Yıl 2017, Cilt , Sayı , Sayfalar 104 - 109 2017-09-19

Evaluating Mineral Contents of Selected Bread Wheat Landrace Pure Lines Derived from West Anatolia and Marmara Regions and Cultivars by GGE Biplot
Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi

Onur HOCAOĞLU [1]


Bread wheat landraces are important resources for micronutritent improvement in plant breeding programs. This

research aims to evaluate 9 macro and micronutrient contents (Fe, Zn, B, K, Mn, Cu, Mg, Ca, Mo) of 37 bread wheat


pure lines derived from landraces of West Anatolia (Eskişehir and Kütahya) and Thrace (Edirne and Kırklareli) regions

and compare with 11 bread wheat cultivars by using GGE Biplot. Field trials are conducted by incomplete block design


with two replications in 2011-2012 growing season in Dardanos Agricultural Facility of Çanakkale Onsekiz Mart

University. According to the biplot graphics, iron and zinc contents of genotypes were involved into the same section

when boron and molibden contents were also highly correlated. Pure line L4 (TR57999/5) were the most prominent

genotype for iron and zinc contents when L36 (TR38316/2) were superior by both boron and molibden contents.

Copper contents of grains were found negatively correlated with iron and zinc contents. Results indicate notable

variability among pure lines and lesser variability for cultivars for all micronutrients. Wheat cultivars had relatively

higher Mo content while could be improved by their Fe, Zn, B, K and Ca contents. Possible candidates are introduced

to be used in a future study.


Ekmeklik buğday yerli çeşitleri, bitki ıslah programlarında mikronutritik iyileştirme için önemli kaynaklardır.


  • Akcura, M. 2011. The Relationships of some traits in Turkish winter bread wheat landraces. Turk J Agric For, 35 (2) 115-125.
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: Onur HOCAOĞLU

Tarihler

Başvuru Tarihi : 29 Ağustos 2017
Kabul Tarihi : 14 Aralık 2019
Yayımlanma Tarihi : 19 Eylül 2017

Bibtex @araştırma makalesi { jotaf336439, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {}, publisher = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {}, pages = {104 - 109}, doi = {}, title = {Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi}, key = {cite}, author = {HOCAOĞLU, Onur} }
APA HOCAOĞLU, O . (2017). Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , () , 104-109 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/31157/336439
MLA HOCAOĞLU, O . "Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (2017 ): 104-109 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/31157/336439>
Chicago HOCAOĞLU, O . "Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (2017 ): 104-109
RIS TY - JOUR T1 - Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi AU - Onur HOCAOĞLU Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 104 EP - 109 VL - IS - SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi %A Onur HOCAOĞLU %T Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi %D 2017 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V %N %R %U
ISNAD HOCAOĞLU, Onur . "Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi / (Eylül 2017): 104-109 .
AMA HOCAOĞLU O . Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 104-109.
Vancouver HOCAOĞLU O . Batı Anadolu ve Marmara Bölgelerinden ve Çeşitlerinden Elde Edilen Seçilmiş Ekmeklik Buğday Yerli Saf Hatlarının Mineral İçeriğinin GGE Biplot Metoduyla Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 109-104.