Bu
çalışma ile Akdeniz sahil koşullarında yetiştirilen 3 silajlık mısır çeşidinin
farklı sıcaklık ve tuz konsantrasyonlarında çimlenme döneminde gösterdikleri
tepkileri belirlenmiştir. Deneme en uygun çeşit, çimlenme sıcaklığı ile tuz
konsantrasyonunu saptamak amacıyla çimlendirme dolabında Petri kapları
içerisinde planlanmıştır. Araştırma materyali olarak kullanılan silajlık mısır
çeşitleri (Batem Efe, Gözdem ve Burak) Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Merkezi
(BATEM) tarafından karşılanmıştır.
Bu
çeşitlere 3 farklı sıcaklık (24 oC, 28 oC, 32 oC)
değeri, sabit %75’lik nem oranında, 9 farklı tuz dozu (saf su, 1500, 3000,
5000, 7500, 10000, 15000, 20000, 25000 ppm tuz) uygulanmıştır. Araştırma
bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur.
Mısır çeşitlerinin bu koşullardaki çimlenme oranları, yaş sap ağırlıkları, yaş
kök ağırlıkları, kuru sap ağırlıkları ve kuru kök ağırlıkları incelenmiştir.
Varyans
analizi sonucunda çimlenme oranında; sıcaklık, çeşit, sıcaklık*çeşit, tuz
konsantrasyonu, sıcaklık*tuz konsantrasyonu, çeşit*tuz konsantrasyonu ve
sıcaklık*çeşit*tuz konsantrasyonu üçlü interaksiyonu önemli bulunmuştur. Yaş
sürgün ağırlığı özelliğinde; sıcaklık, çeşit ve tuz konsantrasyonu önemli
olmuştur. Bunun yanında yaş kök ağırlığında; sıcaklık, çeşit ve tuz
konsantrasyonunun önemli olduğu belirlenmiştir. Çimlenme özelliklerine
bakılırken 20000 ppm ve 25000 ppm’lik konsantrasyonlarda çimlenme görülmemesi
üzerine bu iki konsantrasyon istatistiki analize alınmamıştır. Aynı zamanda
sürgün kuru ve kök kuru ağırlıkları ortalamaları istatistiki açıdan önemli
bulunmamıştır. Ortalamalara uygulanan LSD testi sonuçları toplu olarak
değerlendirildiğinde çeşitler içerisinde Gözdem ön plana çıkmaktadır. Tüm
çeşitlerde 24 oC ve saf su koşullarında en yüksek değerler
sağlanmıştır. Denemede kullanılan çeşitlerin 5000 ppm’lik tuz konsantrasyonuna
kadar fide gelişimlerini tamamladıkları görülmüştür.
With this study, the reaction of 3 maize silage varieties, cultivated under the Mediterranean coastal conditions, to different temperatures and salt concentrations during germination period has been determined. The experiment has been planned in Petri dishes in a germination chamber with the intent of detecting the optimum variety, germination temperature and salt concentration. Maize silage varieties (Batem Efe, Gözdem and Burak) used as the research material were supplied by Batı Akdeniz Agricultural Research Institute (BATEM). Three different temperatures (24 °C, 28 °C, 32 °C) and 9 different salt dosages (distilled water, 1500, 3000, 5000, 7500, 10000, 15000, 20000, 25000 ppm salt) with fixed 75% humidity rate have been applied to these varieties. Research has been set in split-split plot design with 3 replications. Maize varieties’ germination rate, damp stalk weight, damp root weight, dry stalk weight and dry root weight in these conditions were analyzed.
As a result of the variance analysis; temperature, variety, temperature*variety, salt concentration, temperature*salt concentration, variety*salt concentration and temperature*variety*salt concentration triple interaction in germination rate have been deemed significant. In stalk weight characteristic; temperature, variety and salt concentration have been influential. Additionally, it has been determined that in root weight temperature, variety and salt concentration play a significant role. Given that no germination has been observed with 20000 and 25000 ppm concentrations whilst germination characteristics were tested, these two concentrations were not included in the statistical analysis. Furthermore, dry stalk and dry root weight averages were not found important statistically. The variety, Gözdem, comes into prominence amongst the varieties when the results of LSD test, practiced on the averages, were evaluated collectively. In all varieties, the highest rates were obtained in 24 °C and distilled water conditions. It has been observed that the varieties used in this study have completed their seedling development up to 5000 ppm salt concentration.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 30, 2019 |
Submission Date | January 19, 2018 |
Acceptance Date | December 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 16 Issue: 2 |