BibTex RIS Cite

Effect of Milk Enhancer Herbal Tea on Breast Milk Composition and Physiologic Weight Loss in The Breastfed Neonate of Mothers with Cesarean Birth

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 80 - 92, 01.07.2016

Abstract

Our study aims to determine the effect of milk enhancer herbal tea (MEHT) on composition of breast milk and neonatal physiological weight loss. Our study was performed in the postoperative caesarean ward of a training and research hospital between 01.08.2011 and 01.03.2012. This prospective study recruited 40 women who agreed to participate in the study. The study group constituted 20 women who used MEHT, and 20 women who did not use such enhancer as the controls. Inclusion criteria were giving birth to second child in our hospital, having no risk in the postpartum period, and actively breastfeeding without any problems regarding breasting. Participats were asked to fill a questionnaire form of 22 question, and give milk samples. Obtained breast milk samples were analyzed in a separate laboratory for their chemical, biological and physical parameters. SPSS software was used in statistical analysis of the obtained data. Results and Conclusion: We compared the breast milk samples of women in study group to the controls regarding the milk composition, in the period they stayed in hospital. Although there wasn’t a significant difference between two group in terms of fat ratio, the mean fat ratio of milk of mothers who drunk MEHT was lesss than that of the controls. Mothers who drunk MEHT had less protein ratio in their breast milk than the controls, and the difference between two group was significant (p<0.05).

References

  • Akgün, T. (2006). Anne Sütü İle Besleme Durumu ve Bu Durumu Etkileyen Faktörler. (Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi), Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Al-Jassir, M. S. El-Bashir, B. M. Moizuddin, S. K. (2006). Infant Feding İn Saudi Arabia: Mothers’ Attitudes And Practices. East Mediterranean Health Journal, 12 (1-2), 6-13.
  • Demirtaş, D. (2005). Emzirmeyi Etkileyen Kültürel Değerler, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Dinç, S. (2005). Şanlıurfa Merkezde Bulunan 4 Numaralı Sağlık Ocağına Kayıtlı 0-1 Yaşında Çocuğa Sahip Olan Annelerin Çocuklarının Bakımında Uyguladıkları Geleneksel Uygulamalar. Hemşirelik Bülteni, 2 (1), 53-63.
  • Dinçtürk, C. (2006). Bir ve Birden Fazla Çocuğu Olan Annelerin Anne Sütü Ve Emzirme Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması, (Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi), Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Afyon.
  • Eğri, G. Gölbaşı, Z. (2007). 15–49 Yaş Grubu Evli Kadınların Doğum Sonu Dönemde Bebek Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamaları. Türk Silahlı Kuvvetleri, Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6 (5), 313–320.
  • Gökçay, G. (2008). Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı. (1. Baskı). İstanbul: Saga Yayınları.
  • Gökduman, M. Akdolun Balkaya,N. (2010). Anne Sütünü Artırmaya Yönelik Bitkisel Çay Kullanımı ve Etkileyen Faktörler, DEUHYO ED, 3(4), 187-194.
  • Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. (2009). Türkiye Nüfus Ve Sağlık Araştırması, 2008. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve TÜBİTAK.
  • Hannan, MA. Faraji, B. Tanguma, J. Longoria, N. Rodrigez, RC. (2009). Maternal Milk Concentration Of Zinc, İron, Selenium And İodine And İts Relationship To Dietary İntakes. Biol Trace Elem Res; 127(1): 6-15.
  • Hanson, L. A. (2004), “Protective Effects of Breast-Feeding Against Urinary Tract Infection”. Acta paediatrica, 93,154–56.
  • Morera, S. Castellote, AI. Jauregui, O. Casals, I. López-Sabater MC. (2003). Triacylglycerol Markers Of Mature Human Milk. Eur. J. Clin. Nutr; 57(12): 1621-6.
  • Rocquelin, G. Tapsoba, S. Mbemba, F. Galon, G. Picq, C. (1998). Lipid Content And Fatty Acid Composition in Foods Commonly Consumed By Nursing Congolose Women İncidance On Their Essential Fatty Acid İntakes And Breast Milk Fatty Acids. Int. J. Food Sci. Nutr; 49(5):343-52.
  • Sacco, M. L. Caulfield, E. L. Gittelsohn, J. Martinez, H. (2006). The Conceptualization Of Perceived Insufficient Milk Among Mexican Mothers. Journal Of Human Lactation, 22 (3), 277-285.
  • Samur, G. Topcu, A. Turan, S. (2009). Trans Fatty Acid Composition Of Mature Breast Milk İn Turkish Women And Their Association With Maternal Diet’s. Lipids; 12.
  • Temizsoy, E. Karakoç Tarı, A. Gürsoy, T. Ovalı F. (2010). Prematüre Bebek Annelerinde Galaktogog ve Uyku Düzenleyici Etkili Bitki Çaylarının Anne Sütünü Arttırmaya Etkisi, Yeni Tıp Dergisi;27: 29-32
  • Tunçel E. ve ark. (2006), Bir Üniversite Hastanesine Başvuran 0–24 Aylık Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Durumlarının Saptanması, C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 10 (1).
  • Weber, A. Loui, A. Jochum, F. Bührer, C. Obladen, M. (2001). Brest Milk From Mothers Of Very Low Birthweight İnfants: Variability İn Fat And Protein Content. Acta Pediatr; 90(7): 720-3. Wurtman, JJ. Fernstrom, JD. (1979). Free Amino Acid, Protein, And Fat ContentsOf Breast Milk From Guatemalan Mothers Consuming A Corn-Based Diet.Early Hum Dev; 3(1): 67-77.

SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 80 - 92, 01.07.2016

Abstract

Çalışmamız süt artırıcı bitki çayı (SABÇ) nın anne sütü içeriğine ve yenidoğanın fizyolojik kaybı üzerine etkisini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. 01.08.2011 - 01.03.2012 tarihleri arasında İstanbul’da bir eğitim ve araştırma hastanesi’nin sezeryan servisinde yapılmıştır. Araştırmaya, ikinci gebeliği olan, riskli pospartum dönemde olmayan, bebeğini aktif emziren ve bu konuda bir problemi olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden 20 çalışma (SABÇ içen), 20 kontrol (SABÇ içmeyen) olmak üzere toplamda 40 annenin katılımı ile prospektif olarak yapılmıştır. Katılımcılardan, 22 soruluk anket formunu doldurmaları ve süt örneği vermeleri istenmiştir. Elde edilen süt örnekleri hastanemiz dışında bir laboratuvarda kimyasal biyolojik ve fiziki parametreler açısından analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Hastanede kaldıkları sürece çalışma ve kontrol grubu annelerden alınan süt örneklerinin besin içeriği bakımından karşılaştırılması yapıldığında; yağ miktarları açısından iki grup arasında anlamlı fark olmasa da SABÇ yağ ve protein oranının daha az olduğu (p

