Bu çalışma, yaş bira posası ile ayçiçeği hasılı karışımlarından elde edilen silajların bazı kalite özelliklerinin ve yem değerlerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Bu çalışmada deneme gruplarını yaş bira posası, ayçiçeği hasılı, %50 yaş bira posası+ %50 ayçiçeği hasılı (karışım 1) ve %25 yaş bira posası+ % 75 ayçiçeği hasılı (karışım 2) oluşturmuştur. Silaj fermantasyonuna ilişkin olarak pH, amonyak azotu, suda çözünebilir karbonhidrat, organik asitler (laktik, asetik, bütrik asit) analizleri yürütülmüş ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silajların ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri klasik sindirim denemeleri ile saptanmıştır. Kırk beş günlük silolama sonrası kuru madde, ham protein, amonyak azotu, laktik asit ve pH değerleri yaş bira posası, ayçiçeği hasılı, karışım 1 ve karışım 2 grupları için sırası ile %23.67, 25.63, 24.84, 24.80; %19.16, 7.23, 9.98, 13.01; 72.37, 75.34, 62.61, 72.79 g/kg TN; %0.76, 2.08, 1.68, 1.33; 3.97, 4.21, 4.17, 4.12 olarak tespit edilmiştir (P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2006 |
Submission Date | November 2, 2014 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 3 Issue: 3 |