Bu çalışmada, farklı nem içeriklerine sahip kolza (Brasicca napus L.) tohumlarının özgül ısı, ısı iletim katsayısı ve ısı yayınım katsayıları saptanmıştır. Ayrıca, ürünün nem içeriğindeki değişimin bu ısısal özellikler üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. %7.31 ile %37.6 nem aralıklarında yapılan bu ölçümlerde, kolza tohumunun özgül ısısı 2.10 ile 3.12 kJ/kg K; ısı iletim katsayısı 0.214 ile 0.292 W/m K ve ısı yayınım (Termal Difüzyon) katsayısı 1.486 x 10-7ile 1.633 x 10-7 m2/s arasında değişmiştir. Kolza tohumunun özgül ısısı ve ısı iletim katsayıları, nem oranı arttıkça, önemli ölçüde artarken, ısı yayınım (Termal Difüzyon) katsayısı ile nem oranı arasında önemli bir ilişki bulunamamıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2007 |
Submission Date | November 2, 2014 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 4 Issue: 1 |