References

  • Akgün, T. (2006). Anne Sütü İle Besleme Durumu ve Bu Durumu Etkileyen Faktörler. (Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi), Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Al-Jassir, M. S. El-Bashir, B. M. Moizuddin, S. K. (2006). Infant Feding İn Saudi Arabia: Mothers’ Attitudes And Practices. East Mediterranean Health Journal, 12 (1-2), 6-13.
  • Demirtaş, D. (2005). Emzirmeyi Etkileyen Kültürel Değerler, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Dinç, S. (2005). Şanlıurfa Merkezde Bulunan 4 Numaralı Sağlık Ocağına Kayıtlı 0-1 Yaşında Çocuğa Sahip Olan Annelerin Çocuklarının Bakımında Uyguladıkları Geleneksel Uygulamalar. Hemşirelik Bülteni, 2 (1), 53-63.
  • Dinçtürk, C. (2006). Bir ve Birden Fazla Çocuğu Olan Annelerin Anne Sütü Ve Emzirme Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması, (Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi), Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Afyon.
  • Eğri, G. Gölbaşı, Z. (2007). 15–49 Yaş Grubu Evli Kadınların Doğum Sonu Dönemde Bebek Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamaları. Türk Silahlı Kuvvetleri, Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6 (5), 313–320.
  • Gökçay, G. (2008). Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı. (1. Baskı). İstanbul: Saga Yayınları.
  • Gökduman, M. Akdolun Balkaya,N. (2010). Anne Sütünü Artırmaya Yönelik Bitkisel Çay Kullanımı ve Etkileyen Faktörler, DEUHYO ED, 3(4), 187-194.
  • Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. (2009). Türkiye Nüfus Ve Sağlık Araştırması, 2008. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve TÜBİTAK.
  • Hannan, MA. Faraji, B. Tanguma, J. Longoria, N. Rodrigez, RC. (2009). Maternal Milk Concentration Of Zinc, İron, Selenium And İodine And İts Relationship To Dietary İntakes. Biol Trace Elem Res; 127(1): 6-15.
  • Hanson, L. A. (2004), “Protective Effects of Breast-Feeding Against Urinary Tract Infection”. Acta paediatrica, 93,154–56.
  • Morera, S. Castellote, AI. Jauregui, O. Casals, I. López-Sabater MC. (2003). Triacylglycerol Markers Of Mature Human Milk. Eur. J. Clin. Nutr; 57(12): 1621-6.
  • Rocquelin, G. Tapsoba, S. Mbemba, F. Galon, G. Picq, C. (1998). Lipid Content And Fatty Acid Composition in Foods Commonly Consumed By Nursing Congolose Women İncidance On Their Essential Fatty Acid İntakes And Breast Milk Fatty Acids. Int. J. Food Sci. Nutr; 49(5):343-52.
  • Sacco, M. L. Caulfield, E. L. Gittelsohn, J. Martinez, H. (2006). The Conceptualization Of Perceived Insufficient Milk Among Mexican Mothers. Journal Of Human Lactation, 22 (3), 277-285.
  • Samur, G. Topcu, A. Turan, S. (2009). Trans Fatty Acid Composition Of Mature Breast Milk İn Turkish Women And Their Association With Maternal Diet’s. Lipids; 12.
  • Temizsoy, E. Karakoç Tarı, A. Gürsoy, T. Ovalı F. (2010). Prematüre Bebek Annelerinde Galaktogog ve Uyku Düzenleyici Etkili Bitki Çaylarının Anne Sütünü Arttırmaya Etkisi, Yeni Tıp Dergisi;27: 29-32
  • Tunçel E. ve ark. (2006), Bir Üniversite Hastanesine Başvuran 0–24 Aylık Çocukların Anne Sütü ile Beslenme Durumlarının Saptanması, C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 10 (1).
  • Weber, A. Loui, A. Jochum, F. Bührer, C. Obladen, M. (2001). Brest Milk From Mothers Of Very Low Birthweight İnfants: Variability İn Fat And Protein Content. Acta Pediatr; 90(7): 720-3. Wurtman, JJ. Fernstrom, JD. (1979). Free Amino Acid, Protein, And Fat ContentsOf Breast Milk From Guatemalan Mothers Consuming A Corn-Based Diet.Early Hum Dev; 3(1): 67-77.
There are 18 citations in total.

Details

Other ID JA49CK88YC
Journal Section Articles
Authors

Yeliz Doğan Merih This is me

Ayşegül Alioğulları This is me

Özlem Karatana This is me

Publication Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Doğan Merih, Y., Alioğulları, A., & Karatana, Ö. (2016). SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ. Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi, 1(1), 80-92.
AMA Doğan Merih Y, Alioğulları A, Karatana Ö. SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ. KASHED. July 2016;1(1):80-92.
Chicago Doğan Merih, Yeliz, Ayşegül Alioğulları, and Özlem Karatana. “SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ”. Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi 1, no. 1 (July 2016): 80-92.
EndNote Doğan Merih Y, Alioğulları A, Karatana Ö (July 1, 2016) SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ. Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi 1 1 80–92.
IEEE Y. Doğan Merih, A. Alioğulları, and Ö. Karatana, “SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ”, KASHED, vol. 1, no. 1, pp. 80–92, 2016.
ISNAD Doğan Merih, Yeliz et al. “SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ”. Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi 1/1 (July 2016), 80-92.
JAMA Doğan Merih Y, Alioğulları A, Karatana Ö. SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ. KASHED. 2016;1:80–92.
MLA Doğan Merih, Yeliz et al. “SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ”. Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi, vol. 1, no. 1, 2016, pp. 80-92.
Vancouver Doğan Merih Y, Alioğulları A, Karatana Ö. SÜT ARTTIRICI BİTKİ ÇAYININ SEZARYENLE DOĞUM YAPMIŞ ANNELERDE ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ VE YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK KAYBI ÜZERİNE ETKİSİ. KASHED. 2016;1(1):80-92.