Yerel Yönetimler ve Blokzincir Teknolojisi:
Abstract
Yeni teknolojiler ve bu teknolojilerin yarattığı yeni yönetişim alanları, kamu yönetiminin geleneksel rollerine meydan okumakta ve yeni yönetişim katmanları ve rolleri ortaya çıkarmaktadır. Blokzincir teknolojisi Endüstri 4.0’ı oluşturan hızlı dijital dönüşümün bir parçası olarak hem bilimsel hem de sektörel araştırmalara konu olmaktadır. Blokzincir teknolojisinin kamu sektöründe uygulanma potansiyeli olmasına rağmen yerel yönetimlere olan etkisi göz ardı edilmektedir. Literatürde bu konuya yönelik disiplinlerarası bir çalışma da bulunmamaktadır. Bu makale, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi ile Aralık 2018’te gerçekleştirilen telefon mülakatlarına dayanarak, Blokzincir teknolojisinin yerel yönetimlerdeki yeri hakkında salt teknoloji merkezli olmayan disiplinlerarası bir araştırmayı önermektedir. Bu çalışma yerel yönetimlerde farklı Blokzincir tasarım değişkenlerinin irdelenmesi gereğini ve yerel yönetimlerde Blokzincir teknoloji ile ilgili bilgi boşluğu bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu minvalde, makale teknoloji yönetişimi ve strateji yönetişimi açısından bir dizi öneriler sunmaktadır.
Keywords
References
- Alabi, K. (2017). Digital blockchain networks appear to be following Metcalfe’s Law. Electronic Commerce Research and Applications, 24, 23-29.
- Altunbaşak, T. A. (2018). Blok Zincir (Blockchain) Teknolojisi ile Vergilendirme, Maliye Dergisi, Ocak-Haziran 2018; 174: 360-371
- Atalay, G. E. (2018). Blokzincir teknolojisi ve gazeteciliğin geleceği. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(2), 45-54.
- Ateş, B (2016). “Kripto Para Birimleri, Bitcoin ve Muhasebesi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 349- 366.
- Atzori, M. (2015). Blockchain technology and decentralized governance: Is the state still necessary?.
- Berryhill, J., T. Bourgery and A. Hanson (2018), “Blockchains Unchained: Blockchain Technology and its Use in the Public Sector”, OECD Working Papers on Public Governance, No. 28, OECD Publishing, Paris.
- http://dx.doi.org/10.1787/3c32c429-enBCTR. (2019). https://bctr.org/bogazici-universitesi-teknoloji-transfer-ofisi-girisimcileri-blockchain-ile-koruyor-6307/ BKM. 2018. Blockchain 101. https://www.bkm.com.tr/wp-content/uploads/2018/06/blockchain-101-v2.pdf
- Brown, A. D., & Thompson, E. R. (2013). A narrative approach to strategy-as-practice. Business History, 55(7), 1143-1167.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Ebru Tekin Bilbil
Türkiye
Publication Date
September 15, 2019
Submission Date
July 10, 2019
Acceptance Date
September 10, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 12 Number: 3
Cited By
Blokzincir Teknolojisi ve Verimlilik İlişkisi: Türk Kamu Yönetiminde Mevcut Durum Analizi
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.51290/dpusbe.1443217Yerel Hizmet Sunumunda Blok Zinciri Teknolojisi: Şehir Yönetiminde Yenilikçi Yaklaşımlar
Strategic Public Management Journal
https://doi.org/10.25069/spmj.1533936