Kuymak,
özellikle Doğu Karadeniz mutfağında yer alan en önemli geleneksel besin
kaynaklarından birisidir. Yöre insanı kendi elde ettiği tereyağı, peynir ve
mısır ununu kullanarak kuymağı yapmış ve yaygın bir şekilde tüketmiştir.
Kuymağın bu denli yaygın olmasında hem kullanılan malzemelerin tamamen kendi
üretimleri olması hem de yapımının kolay olması önemli rol oynamıştır. Çünkü
Karadeniz bölgesinde yaşam şartları zorlu olduğu için zaman çok önemlidir. Bu
sebeple Karadeniz yemeklerine bakıldığı zaman çoğunun yapımı karmaşık olmayan
ve az malzeme ile kısa sürede yapılabilen yemekler olduğu görülecektir. Bunun
sebebi de Karadeniz insanının pratik olması ve yemeğe ayıracak zamanının az
olmasıdır. Kuymak da bu açıdan yöre mutfağının en önemli yemeklerinden birisidir.
Bu
çalışmada geleneksel Karadeniz mutfağının önemli bir unsuru olan kuymak
yemeğinin yörenin kırsal turizme açılması ve bu bağlamda turistik tesislerin
çoğalması ile nasıl popüler hâle geldiği ve günümüzde sadece Karadeniz bölgesi
değil, bütün Türkiye’de bilinen ve yenilen, turistik merkezlerde turistlere
sunulan bir yemek hâline geldiği halk bilimsel bir bakış açısıyla kültür
endüstrisi açısından incelenecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 6 |
The Journal of Institute of Black Sea Studies is an Open Access journal and provides immediate open access to its contents. The Journal aims to promote the development of global Open Access to scientific information and research. The Publisher provides copyrights of all online published papers (except where otherwise noted) for free use of readers, scientists, and institutions (such as link to the content or permission for its download, distribution, printing, copying, and reproduction in any medium, except change of contents and for commercial use), under the terms of Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). License, provided the original work is cited. Written permission is required from the publisher for use of its contents for commercial purposes.
The Journal of Institute of Black Sea Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).