Natural flora of Ganos Mountain in the Thrace region has an old and
well-established viticulture and is a spreading area of natural hybrids. This
study was performed to determine the grape and cluster morphological
characteristics and several phytochemical properties of 31 grapevines (V. vinifera L.) adapted to natural flora
of Ganos Mountains in Thrace region of Turkey during the 2014 growing season.
In present study, it was carry out measurement and analysis on the grapes of 31
grapevines that only carried clusters during the maturity period of grapes. In
the research, various physical and chemical properties of berries from
grapevines were determined and some of these properties were as follows. Study
results exhibited that 29.04% of grapes examined had table grape properties such
as Vv43, Vv52, Vv54, Vv56,
Vv57, Vv61, Vv83, Vv62, Vv100 and 70.96% of grapes
examined had wine grape properties such as Vv6, Vv18, Vv23, Vv24, Vv27, Vv44,
Vv45, Vv51, Vv55, Vv59, Vv63, Vv65, Vv66, Vv74, Vv75, Vv84, Vv87, Vv88, Vv91,
Vv92, Vv98, Vv101. In terms of phytochemical properties of grapes examined,
while the highest phenolic compounds content and total anthocyanin content in
grapes were respectively 5609.44 mg/kg (Vv88 number of grapevine) and 2602.56
mg/kg (Vv74 number of grapevine), the highest total tannin content in grapes
was recorded in Vv18 number of grapevine as 5557.10 mg/kg. As a result, natural
flora of Ganos Mountain in Thrace region is a place where the viticulture has
been conducted intensely since many years; identification of phytochemical
properties in grapes of genetic materials detected in this region is of
importance in terms of prospective studies.
Trakya bölgesinde yer alan Ganos doğal florası eski ve köklü bir
bağcılık kültürüne sahip olup, burası doğal melezlerin yayılım alanıdır. Bu
çalışma 2014 yılı vejetasyon döneminde Türkiye’nin Trakya bögesi Ganos dağları
doğal florasına adapte olan V. vinifera
L’ye dahil 103 adet üzüm tipinde meyve-salkım özellikleri ve meyvelerin
fitokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Mevcut
çalışmada, üzerinde salkımları bulunan 31 adet asmanın meyvelerinde olgunluk
dönemlerinde ölçüm ve analizler yapılmıştır. Araştırmada mevyeleri olan
asmalarda farklı fiziksel ve kimyasal özellikler belirlenmiş ve bu
özelliklerden bazıları şu şekilde olmuştur. Çalışmanın sonuçları incelenen
asmalardan %29.04’nün sofralık özellikte (Vv43, Vv52, Vv54, Vv56, Vv57, Vv61, Vv83,
Vv62, Vv100), %70.96’nın ise şaraplık özellikte (Vv6, Vv18, Vv23, Vv24, Vv27, Vv44, Vv45, Vv51, Vv55, Vv59, Vv63, Vv65,
Vv66, Vv74, Vv75, Vv84, Vv87, Vv88, Vv91, Vv92, Vv98, Vv101) olduğunu
göstermiştir. İncelenen asmaların fitokimyasal özellikleri açısından, en yüksek
toplam fenolik bileşik ve toplam antoyanin içerikleri sırasıyla 5609.44 mg/kg
ve 2602.56 mg/kg değerleri ile Vv88 ve Vv74 no’lu asmaların meyvelerinden; en
yüksek toplam tanen miktarı ise 5557.10 mg/kg değeri ile Vv18 no’lu asmanın
meyvelerinden elde edilmiştir. Sonuç olarak, Trakya bölgesinde yer alan Ganos
dağları doğal florası bağcılığın uzun yıllardır yapıldığı bir yer olup, bu
bölgeden elde edilen genetik materyallerin meyvelerinde fitokimyaal
özelliklerin belirlenmesi gelecekte yapılacak çalışmalar açısından önem
taşımaktadır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 15, 2018 |
Submission Date | November 3, 2017 |
Acceptance Date | February 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 3 |