HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ

Volume: 7 Number: 23 December 1, 2017
  • Jaakko Husa
  • Mehmet Şeker

HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ

Öz

Hukuk ve dil arasındaki ilişki belirsiz gibi görünmektedir ki; hiç kimse bu ilişkinin önemini yadsıyamaz. Bununla birlikte bu ilişki bariz bir biçimde hukuk alanında çalışan kişilerin ortaya koyduğu çalışmalarda yer almamaktadır. Ancak hukuk ve dilin, batı hukuk kültürü içerisinde derin bir bağla iç içe geçmiş olduğunu ileri sürebiliriz.2 Genellikle hukukun olağan uygulaması ve hukuk sisteminin olağan çalışmaları bu ilişkiyi saklamaktadır; öyle ki bu durum özellikle, sadece bir tane hukuk dilinin olduğu sistemlerde kendini göstermektedir. Basitçe söylemek gerekirse, hukuk ve dil öyle derinlemesine birbiri ile ilişkilidir ki bu ikisi arasındaki ilişki bilinçli bir şekilde tasarlanmıştır. Birden fazla resmi hukuk dili olması halinde ise hukuk ile dil arasındaki bağlantı görünür hale gelir. Örneğin; bir hukuk metninin kesin çizgilerle belirlenmiş hukuki içeriğini değiştirmeksizin bir dilden diğerine nasıl çevirebiliriz?

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Jaakko Husa This is me

Mehmet Şeker This is me

Publication Date

December 1, 2017

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 7 Number: 23

APA
Husa, J., & Şeker, M. (2017). HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi, 7(23), 89-112. https://izlik.org/JA79TC42AC
AMA
1.Husa J, Şeker M. HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi. 2017;7(23):89-112. https://izlik.org/JA79TC42AC
Chicago
Husa, Jaakko, and Mehmet Şeker. 2017. “HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ”. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi 7 (23): 89-112. https://izlik.org/JA79TC42AC.
EndNote
Husa J, Şeker M (December 1, 2017) HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi 7 23 89–112.
IEEE
[1]J. Husa and M. Şeker, “HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ”, Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi, vol. 7, no. 23, pp. 89–112, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA79TC42AC
ISNAD
Husa, Jaakko - Şeker, Mehmet. “HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ”. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi 7/23 (December 1, 2017): 89-112. https://izlik.org/JA79TC42AC.
JAMA
1.Husa J, Şeker M. HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi. 2017;7:89–112.
MLA
Husa, Jaakko, and Mehmet Şeker. “HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ”. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi, vol. 7, no. 23, Dec. 2017, pp. 89-112, https://izlik.org/JA79TC42AC.
Vancouver
1.Jaakko Husa, Mehmet Şeker. HUKUK DİLLERİNİ ANLAMAK: BİR KARŞILAŞTIRMALI HUKUKÇUNUN DİLBİLİMSEL ENDİŞELERİ. Küresel Bakış Çeviri Hukuk Dergisi [Internet]. 2017 Dec. 1;7(23):89-112. Available from: https://izlik.org/JA79TC42AC