Research Article

Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması

Volume: 24 Number: 2 September 30, 2025
EN TR

Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması

Abstract

Bu çalışma, Platon’un eserlerinin İslâm dünyasında alımlanma sürecini ve antik felsefî mirasın İslâm felsefesi geleneğiyle etkileşimini incelemektedir. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, Platon’un hem otantik hem de ona nispet edilen sahte eserlerinin İslâm dünyasındaki tercüme süreçlerini ve etkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Devlet, Yasalar, Phaidon ve Timaios gibi otantik eserlerle birlikte Vasiyyetü Eflâtûn, el-Uhûdu’l-Yûnâniyye ve Risâle Eflâtûn ilâ Furfuryûs gibi sahte eserler incelenmiştir. Yunanca-Süryânîce ve Yunanca-Arapça tercüme geleneklerinin Platon düşüncesinin İslâm felsefesindeki alımlanma sürecine etkilerini merkeze alan çalışma, bu süreçte ortaya çıkan tercüme eğilimlerini tartışmaktadır. Çalışma, İslâm filozoflarının Platon’un eserlerini hangi açılardan ele aldığı ve özellikle siyaset felsefesi bağlamındaki etkileri incelenmektedir. Platon’un siyaset felsefesi, Devlet ve Yasalar eserleri aracılığıyla İslâm siyaset felsefesine yön vermiş; Aristoteles’in Politika’sına erişimin sınırlı olması da bu etkinin artmasına zemin hazırlamıştır. Sahte eserlerin alımlanması, İslâm dünyasında Platoncu mirasın genişlemesine katkıda bulunurken, otantiklik meselesinde farklı yaklaşımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Son olarak bu çalışma, belirlenen eserler özelinde Platon’un düşüncelerinin İslâm dünyasındaki etkilerini daha geniş bağlamda anlamaya mütevazı bir katkı sunmayı amaçlarken, İslâm felsefesinde Platoncu etkilerin kapsamını, sınırlarını ve bu mirasın entelektüel dönüşümünü aydınlatmayı hedeflemektedir.

Keywords

Ethical Statement

Bu çalışma, 17 Ekim 2024 tarihinde Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “9th International Conference on Humanities and Educational Research” kongresinde sunulan The Journey of Platonic Thought into the Islamic World: Reception and Translation Process başlıklı özet bildirinin geliştirilmiş ve genişletilmiş tam metin halidir.

References

  1. Abbès, M. (2022). The influence of Aristotle’s thought on Arab political-philosophical ideas. In N.-L. Perret and S. Péquignot (Eds.), A critical companion to the ‘mirrors for princes’ literature. Boston: Brill.
  2. Adamson, P. (2012). Aristotle in the Arabic commentary tradition. In C. Shields (Ed.), The Oxford Handbook of Aristotle (pp. 645-664). Oxford: Oxford University Press.
  3. Aertsen, J. A. (2010). Platonism. In R. Pasnau and C. van Dyke (Eds.), The Cambridge History of Medieval Philosophy (pp. 76-85). Cambridge: Cambridge University Press.
  4. Arzhanov, Y. (2019). Syriac sayings of Greek philosophers: study in Syriac gnomologia with edition and translation. Lovanii: Peeters.
  5. Bayraktar, M. (2014). İslâm felsefesine giriş. Ankara: TDV Yayınları.
  6. Bedevî, A. (1953). Tasâvîr âmme. el-Usulu’l Yunananiyle li’n nazarîyyeti’s-siayasiyye fi’l-İslâm (ss. 5-75). Kahire: Maktabat An-Nahdat Al-Misriyyah.
  7. Boter, G. (1989). The textual tradition of Plato’s Republic. Leiden-Boston: Brill.
  8. el-Câbirî, M. Â. (2019). Arap ahlaki aklı (M. Çelik, Çev.). İstanbul: Mana Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Systematic Philosophy (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

September 29, 2025

Publication Date

September 30, 2025

Submission Date

January 8, 2025

Acceptance Date

August 30, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 24 Number: 2

APA
Toka, T. (2025). Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 24(2), 725-760. https://doi.org/10.20981/kaygi.1615606
AMA
1.Toka T. Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması. Kaygı. 2025;24(2):725-760. doi:10.20981/kaygi.1615606
Chicago
Toka, Tanju. 2025. “Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik Ve Sahte Eserlerin Tercümesi Ve Alımlanması”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 24 (2): 725-60. https://doi.org/10.20981/kaygi.1615606.
EndNote
Toka T (September 1, 2025) Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 24 2 725–760.
IEEE
[1]T. Toka, “Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması”, Kaygı, vol. 24, no. 2, pp. 725–760, Sept. 2025, doi: 10.20981/kaygi.1615606.
ISNAD
Toka, Tanju. “Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik Ve Sahte Eserlerin Tercümesi Ve Alımlanması”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 24/2 (September 1, 2025): 725-760. https://doi.org/10.20981/kaygi.1615606.
JAMA
1.Toka T. Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması. Kaygı. 2025;24:725–760.
MLA
Toka, Tanju. “Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik Ve Sahte Eserlerin Tercümesi Ve Alımlanması”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, vol. 24, no. 2, Sept. 2025, pp. 725-60, doi:10.20981/kaygi.1615606.
Vancouver
1.Tanju Toka. Platoncu Felsefenin İslâm Dünyasındaki Seyri: Otantik ve Sahte Eserlerin Tercümesi ve Alımlanması. Kaygı. 2025 Sep. 1;24(2):725-60. doi:10.20981/kaygi.1615606

e-ISSN: 2645-8950