan Biçer, Yeşim Şener. Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları. JOSC. 2020 Jul. 1;13(2):589-627. doi:10.18094/josc.697809
