TÜİK istatistiki bölge sınıflandırması esas alınarak 12 bölgenin canlı koyun ve koyun eti fiyatlarının birlikte değerlendirilerek bölgelerin birbirlerine olan benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaktır. Canlı koyun (koyun ve koç) ve koyun eti (şişek ve kuzu) fiyatlarına göre Türkiye’deki 12 istatistiki bölge çok boyutlu ölçekleme yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada kullanılan fiyat verileri yetiştirici eline geçen fiyatları kapsamakta olup, bu veriler TÜİK yayınlarından sağlanmıştır. Yapılan çok boyutlu ölçekleme analizinin birinci boyutunda pozitif yükler açısından en önemli ayrıştırıcı bölgeler İstanbul ve Orta Anadolu olarak belirlenmiştir. İstanbul (VAR1), Orta Anadolu (VAR7), Batı Marmara (VAR2), Ortadoğu Anadolu (VAR11), Kuzeydoğu Anadolu (VAR10) ve Doğu Karadeniz (VAR9) bölgeleri genel eğilimden farklılık göstermektedir. Bu bölgeler genelde koyun sayısı ile karkas et fiyatları arasındaki beklenen paralel ilişkinin gerçekleşmediği yerlerdir. Canlı koyun ve karkas et fiyatları açısından Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Akdeniz, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu birbirine benzeyen bölgeler olarak saptanmıştır. Ancak, genel eğilimden farklılık gösteren İstanbul, Orta Anadolu ve Batı Marmara gibi bölgeler de bulunmaktadır. Koyun sayısının yüksek olduğu bölgelerde karkas et fiyatlarının yüksekliği dikkati çeken önemli noktalardan birisidir. Söz konusu bölgelerde dikkati çeken ikinci önemli nokta ise canlı hayvan ve karkas et fiyatları açısından benzer sıralamaya sahip olmamalarıdır. Sonuç olarak, Türkiye’de koyun eti üretimi ve arzı ile ilgili sağlıklı verilere ulaşmada sorunlar bulunmaktadır. Karar alıcıların sektörle ilgili politikaları yönlendirmesi için iyi işleyen bir veri tabanına gerek duyulmaktadır.
Koyun yetiştiriciliği, ekonomi, çok boyutlu ölçekleme analizi, bölgeler, Türkiye
The aim of this article is; based on the TURKSTAT
statistical region classification, the prices of live sheep and mutton prices
of 12 regions are evaluated together to reveal the similarities and differences
between the regions. Live sheep (sheep and rams) and mutton (yearling and
lamb), according to the price of 12 in Turkey were statistically compared with
the multidimensional scaling method. The price data used in the study covers
the prices of the farmers and these data are obtained from TURKSTAT
publications. In the first dimension of the multidimensional scaling analysis,
the most important disintegrating regions were determined as Istanbul and
Central Anatolia. Istanbul (VAR1), Central Anatolia (VAR7), West Marmara
(VAR2), Middle East Anatolia (VAR11), Northeast Anatolia (VAR10) and Eastern
Black Sea (VAR9) regions differ from the general trend. These regions are
generally the places where the expected parallel relationship between the
number of sheep and carcass meat does not take place. In terms of live sheep
and carcass meat prices, Aegean, East Marmara, Western Anatolia, Mediterranean,
Western Black Sea, and Southeastern Anatolia were determined as similar
regions. However, there are regions such as Istanbul, Central Anatolia and West
Marmara, which differ from the general trend. The height of carcass meat prices
is one of the important points in the high number of sheep. The second
important point in these regions is that they do not have similar rankings in
terms of livestock and carcass meat prices. As a result, Turkey has problems
reaching the health-related data in mutton production and supply. A
well-functioning database is needed for decision-makers to guide sector-related
policies.
Sheep husbandry, economic, multidimensional scaling analysis, regions, Turkey
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fen |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 19 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Haziran 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 16, Sayı 3 |
Bibtex | @araştırma makalesi { jotaf529109, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {}, publisher = {Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {16}, number = {3}, pages = {315 - 327}, doi = {10.33462/jotaf.529109}, title = {Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması}, key = {cite}, author = {Kandemir, Çağrı and Adanacıoğlu, Hakan and Taşkın, Turğay and Koşum, Nedim} } |
APA | Kandemir, Ç. , Adanacıoğlu, H. , Taşkın, T. & Koşum, N. (2019). Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması . Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , 16 (3) , 315-327 . DOI: 10.33462/jotaf.529109 |
MLA | Kandemir, Ç. , Adanacıoğlu, H. , Taşkın, T. , Koşum, N. "Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması" . Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2019 ): 315-327 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/49217/529109> |
Chicago | Kandemir, Ç. , Adanacıoğlu, H. , Taşkın, T. , Koşum, N. "Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2019 ): 315-327 |
RIS | TY - JOUR T1 - Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması AU - ÇağrıKandemir, HakanAdanacıoğlu, TurğayTaşkın, NedimKoşum Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.33462/jotaf.529109 DO - 10.33462/jotaf.529109 T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 315 EP - 327 VL - 16 IS - 3 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - doi: 10.33462/jotaf.529109 UR - https://doi.org/10.33462/jotaf.529109 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması %A Çağrı Kandemir , Hakan Adanacıoğlu , Turğay Taşkın , Nedim Koşum %T Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması %D 2019 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 16 %N 3 %R doi: 10.33462/jotaf.529109 %U 10.33462/jotaf.529109 |
ISNAD | Kandemir, Çağrı , Adanacıoğlu, Hakan , Taşkın, Turğay , Koşum, Nedim . "Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 / 3 (Eylül 2019): 315-327 . https://doi.org/10.33462/jotaf.529109 |
AMA | Kandemir Ç. , Adanacıoğlu H. , Taşkın T. , Koşum N. Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. JOTAF. 2019; 16(3): 315-327. |
Vancouver | Kandemir Ç. , Adanacıoğlu H. , Taşkın T. , Koşum N. Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 16(3): 315-327. |
IEEE | Ç. Kandemir , H. Adanacıoğlu , T. Taşkın ve N. Koşum , "Koyun ve Koyun Eti Fiyatlarının Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması", Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sayı. 3, ss. 315-327, Eyl. 2019, doi:10.33462/jotaf.529109 |