Dünya Bankası ile Yeni Bir Sosyal Politika Öznesi Olarak Beşeri Sermaye
Abstract
ABD önderliğinde, Bretton Woods Konferansı ile çoklu mutabakat sonrası kurulan Uluslararası Yeniden Yapılandırma ve Kalkınma Bankası (IBRD), ulusal ekonomilerin dışa kapanmayacağı bir uluslararası ekonomik sistemin varlığını sürdürmek üzere kurulan bir ulus üstü finans kurumudur. Kuruluşundan beri ABD etkisinde politika üreten, IBRD, 1960 yılında Uluslararası Kalkınma Birliği’nin (IDA) katılımı ile Dünya Bankası adını almıştır. 1980’lere kadar serbest piyasa ekonomisi içinde ulusların üretime dayalı kalkınmalarını destekleyerek, yoksulluğu ve azgelişmişliği çözmeye çalışan Banka, 1980’lerde, büyük bir değişim geçirmiştir. 1970’lerin sonuna kadar, kalkınma kavramının çekirdeğinde yer alan sosyal politika nosyonu, 1980’lerde unutulur ve kalkınmanın yerini ekonomik büyüme alır. Nihayet, 1990’ların başında sosyal politikalar, artan yoksulluğu dizginlemek üzere ekonomik büyümenin kolaylaştırıcıları haline gelmiştir. Ancak, hızlı innovasyon ve teknolojik gelişme üretim sistemlerine yansıyarak, çalışma ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile ABD’de imalat sanayi istihdam oranlarında azalış yaşanırken bilakis Çin’de nitelikli beşeri sermaye ile üretilen yeni işler imalat sanayi istihdamını artırmıştır. Banka, devletlerin serbest piyasa ekonomisi içinde gerek hızlı rekabete uyum sağlamaları gerekse orta sınıfın yok olmaması ve orta gelir tuzağına takılmaması için beşeri sermayenin önceliğini vurgular. Nitekim Banka, gelişmekte olan ülkelerin geleceğin ekonomisinde acımasız rekabet ile başaçıkabilmelerinin tek yolunu, minumum sosyal koruma ile teknolojinin faydalarından yararlanabilecek nitelikli beşeri sermaye olarak görmektedir.
Keywords
Supporting Institution
Thanks
References
- ABD'de kızıl panik, kara faşizm yılları: McCarthizm. CNN Türk (17.04.2014). Erişim tarihi: 31.12.2020, https://www.cnnturk.com/fotogaleri/yasam/diger/abdde-kizil-panik-kara-fasizm-yillari-mccarthizm?page=1
- Adhikary, R. W. (2015). The World Bank's shift away from neoliberal ideology: real or rhetoric? Policy Futures in Education, 10, 191-200.
- Akgöz, G. (2016). Mutsuz evlilikten tehlikeli flörte: feminizm, neoliberalizm ve toplumsal hareketler, Fe Dergisi, 2, 86-100.
- Alper, Y. (2008). ABD sosyal güvenlik sistemi bir model olabilir mi? Çimento İşveren, 22, 1-28.
- Annisette, M. (2004). The True Nature of the World Bank, Critical Perspectives on Accounting, 15, 303-323.
- Anwaruddin, S. M. (2014). Educational neocolonialism and the world bank: a ranciérean reading. Journal for Critical Education Policy Studies, 143–174.
- Aytaç, Ö. ve İlhan, S. (2008). Yeni kapitalizmin kaotik evreni: belirsizlik, sömürü ve ahlâki kriz. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10, 182-210.
- Bakır, H. (2018). Esneklik ve emek: emeğin metalaşması ve meta-dışılaştırılması bağlamında bir değerlendirme. Ankara Üniversitesi, SBF Dergisi, 73, 343-366
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Political Science
Journal Section
Research Article
Authors
Özlem Küçük
*
0000-0002-7717-2439
Türkiye
Publication Date
April 25, 2020
Submission Date
February 10, 2020
Acceptance Date
April 18, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 19 Number: 2
Cited By
Dünya Bankası’nın Turizmin Sürdürülebilir Geleceğine İlişkin Bakış Açısı ve Sosyal Refah
Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi
https://doi.org/10.62163/aucevrebilim.1499461