Son yıllarda bitkisel kaynaklı antioksidan ve antimikrobiyal maddelere olan ilginin artmasıyla birlikte uçucu yağlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar literatürde daha çok yer almaya başlamıştır. Bu çalışmada, Balıkesir yöresinden toplanan biberiye (Rosmarinus officinalis L) ve fesleğen (Ocimum basilicum L.) bitkilerine ait uçucu yağların antioksidan ve antimikotik özellikleri incelenmiştir. Bitkilerden hidrodistilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağların antimikotik etkileri sırasıyla küf ve maya örnekleri olarak seçilen Aspergillus parasiticus (DSM 5771) ve Zygosaccharomyces rouxii (ATCC 28253) üzerinde in vitro olarak araştırılmıştır. Uçucu yağların antioksidan özelliklerini belirlemek amacıyla toplam fenolik madde analizi ve toplam antioksidan yakalama kapasitesi tayini yapılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçların endüstriyel olarak üretimi ve son tüketiciye satışı yapılan örneklerle kıyaslanması için uçucu yağların, ticari muadilleri de antimikotik ve antioksidan özellikler açısından incelenmiştir. Araştırma bulguları Balıkesir yöresinden toplanan biberiye ve fesleğen bitkilerinin değişen oranlarda antimikotik ve antioksidan özellikte olduğunu göstermiştir. Çalışma sonuçları, farklı lokasyonlardan toplanan bitkilerin antimikotik ve antioksidan özellikleri arasında istatistiki olarak önemli (P<0.05) farklar bulunduğunu göstermiştir. Elde edilen tüm analiz sonuçları içerisinde en yüksek antimikotik etkiyi, küf üzerine 68.83 mm’lik inhibisyon çapıyla, denizden en yüksek ve en uzak konumda olan Sındırgı ilçesinden toplanan fesleğene ait uçucu yağın gösterdiği ortaya konmuştur. Fenolik madde içeriği sonuçlarına göre; en yüksek değer Bigadiç ilçesi menşeili fesleğen uçucu yağında 17305.3 mg GAE L-1, Altıeylül ilçesi menşeili biberiye yağında 4497.8 mg GAE L-1 olarak tespit edilmiştir. DPPH metodu ile tespit edilen antioksidan kapasite değerleri ise 0.91-18.65 µmol troloks mL-1 yağ aralığında değişmiştir. Çalışma kapsamında analiz edilen ticari uçucu yağların yaklaşık tamamında antimikotik etki, fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasite değerleri laboratuvar ortamında üretilen uçucu yağlara göre düşük bulunmuştur.
Rosmarinus officinalis L. Ocimum basilicum L. Biberiye Fesleğen Antimikrobiyal aktivite Antioksidan aktivite
NKUBAP.03.YL.16.028
In recent years, with the increasing interest in plant-derived antioxidant and antimicrobial substances, scientific studies on essential oils have started to take place more in the literature. In this study, we examined the antioxidant and antimycotic properties of the essential oils of rosemary and basil plant that collected from Balikesir region. Rosemary (Rosmarinus officinalis L) and basilicum (Ocimum basilicum L.) herb plant species were used as study material. Zygosaccharomyces rouxii (ATCC 28253) and Aspergillus parasiticus (DSM 5771) were used to determine in vitro antimycotic effect of essential oils obtained from plants by hydro distillation method. The total phenolic component analysis and the total antioxidant capacity were implemented to determine the antioxidant properties of essential oils. In order to compare the results obtained within the scope of the study with the samples produced industrially and sold to the end consumer, commercial equivalents of essential oils were also examined in terms of antimycotic and antioxidant properties. The study proved the antioxidant and antimycotic properties of the rosemary and basil plant collected from Balikesir region. Furthermore, it was also observed that there are some important differences (P<0.05) between antimycotic and antioxidant characteristics of aromatic plants that were collected from different locations. It was revealed that among all the analysis results obtained, the essential oil of basil collected from the Sındırgı district, which is at the highest and furthest location from the sea, with an inhibition diameter of 68.83 mm, showed the highest antimycotic effect on mold. The highest phenolic substance content was found as 17305.3 mg GAE L-1 and 4497.8 mg GAE L-1 for basil from Bigadiç and rosemary from Altıeylül county, respectively. The antioxidant capacity values determined by the DPPH method ranged from 0.91-18.65 µmol troloks mL-1 oil. Antimycotic effect, phenolic content and antioxidant capacity values of nearly all commercial essential oils analyzed within the scope of the study were found to be lower than the essential oils produced in the laboratory.
Rosmarinus officinalis L. Ocimum basilicum L. Rosemary Basil Antimicrobial activity Antioxidant activity
NKUBAP.03.YL.16.028
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Biotechnology, Food Microbiology, Food Technology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | NKUBAP.03.YL.16.028 |
Early Pub Date | May 21, 2024 |
Publication Date | May 27, 2024 |
Submission Date | October 19, 2023 |
Acceptance Date | March 17, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 21 Issue: 3 |