TÜİK istatistiki bölge sınıflandırması esas
alınarak 12 bölgenin canlı koyun ve koyun eti fiyatlarının birlikte değerlendirilerek
bölgelerin birbirlerine olan benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaktır.
Canlı koyun (koyun ve koç) ve koyun eti (şişek ve kuzu) fiyatlarına göre
Türkiye’deki 12 istatistiki bölge çok boyutlu ölçekleme yöntemi ile
karşılaştırılmıştır. Çalışmada kullanılan fiyat verileri yetiştirici eline
geçen fiyatları kapsamakta olup, bu veriler TÜİK yayınlarından sağlanmıştır.
Yapılan çok boyutlu ölçekleme analizinin birinci boyutunda pozitif yükler
açısından en önemli ayrıştırıcı bölgeler İstanbul ve Orta Anadolu olarak
belirlenmiştir. İstanbul (VAR1), Orta Anadolu (VAR7), Batı Marmara (VAR2),
Ortadoğu Anadolu (VAR11), Kuzeydoğu Anadolu (VAR10) ve Doğu Karadeniz (VAR9)
bölgeleri genel eğilimden farklılık göstermektedir. Bu bölgeler genelde koyun sayısı
ile karkas et fiyatları arasındaki beklenen paralel ilişkinin gerçekleşmediği
yerlerdir. Canlı koyun ve karkas et fiyatları açısından Ege, Doğu Marmara, Batı
Anadolu, Akdeniz, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu birbirine benzeyen
bölgeler olarak saptanmıştır. Ancak, genel eğilimden farklılık gösteren
İstanbul, Orta Anadolu ve Batı Marmara gibi bölgeler de bulunmaktadır. Koyun
sayısının yüksek olduğu bölgelerde karkas et fiyatlarının yüksekliği dikkati
çeken önemli noktalardan birisidir. Söz konusu bölgelerde dikkati çeken ikinci
önemli nokta ise canlı hayvan ve karkas et fiyatları açısından benzer
sıralamaya sahip olmamalarıdır. Sonuç olarak, Türkiye’de koyun eti üretimi ve
arzı ile ilgili sağlıklı verilere ulaşmada sorunlar bulunmaktadır. Karar alıcıların
sektörle ilgili politikaları yönlendirmesi için iyi işleyen bir veri tabanına
gerek duyulmaktadır.
The aim of this article is; based on the TURKSTAT
statistical region classification, the prices of live sheep and mutton prices
of 12 regions are evaluated together to reveal the similarities and differences
between the regions. Live sheep (sheep and rams) and mutton (yearling and
lamb), according to the price of 12 in Turkey were statistically compared with
the multidimensional scaling method. The price data used in the study covers
the prices of the farmers and these data are obtained from TURKSTAT
publications. In the first dimension of the multidimensional scaling analysis,
the most important disintegrating regions were determined as Istanbul and
Central Anatolia. Istanbul (VAR1), Central Anatolia (VAR7), West Marmara
(VAR2), Middle East Anatolia (VAR11), Northeast Anatolia (VAR10) and Eastern
Black Sea (VAR9) regions differ from the general trend. These regions are
generally the places where the expected parallel relationship between the
number of sheep and carcass meat does not take place. In terms of live sheep
and carcass meat prices, Aegean, East Marmara, Western Anatolia, Mediterranean,
Western Black Sea, and Southeastern Anatolia were determined as similar
regions. However, there are regions such as Istanbul, Central Anatolia and West
Marmara, which differ from the general trend. The height of carcass meat prices
is one of the important points in the high number of sheep. The second
important point in these regions is that they do not have similar rankings in
terms of livestock and carcass meat prices. As a result, Turkey has problems
reaching the health-related data in mutton production and supply. A
well-functioning database is needed for decision-makers to guide sector-related
policies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Submission Date | February 19, 2019 |
Acceptance Date | June 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 16 Issue: 3 |