Black elderberry, with its Latin name Sambucus nigra, is a plant belonging to
the Adoxaceae family that has been used for many years. Among their common
names are also black elderberry, black elder, European elder, European elderberry,
and European black elderberry. It is also known to be seen as the most healing
plant of nature by Hippocrates. Its fruits are dark purple-black in color. 100
grams contains an average of 73 calories and It has a very rich structure in terms
of vitamins and minerals. Black elderberry contains many useful compounds in
its structure. Among them, the most important are flavonoids, phenolic acids and
anth decyanins. The most dominant are anthocyanins, which are known to have
antioxidant properties. In addition, black elderberry can cause poisoning due to
the cyanogenic glycosides it contains. In order to prevent this, it must be consumed
after being exposed to heat treatment. Black elderberry is known to have various
effects such as diuretic, laxative, diaphoretic, antioxidant, antiviral, immunomodulatory,
anti-inflammatory, antimicrobial, anticonvulsant, antidepressant and
anticarcinogenic. It can also be used on diabetes, hypertension, obesity, hyperlipidemia,
metabolic dysfunctions, urinary parameters. It is known to strengthen the
immune system by supporting the regulation of the body’s defense mechanisms in
both healthy and sick organisms. Although studies are still insufficient, it is thought
that it can also be used for COVID-19. In this review, antioxidant, antiviral, antibacterial,
anti-inflammatory, anticancer effects and immune system relationship
of black elderberry are mentioned.
Kara mürver, latince ismiyle Sambucus nigra, uzun yıllardır kullanılan Adoxaceae
familyasına ait bir bitkidir. Ortak isimleri arasında kara mürver, siyah yaşlı,
Avrupa yaşlısı, Avrupa mürveri ve Avrupa kara mürveri de vardır. Hipokrat
tarafından doğanın en şifalı bitkisi olarak görüldüğü de bilinmektedir. Meyveleri
koyu mor-siyah renktedir. 100 gramı ortalama 73 kalori içerir ve vitamin-mineral
açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Kara mürver, yapısında birçok faydalı
bileşik bulundurmaktadır. Bunlar arasında en önemli olanlar flavonoidler, fenolik
asitler ve antosiyaninlerdir. En baskın olanı ise antioksidan özelliği olduğu bilinen
antosiyaninlerdir. Bunların yanında kara mürver, içerdiği siyanojenik glikozitlerden
kaynaklı olarak zehirlenmeye sebep olabilmektedir. Bunu önleyebilmek için
mutlaka ısıl işleme maruz bırakıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Kara
mürverin diüretik, laksatif, diyaforetik, antioksidan, antiviral, immünomodülatör,
antiinflamatuar, antimikrobiyal, antikonvülsan, antidepresan ve antikarsinojenik
gibi çeşitli etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda diyabet, hipertansiyon,
obezite, hiperlipidemi, metabolik işlev bozuklukları, üriner parametreler
üzerinde de kullanılabilmektedir. Hem sağlıklı hem de hasta organizmalarda vücudun
savunma mekanizmalarını düzenlemeye destek olarak bağışıklık sistemini
güçlendirdiği bilinmektedir. Henüz çalışmalar yetersiz olsa da COVID-19 için de
kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu derlemede kara mürverin antioksidan, antiviral,
antibakteriyel, antiinflamatuar, antikanser etkileri ve bağışıklık sistemiyle
ilişkisinden bahsedilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Review |
Authors | |
Early Pub Date | April 29, 2023 |
Publication Date | April 29, 2023 |
Submission Date | March 9, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 8 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).