Research Article
BibTex RIS Cite

YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Year 2018, Volume: 4 Issue: 6, 347 - 352, 30.12.2018
https://doi.org/10.31765/karen.505958

Abstract

Kuymak,
özellikle Doğu Karadeniz mutfağında yer alan en önemli geleneksel besin
kaynaklarından birisidir. Yöre insanı kendi elde ettiği tereyağı, peynir ve
mısır ununu kullanarak kuymağı yapmış ve yaygın bir şekilde tüketmiştir.
Kuymağın bu denli yaygın olmasında hem kullanılan malzemelerin tamamen kendi
üretimleri olması hem de yapımının kolay olması önemli rol oynamıştır. Çünkü
Karadeniz bölgesinde yaşam şartları zorlu olduğu için zaman çok önemlidir. Bu
sebeple Karadeniz yemeklerine bakıldığı zaman çoğunun yapımı karmaşık olmayan
ve az malzeme ile kısa sürede yapılabilen yemekler olduğu görülecektir. Bunun
sebebi de Karadeniz insanının pratik olması ve yemeğe ayıracak zamanının az
olmasıdır. Kuymak da bu açıdan yöre mutfağının en önemli yemeklerinden birisidir.



Bu
çalışmada geleneksel Karadeniz mutfağının önemli bir unsuru olan kuymak
yemeğinin yörenin kırsal turizme açılması ve bu bağlamda turistik tesislerin
çoğalması ile nasıl popüler hâle geldiği ve günümüzde sadece Karadeniz bölgesi
değil, bütün Türkiye’de bilinen ve yenilen, turistik merkezlerde turistlere
sunulan bir yemek hâline geldiği halk bilimsel bir bakış açısıyla kültür
endüstrisi açısından incelenecektir.

References

  • ADORNO, Theodor, (2003) “Kültür Endüstrisini Yeniden Düşünürken”, Cogito, 36, 76-84. BATMAZ, Veysel, (1981) Popüler Kültür Üzerine Değişik Kuramsal Yaklaşımlar, Ankara: A. İ. T. İ. A. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu Yayınları. BUCAK, T ve Taşpınar, O, (2014) “Türk Mutfağında Deniz Kültürünün Yeri ve Önemi”, İnternational Journal of Human Science, 11 (1), 551-568. ÇELİK, Ş. Abdurrahman, (2012) Kültür Endüstrisi Üç Yanlış Bir Doğru, İstanbul: Literatür Yayıncılık. DUVARCI, Ayşe, (2005) “Türklerde Tabiat Üstü Varlıklar ve Bunlarla İlgili Kabuller, İnanmalar, Uygulamalar”, Bilig, 32, 125-144. GÜLSEVİN, Güler, (1998) “Türk Dilinde koy- (kod-) ve kuy- (kud-) Üzerine”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 51-57. KABAK, Turgay, (2017) “Beslenme ve Mutfak Ekseninde Somut Kültürel Unsurlar”, Halk Bilimi El Kitabı içinde (281-291), İstanbul: Motif Vakfı Yayınları. KIZILIRMAK, İsmail vd., (2014) “Yöresel Mutfağın Kırsal Turizm İşletmelerinde Uygulanması: Uzungöl Örneği”, Uluslarası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 4 (1), 75-83. KÖZLEME, Olgun, (2012) Türk Mutfak Kültürü ve Din, İstanbul: Rağbet Yayınları. KURT, A. Yaman, (2009) Adorno ve Horkheimer’in Kültür Endüstrisi Eleştirisi Üzerine Bir İnceleme, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi. OĞUZ, Burhan, (2002) Türkiye Halkının Kültür Kökenleri, C.1, İstanbul: Anadolu Aydınlanma Vakfı Yayınları. ÜNSAL, Artun, (2011) Nimet Geldi Ekine, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. URL 1: https://yemek.com/tarif/kuymak/#gref (Erişim Tarihi: 30.09.2018). URL 2: https://www.turizmgazetesi.com/news.aspx?id=80413 (Erişim Tarihi: 30.09.2018). URL 3: https://www.karadenizturlari.com.tr/ayderde-ne-yenir/ (Erişim Tarihi: 01.10. 2018). URL 4: https://www.karadenizturlari.com.tr/ordu-kahvalti-yerleri/ (Erişim Tarihi: 01. 10. 2018). URL 5: https://www.tripadvisor.com.tr/ShowUserReviews-g297962-d7645180-r558825692-Baskent_Simit_FIrInI_AltInkum-Antalya_Turkish_Mediterranean_Coast.html (Erişim Tarihi: 01. 10. 2018).
Year 2018, Volume: 4 Issue: 6, 347 - 352, 30.12.2018
https://doi.org/10.31765/karen.505958

