Research Article

Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü

Volume: 19 Number: 3 July 1, 2020

Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü

Abstract

Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre turizm, dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen sosyal ve ekonomik faaliyetlerinden biridir. Günümüzde bir milyardan fazla insan uluslararası seyahatlere katılmaktadır. Türkiye, her yıl farklı ülkelerden milyonlarca kişiyi ağırlamakla birlikte Türkiye’den de her yıl farklı ülkelere olan seyahatlerin gittikçe arttığı görülmektedir. Ancak akademik alanda Türkiye’den yurt dışına yapılan seyahatlerin niceliğinde ve niteliğinde meydana gelen değişime yeterli ilgi gösterilmemektedir. Bu değişimin nedenlerini açıklamak ve Türkiye’de hangi toplumsal reflekslerin geliştiğini belirlemeye çalışmak, yurt dışı seyahate katılma motivasyonlarını ve değişen turist profilini araştırmayı zorunlu kılmaktadır. Bu amaçla çalışma, sosyal bilimler içerisinde gelişen, hareketliliğin karşılıklı ilişkiler içerdiğini ve ampirik analizlerin ötesine geçmenin gerekliliğini ele alan “Mobilite Teorisi” çerçevesinde değerlendirilmiş; Türkiye’den yurt dışına yapılan seyahatlerin mekânsal dağılımı, gelişim süreci, turizm hareketliliğinin yönü ve değişimin zamansal olarak karşılaştırması açıklanmıştır. 1970-2019 yılları arasını kapsayan çalışmanın istatistikî verileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dünya Turizm Örgütü ve TÜİK’den elde edilmiştir. Bu istatistiki veriler ve teorik alt yapı ile elde edilen bilgilerle Türkiye’nin uluslararası turizm faaliyetlerine göre konumu, farklı veya ortak yönleri belirlenerek, değişen turizm hareketlerinin toplumsal, kültürel, ekonomik ve politik yönü analiz edilmiştir. 1970’lı yıllarda 500 bin civarında olan yurt dışına çıkan vatandaş sayısı, 2019’da 10 milyon seviyesine yaklaşmış, uluslararası hareketliliğe benzer şekilde “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amaçlı seyahatlerin ve yaşlı nüfusun payı artmış ancak kişi başı seyahat harcamaları azalmıştır. Seyahat edilen ülke tercihlerinde akrabalık, komşuluk ilişkileri ve mekânsal yakınlık etkili olmuştur. Yurt dışına yapılan seyahatlerin gelişimini, hareketliliğin yönünü ve değişimini ortaya koymak, literatüre katkı sağlamanın yanında turizm politikalarını yapanlara ve planlayıcılara veri de sağlayacaktır. Gelişmiş ülkelerde yurt dışına seyahat edenlerin nüfuslarına oranları %40’ların üzerindeyken ülkemizde bu oranın düşük olması üzerinde tartışılması gereken bir konu olarak görülmektedir.

Keywords

References

  1. Aykaç, A. (2009). Yeni İşler, Yeni İşçiler: Turizm Sektöründe Emek. İstanbul: İletişim Yayınları.
  2. Bauman, Z. (2017). Akışkan Modernite. İstanbul: Can Yayınları.
  3. Bauman, Z. (2018). Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  4. Baykal, F. (2015). Uluslararası Turizm Ulaştırmasının Akış Yönü ve Dağılış Dokusu. Ege Coğrafya Dergisi, 24(2).
  5. Bilgili, M. (2017). Coğrafyanın Bilimsel Kimliğine Postyapısalcı Bir Yaklaşım. Marmara Coğrafya Dergisi, (35), 101-109.
  6. Birenboim, A. (2016). New Approaches To The Study Of Tourist Experiences İn Time And Space. Tourism Geographies, 18(1), 9-17.
  7. Botton, A. D. (2018). Seyahat Sanatı, Çev. Ahu Sıla Bayer, İstanbul: Sel Yayıncılık.
  8. Cohen, E., & Cohen, S. A. (2015). A Mobilities Approach To Tourism From Emerging World Regions. Current Issues in Tourism, 18(1), 11-43.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Human Geography

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 1, 2020

Submission Date

May 28, 2020

Acceptance Date

June 19, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 19 Number: 3

APA
Kervankiran, İ., & Bağmancı, M. (2020). Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(3), 686-712. https://doi.org/10.21547/jss.744618
AMA
1.Kervankiran İ, Bağmancı M. Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü. GAUN-JSS. 2020;19(3):686-712. doi:10.21547/jss.744618
Chicago
Kervankiran, İsmail, and Mehmet Bağmancı. 2020. “Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 (3): 686-712. https://doi.org/10.21547/jss.744618.
EndNote
Kervankiran İ, Bağmancı M (July 1, 2020) Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 3 686–712.
IEEE
[1]İ. Kervankiran and M. Bağmancı, “Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü”, GAUN-JSS, vol. 19, no. 3, pp. 686–712, July 2020, doi: 10.21547/jss.744618.
ISNAD
Kervankiran, İsmail - Bağmancı, Mehmet. “Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19/3 (July 1, 2020): 686-712. https://doi.org/10.21547/jss.744618.
JAMA
1.Kervankiran İ, Bağmancı M. Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü. GAUN-JSS. 2020;19:686–712.
MLA
Kervankiran, İsmail, and Mehmet Bağmancı. “Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 19, no. 3, July 2020, pp. 686-12, doi:10.21547/jss.744618.
Vancouver
1.İsmail Kervankiran, Mehmet Bağmancı. Turizm Hareketliliğine Karşı İstikametten Bakmak Türkiye’den Yurtdışına Olan Seyahatlerin Görünümü. GAUN-JSS. 2020 Jul. 1;19(3):686-712. doi:10.21547/jss.744618

Cited By