MİKRO ÖĞRETİMİN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PEDAGOJİK ALAN BİLGİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Volume: 18 Number: 3 August 1, 2017
  • Tezcan Kartal
  • Havva Yamak
  • Nusret Kavak
TR EN

MİKRO ÖĞRETİMİN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PEDAGOJİK ALAN BİLGİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Öz

Bu çalışmada öğretmen adaylarının ısı ve sıcaklık konusuna ilişkin PAB’ları Park 2005 tarafından geliştirilen “Hexagon Modeli” çerçevesinde incelenmiştir. Bu çerçevede fen bilgisi öğretmen adaylarının ısı ve sıcaklık konusunun öğretiminde 1 öğretim program bilgilerine, 2 öğrenciyi anlama bilgilerine, 3 ölçme ve değerlendirme bilgilerine, 4 öğretim yöntem ve teknik bilgilerine, 5 fen öğretimi oryantasyonuna ve 6 öğretmen öz-yeterlik inançlarının gelişimlerine mikro öğretim uygulama etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunun oluşturulmasında, mikro öğretim uygulamalarının yapılması planlanan iki farklı üniversitede iki farklı grup içerisinde yer alan öğretmen adaylarının ısı ve sıcaklık konusunda sahip oldukları alan bilgileri önemli bir kriter olarak belirlenmiştir. Alan bilgisi yüksek n=6 , düşük n=6 ve orta n=4 düzeyde olan 16 öğretmen adayı çalışma grubunu oluşturmuştur. Öğretmen adaylarının PAB gelişimlerine ilişkin veriler yarı yapılandırılmış mülakatlar ile elde edilmiştir. Veriler betimsel ve içerik analizi yöntemleri birlikte kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının mesleki gelişimleri pek çok faktörden etkilenmekle birlikte fen öğretimi oryantasyonları kişiye özgü farklılıklar göstermektedir. Öğretmen adayları mikro öğretim ile birlikte genel olarak konuya özgü ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanarak deneyim kazandıklarını, öğrenci öğrenmeleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ve mesleğe ilişkin özgüvenlerini geliştirdiklerini düşünmektedirler.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abell, S. K. (2007). Research on teacher knowledge. In S. K. Abell and N. G. Lederman (Eds.), Handbook of research on science education (pp. 1105-1150). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers.
  2. Allen, D. W. (1980). Microteaching: A personal review. British Journal of Teacher Education, 6(2), 147- 151.
  3. Ashton, P., and Webb, R. (1986). Making a difference: Teachers’ sense of efficacy and student achievement. New York: Longman.
  4. Ball, D. L. (1988). Knowledge and reasoning in mathematical pedagogy: examining what prospective teachers bring to teacher education. Unpublished Doctoral Dissertation, Michigan State University, East Lansing.
  5. Bassey, M. (1999). Case study research in education settings. Buckingham and philadelphia: Open University Press.
  6. Borko, H., and Putman, R. T. (1995). Expanding a Teacher’s Knowledge Base: A Cognitive Psychological Perspective on Professional Development. In T.R. Guskey and M. Huberman (Eds.). Professional Development in Education: New Paradigm and Practices. New York, N.Y., Teachers College Press.
  7. Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2011). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem-A Yayınları. Ankara.
  8. Clermont, C. P., Borko, H., and Krajcik, J. S. (1994). Comparative study of the pedagogical content knowledge of experienced and novice chemical demonstrators. Journal of Research in Science Teaching, 31(4), 419–441.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Tezcan Kartal This is me

Havva Yamak This is me

Nusret Kavak This is me

Publication Date

August 1, 2017

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 18 Number: 3

APA
Kartal, T., Yamak, H., & Kavak, N. (2017). MİKRO ÖĞRETİMİN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PEDAGOJİK ALAN BİLGİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(3), 740-771. https://izlik.org/JA42ZF95EY