Our study aims to determine the effect of milk enhancer herbal tea (MEHT) on composition of breast milk and neonatal physiological weight loss. Our study was performed in the postoperative caesarean ward of a training and research hospital between 01.08.2011 and 01.03.2012. This prospective study recruited 40 women who agreed to participate in the study. The study group constituted 20 women who used MEHT, and 20 women who did not use such enhancer as the controls. Inclusion criteria were giving birth to second child in our hospital, having no risk in the postpartum period, and actively breastfeeding without any problems regarding breasting. Participats were asked to fill a questionnaire form of 22 question, and give milk samples. Obtained breast milk samples were analyzed in a separate laboratory for their chemical, biological and physical parameters. SPSS software was used in statistical analysis of the obtained data. Results and Conclusion: We compared the breast milk samples of women in study group to the controls regarding the milk composition, in the period they stayed in hospital. Although there wasn’t a significant difference between two group in terms of fat ratio, the mean fat ratio of milk of mothers who drunk MEHT was lesss than that of the controls. Mothers who drunk MEHT had less protein ratio in their breast milk than the controls, and the difference between two group was significant (p<0.05).
Çalışmamız süt artırıcı bitki çayı (SABÇ) nın anne sütü içeriğine ve yenidoğanın fizyolojik kaybı üzerine etkisini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. 01.08.2011 - 01.03.2012 tarihleri arasında İstanbul’da bir eğitim ve araştırma hastanesi’nin sezeryan servisinde yapılmıştır. Araştırmaya, ikinci gebeliği olan, riskli pospartum dönemde olmayan, bebeğini aktif emziren ve bu konuda bir problemi olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden 20 çalışma (SABÇ içen), 20 kontrol (SABÇ içmeyen) olmak üzere toplamda 40 annenin katılımı ile prospektif olarak yapılmıştır. Katılımcılardan, 22 soruluk anket formunu doldurmaları ve süt örneği vermeleri istenmiştir. Elde edilen süt örnekleri hastanemiz dışında bir laboratuvarda kimyasal biyolojik ve fiziki parametreler açısından analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Hastanede kaldıkları sürece çalışma ve kontrol grubu annelerden alınan süt örneklerinin besin içeriği bakımından karşılaştırılması yapıldığında; yağ miktarları açısından iki grup arasında anlamlı fark olmasa da SABÇ yağ ve protein oranının daha az olduğu (p
Diğer ID | JA49CK88YC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 1 |