SOSYAL MEDYA KULLANIMI: GÖRME ENGELLİ KULLANICILARIN DENEYİMLERİ

Volume: 20 Number: 2 May 1, 2019
  • Yakup Yılmaz
TR EN

SOSYAL MEDYA KULLANIMI: GÖRME ENGELLİ KULLANICILARIN DENEYİMLERİ

Öz

İnternet önce bilgisayar, daha sonra tablet bilgisayar ve en sonunda da akıllı telefonlarla birlikte sosyal medya araçlarını da kullanarak hayatımızı iyiden iyiye çevrelemiştir. Toplumun her kesiminde internet ve sosyal medya yaygın kullanıma sahiptir. Bu araştırmada görme engelli kullanıcıların internet ve sosyal medya araçları kullanım alışkanlıklarının tespit edilip, onların hayatlarındaki önemi gösterilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, görme engelli kullanıcıların belirlenen demografik bilgileri doğrultusunda internet ve sosyal medya araçları ile ilgili görüşlerini belirlemek için anket hazırlanmıştır. Bu anket formu görme engelli kullanıcılara sosyal medya araçları kullanılarak ulaştırılmış, veriler toplanmıştır. Çalışmada kullanılan veri toplama aracı ile Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan ve farklı yaş gruplarından 43 görme engelli kullanıcıdan veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler kullanılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde görme engelli kullanıcıların internet ve sosyal medya araçlarını kullanım sıklıklarının, amaçlarının ve paylaşımlarının diğer kullanıcılarla benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte görme engelli kullanıcıların internet ve sosyal medya kullanım sıklıklarının cinsiyet, yaş grubu ve mezuniyet durumları arasında bir farklılık olmadığını göstermiştir. Ancak, internet kullanım sıklıklarına bakıldığında ilköğretim, ortaöğretim ve ön lisans mezunu olan görme engelli kullanıcıların lisans mezunlarına gore interneti daha sık kullandıkları belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Brady, E. L., Zhong, Y., Morris, M. R., and Bigham, J. P. (2013-a). Investigating the appropriateness of
  2. Brady, E., Morris, M. R., Zhong, Y., White, S., and Bigham, J. P. (2013-b). Visual challenges in the
  3. Burke, M., Kraut, R. and Williams, D. (2010). Social use of computer-mediated communication by adults on the autism spectrum. Proceedings of the 2010 ACM Conference on Computer Supported
  4. Fichten, C.S., Asuncion, J., Barile, M., Fossey, M., and De Simone, C. (2000). Access to educational and
  5. Fuglerud, K. S., Tjİstheim, I., Gunnarsson, B. R., and Tollefsen, M. (2012). Use of social media by people with visual impairments: usage levels, attitudes and barriers. Proceedings of the 13th
  6. Jayant, C., Ji, H., White, S., and Bigham, J. P. (2011). Supporting blind photography. In Proc ASSETS’11, 203–210.
  7. Nagler, W., Ebner M., and Schön, M. (2015). Why facebook swallowed WhatsApp . In Proceedings of World Conference on Educational Multimedia, Hypermedia and Telecommunications 2015. ss. 1383- 1392 Chesapeake, VA: AACE.
  8. National Federation of the Blind (2007). Promoting braille: A campaign to increase literacy for blind youth. 12.08.2018 tarihinde http://www.nfb.org/nfb/Louis_Braille_coin_facts.asp?SnID=17585 adresinden alınmıştır.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yakup Yılmaz This is me

Publication Date

May 1, 2019

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2019 Volume: 20 Number: 2

APA
Yılmaz, Y. (2019). SOSYAL MEDYA KULLANIMI: GÖRME ENGELLİ KULLANICILARIN DENEYİMLERİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(2), 527-562. https://doi.org/10.29299/kefad.2019.20.02.002