Kuymak,
özellikle Doğu Karadeniz mutfağında yer alan en önemli geleneksel besin
kaynaklarından birisidir. Yöre insanı kendi elde ettiği tereyağı, peynir ve
mısır ununu kullanarak kuymağı yapmış ve yaygın bir şekilde tüketmiştir.
Kuymağın bu denli yaygın olmasında hem kullanılan malzemelerin tamamen kendi
üretimleri olması hem de yapımının kolay olması önemli rol oynamıştır. Çünkü
Karadeniz bölgesinde yaşam şartları zorlu olduğu için zaman çok önemlidir. Bu
sebeple Karadeniz yemeklerine bakıldığı zaman çoğunun yapımı karmaşık olmayan
ve az malzeme ile kısa sürede yapılabilen yemekler olduğu görülecektir. Bunun
sebebi de Karadeniz insanının pratik olması ve yemeğe ayıracak zamanının az
olmasıdır. Kuymak da bu açıdan yöre mutfağının en önemli yemeklerinden birisidir.
Bu
çalışmada geleneksel Karadeniz mutfağının önemli bir unsuru olan kuymak
yemeğinin yörenin kırsal turizme açılması ve bu bağlamda turistik tesislerin
çoğalması ile nasıl popüler hâle geldiği ve günümüzde sadece Karadeniz bölgesi
değil, bütün Türkiye’de bilinen ve yenilen, turistik merkezlerde turistlere
sunulan bir yemek hâline geldiği halk bilimsel bir bakış açısıyla kültür
endüstrisi açısından incelenecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 6 |
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar. Dergi, yayımladığı içerikle bilimin Açık Erişim politikasıyla desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bilinen standartlarda kaynak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma, dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) lisansı aracılığıyla kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için dergi editöründen izin alınması gereklidir.
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi'nin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.