Abstract

References

  • ADORNO, Theodor, (2003) “Kültür Endüstrisini Yeniden Düşünürken”, Cogito, 36, 76-84. BATMAZ, Veysel, (1981) Popüler Kültür Üzerine Değişik Kuramsal Yaklaşımlar, Ankara: A. İ. T. İ. A. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu Yayınları. BUCAK, T ve Taşpınar, O, (2014) “Türk Mutfağında Deniz Kültürünün Yeri ve Önemi”, İnternational Journal of Human Science, 11 (1), 551-568. ÇELİK, Ş. Abdurrahman, (2012) Kültür Endüstrisi Üç Yanlış Bir Doğru, İstanbul: Literatür Yayıncılık. DUVARCI, Ayşe, (2005) “Türklerde Tabiat Üstü Varlıklar ve Bunlarla İlgili Kabuller, İnanmalar, Uygulamalar”, Bilig, 32, 125-144. GÜLSEVİN, Güler, (1998) “Türk Dilinde koy- (kod-) ve kuy- (kud-) Üzerine”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 51-57. KABAK, Turgay, (2017) “Beslenme ve Mutfak Ekseninde Somut Kültürel Unsurlar”, Halk Bilimi El Kitabı içinde (281-291), İstanbul: Motif Vakfı Yayınları. KIZILIRMAK, İsmail vd., (2014) “Yöresel Mutfağın Kırsal Turizm İşletmelerinde Uygulanması: Uzungöl Örneği”, Uluslarası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 4 (1), 75-83. KÖZLEME, Olgun, (2012) Türk Mutfak Kültürü ve Din, İstanbul: Rağbet Yayınları. KURT, A. Yaman, (2009) Adorno ve Horkheimer’in Kültür Endüstrisi Eleştirisi Üzerine Bir İnceleme, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi. OĞUZ, Burhan, (2002) Türkiye Halkının Kültür Kökenleri, C.1, İstanbul: Anadolu Aydınlanma Vakfı Yayınları. ÜNSAL, Artun, (2011) Nimet Geldi Ekine, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. URL 1: https://yemek.com/tarif/kuymak/#gref (Erişim Tarihi: 30.09.2018). URL 2: https://www.turizmgazetesi.com/news.aspx?id=80413 (Erişim Tarihi: 30.09.2018). URL 3: https://www.karadenizturlari.com.tr/ayderde-ne-yenir/ (Erişim Tarihi: 01.10. 2018). URL 4: https://www.karadenizturlari.com.tr/ordu-kahvalti-yerleri/ (Erişim Tarihi: 01. 10. 2018). URL 5: https://www.tripadvisor.com.tr/ShowUserReviews-g297962-d7645180-r558825692-Baskent_Simit_FIrInI_AltInkum-Antalya_Turkish_Mediterranean_Coast.html (Erişim Tarihi: 01. 10. 2018).
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Turgay Kabak 0000-0002-0823-3074

Publication Date December 30, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 4 Issue: 6

Cite

APA Kabak, T. (2018). YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 4(6), 347-352. https://doi.org/10.31765/karen.505958
AMA Kabak T. YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. KAREN. December 2018;4(6):347-352. doi:10.31765/karen.505958
Chicago Kabak, Turgay. “YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 4, no. 6 (December 2018): 347-52. https://doi.org/10.31765/karen.505958.
EndNote Kabak T (December 1, 2018) YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 4 6 347–352.
IEEE T. Kabak, “YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”, KAREN, vol. 4, no. 6, pp. 347–352, 2018, doi: 10.31765/karen.505958.
ISNAD Kabak, Turgay. “YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 4/6 (December 2018), 347-352. https://doi.org/10.31765/karen.505958.
JAMA Kabak T. YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. KAREN. 2018;4:347–352.
MLA Kabak, Turgay. “YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, vol. 4, no. 6, 2018, pp. 347-52, doi:10.31765/karen.505958.
Vancouver Kabak T. YEREL MUTFAKTAN ULUSAL MUTFAĞA KUYMAK’IN SEYRİNİN KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. KAREN. 2018;4(6):347-52.

Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar. Dergi, yayımladığı içerikle bilimin Açık Erişim politikasıyla desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bilinen standartlarda kaynak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma, dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) lisansı aracılığıyla kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için dergi editöründen izin alınması gereklidir.

 

Creative Commons Lisansı
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi'nin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.