Research Article
BibTex RIS Cite

Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi

Year 2017, JOTAF / JOURNAL OF TEKIRDAG AGRICULTURAL FACULTY, 104 - 109, 19.09.2017

Abstract

Ekmeklik buğday yerli çeşitleri, bitki ıslah programlarında mikronutritik iyileştirme için önemli kaynaklardır.


References

  • Akcura, M. 2011. The Relationships of some traits in Turkish winter bread wheat landraces. Turk J Agric For, 35 (2) 115-125.

Evaluating Mineral Contents of Selected Bread Wheat Landrace Pure Lines Derived from West Anatolia and Marmara Regions and Cultivars by GGE Biplot

Year 2017, JOTAF / JOURNAL OF TEKIRDAG AGRICULTURAL FACULTY, 104 - 109, 19.09.2017

Abstract

Bread wheat landraces are important resources for micronutritent improvement in plant breeding programs. This


research aims to evaluate 9 macro and micronutrient contents (Fe, Zn, B, K, Mn, Cu, Mg, Ca, Mo) of 37 bread wheat


pure lines derived from landraces of West Anatolia (Eskişehir and Kütahya) and Thrace (Edirne and Kırklareli) regions


and compare with 11 bread wheat cultivars by using GGE Biplot. Field trials are conducted by incomplete block design



with two replications in 2011-2012 growing season in Dardanos Agricultural Facility of Çanakkale Onsekiz Mart


University. According to the biplot graphics, iron and zinc contents of genotypes were involved into the same section


when boron and molibden contents were also highly correlated. Pure line L4 (TR57999/5) were the most prominent


genotype for iron and zinc contents when L36 (TR38316/2) were superior by both boron and molibden contents.


Copper contents of grains were found negatively correlated with iron and zinc contents. Results indicate notable


variability among pure lines and lesser variability for cultivars for all micronutrients. Wheat cultivars had relatively


higher Mo content while could be improved by their Fe, Zn, B, K and Ca contents. Possible candidates are introduced


to be used in a future study.


References

  • Akcura, M. 2011. The Relationships of some traits in Turkish winter bread wheat landraces. Turk J Agric For, 35 (2) 115-125.
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Onur Hocaoğlu This is me

Publication Date September 19, 2017
Submission Date August 29, 2017
Published in Issue Year 2017 JOTAF / JOURNAL OF TEKIRDAG AGRICULTURAL FACULTY

Cite

APA Hocaoğlu, O. (2017). Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi104-109.
AMA Hocaoğlu O. Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. JOTAF. Published online September 1, 2017:104-109.
Chicago Hocaoğlu, Onur. “Batı Anadolu Ve Marmara Bölgelerinden Ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, September (September 2017), 104-9.
EndNote Hocaoğlu O (September 1, 2017) Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 104–109.
IEEE O. Hocaoğlu, “Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi”, JOTAF, pp. 104–109, September 2017.
ISNAD Hocaoğlu, Onur. “Batı Anadolu Ve Marmara Bölgelerinden Ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. September 2017. 104-109.
JAMA Hocaoğlu O. Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. JOTAF. 2017;:104–109.
MLA Hocaoğlu, Onur. “Batı Anadolu Ve Marmara Bölgelerinden Ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2017, pp. 104-9.
Vancouver Hocaoğlu O. Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. JOTAF. 2017:104-9.