Sustainable diet is defined as “The type of diet that protects food safety and quality of life for future generations while preserving biodiversity and ecosystem.” To protect the ecosystem and prepare a sustainable environment for future generations, our eating habits have been discussed in recent years, and awareness has been raised on our consumption patterns. In this context, some diet types can be discussed such as vegan/vegetarian diet, healthy and balanced diet and slow food. Vegetarianism is a diet that mainly includes consuming includes cereals and legumes foods. Veganism is a way of life that supports refraining from exploitation of animals for food, clothing and other purposes, for the benefit of the ecosystem and the use of alternatives rather than the use of animals. The Slow Food Movement was launched in Italy that caused the extinction of local and traditional food and the standardization of flavour. Healthy and Balanced Diet is necessary for health and well-being. It is possible to consider sustainable healthy diet as a bioethics value with its aspects such as sustainable environment, sustainable consumption, responsibilities to future generations and environmental ethics.
Diet culture bioethics sustainable environment sustainable healthy diet sustainable consumption.
Sürdürülebilir beslenme “Biyoçeşitliliği ve ekosistemi koruyarak gelecek kuşakların gıda güvenliğini ve yaşam kalitesini koruyacak şekilde beslenme” şeklinde tanımlanmaktadır. Ekosistemi korumak ve gelecek kuşaklara sürdürülebilir bir çevre bırakabilmek için son yıllarda beslenme örüntümüz ve alışkanlıklarımız ele alınmakta, tüketim kalıplarımız konusunda bir farkındalık gelişmeye başlamaktadır. Bu konu kapsamında vegan/vejetaryen beslenme, sağlıklı ve dengeli beslenme ile yavaş beslenme olarak adlandırılan beslenme çeşitleri ele alınabilir. Vejetaryenlik, ağırlıklı bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Veganlık, hayvanların yiyecek, giyecek ve başka amaçlar için sömürülüp zulüm edilmesinden (mümkün olduğunca) kaçınmak, ekosistemin yararına ve hayvanları kullanmak yerine alternatifler kullanılmasını destekleyen bir yaşam tarzıdır. Yavaş Beslenme Hareketi, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna ve lezzetin standartlaşmasına karşı İtalya'da başlatıldı. Sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlık ve iyilik hali için gereklidir. Sürdürülebilir sağlıklı beslenme, sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir tüketim, gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımız, çevre etiği ve biyoetik yönleri olan bir beslenme çeşidi olup bu yönleriyle biyoetik bir değer olarak kabul etmek mümkündür.
Beslenme kültürü biyoetik sürdürülebilir çevre sürdürülebilir sağlıklı beslenme sürdürülebilir tüketim.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2021 |
Submission Date | July 9, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 14 Issue: 4 |
International Refereed and Indexed Journal of Urban Culture and Management | Kent Kültürü ve Yönetimi Uluslararası Hakemli İndeksli Dergi
Information, Communication, Culture, Art and Media Services (ICAM Network) | www.icamnetwork.net
Address: Ahmet Emin Fidan Culture and Research Center, Evkaf Neigh. No: 34 Fatsa Ordu
Tel: +90452 310 20 30 Faks: +90452 310 20 30 | E-Mail: (int): info@icamnetwork.net | (TR) bilgi@icamnetwork.net